Yıl: 2001 Cilt: 44 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 56 - 60 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Prematüre bebeklerde patent duktus arteriozusun tedavisinde enteral ibuprofen ve indometazinin etkinliği ve güvenilirliği

Öz:
Bu çalışmada patent duktus arteriozusun (PDA) tedavisinde enteral uygulanan ibuprofenin etkinliği ve güvenilirliğinin enteral indometazin tedavisi ile karşılaştırılarak ortaya konması planlanmıştır. Gebelik yaşı 35 haftadan küçük ekokardiografi ile kanıtlanmış PDA'sı olan 23 prematüre bebek çalışmaya alındı ve bu bebeklere enterl yolla indometazin 12 saat ara ile 0.2 mg/kg ya da enteral ibuprofen ilk doz 10 mg/kg, ikinci ve üçüncü dozlar 5 mg/kg olacak şekilde 24 saat aralıkla verildi. İlk kür sonunda PDA kapanması indometazin grubundaki 11 bebeğin sekizinde (%72), ibuprofen grubunda 12 bebeğin 10' unda (%83) saptandı. Beş bebeğe (üçü indometazin grubunda, ikisi ibuprofen grubunda) ikinci bir kür aynı ilaç verildi. İki kür sonunda indometazin grubunda dokuz bebeğin (%81), ibuprofen grubunda 10 bebeğin (%83) PDA'sı kapandı. İbuprofen alan bebeklerde indometazin alan bebeklere göre daha iyi idrar hacmi sağlandı. İbuprofen tedavisi sırasında önemli bir yan etkiye rastlanmadı. Sonuç olarak prematüre bebeklerde PDA'nın kapatılmasında enteral ibuprofenin, indometazin kadar etkili olduğu ve böbreğe olan yan etkisinin çok daha az olduğu gözlendi.
Anahtar Kelime: Böbrek Duktus arteriyozus açıklığı İndometazin İlaç toksisitesi İbuprofen Süt çocuğu, yenidoğan

Konular: Genel ve Dahili Tıp Pediatri

Enteral ibuprofen versus indomethacin in the treatment of patent ductus arteriosus in preterm newborn infants

Öz:
This study was designed to investigate the efficacy and safety of enteral ibuprofen for the treatment of patent ductus arteriosus (PDA) and to compare it with enteral indomethacin. Twenty-three premature infants with gestational ages of less than 35 weeks with echocardiographically confirmed PDA were randomly assigned to receive either enteral indomethacin (3 x 0.2 mg/kg at 12 hour intervals) or enteral ibuprofen (1x10 mg/kg, followed by 5 mg/kg 24 and 48 hours later). PDA closed in eight of 11 patients (72%) from the indomethacin group and in 10 of 12 (83%) from the ibuprofen group in the first treatment. Five patients (three from indomethacin group, two from ibuprofen group) required a second treatment with the same drug. Ultimately, PDA closed in nine preterm infants from the indomethacin group (81%) and in 10 preterm infants from the ibuprofen group (83%). Ibuprofen patients had > a better urinary output compared with the indomethacin group, an ibuprofen treatment was not associated with significant side effects. As a result, ibuprofen treatment seems to be as efficient as indomethacin in closing PDA in preterm infants, with fewer renal side effects.
Anahtar Kelime: Ductus Arteriosus, Patent Indomethacin Drug Toxicity Ibuprofen Infant, Newborn Kidney

Konular: Genel ve Dahili Tıp Pediatri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA AKISÜ M, ÖZYÜREK A, DORAK C, PARLAR A, KÜLTÜRSAY N (2001). Prematüre bebeklerde patent duktus arteriozusun tedavisinde enteral ibuprofen ve indometazinin etkinliği ve güvenilirliği. , 56 - 60.
Chicago AKISÜ METE,ÖZYÜREK A. Ruhi,DORAK Coşkun,PARLAR Aytül,KÜLTÜRSAY Nilgün Prematüre bebeklerde patent duktus arteriozusun tedavisinde enteral ibuprofen ve indometazinin etkinliği ve güvenilirliği. (2001): 56 - 60.
MLA AKISÜ METE,ÖZYÜREK A. Ruhi,DORAK Coşkun,PARLAR Aytül,KÜLTÜRSAY Nilgün Prematüre bebeklerde patent duktus arteriozusun tedavisinde enteral ibuprofen ve indometazinin etkinliği ve güvenilirliği. , 2001, ss.56 - 60.
AMA AKISÜ M,ÖZYÜREK A,DORAK C,PARLAR A,KÜLTÜRSAY N Prematüre bebeklerde patent duktus arteriozusun tedavisinde enteral ibuprofen ve indometazinin etkinliği ve güvenilirliği. . 2001; 56 - 60.
Vancouver AKISÜ M,ÖZYÜREK A,DORAK C,PARLAR A,KÜLTÜRSAY N Prematüre bebeklerde patent duktus arteriozusun tedavisinde enteral ibuprofen ve indometazinin etkinliği ve güvenilirliği. . 2001; 56 - 60.
IEEE AKISÜ M,ÖZYÜREK A,DORAK C,PARLAR A,KÜLTÜRSAY N "Prematüre bebeklerde patent duktus arteriozusun tedavisinde enteral ibuprofen ve indometazinin etkinliği ve güvenilirliği." , ss.56 - 60, 2001.
ISNAD AKISÜ, METE vd. "Prematüre bebeklerde patent duktus arteriozusun tedavisinde enteral ibuprofen ve indometazinin etkinliği ve güvenilirliği". (2001), 56-60.
APA AKISÜ M, ÖZYÜREK A, DORAK C, PARLAR A, KÜLTÜRSAY N (2001). Prematüre bebeklerde patent duktus arteriozusun tedavisinde enteral ibuprofen ve indometazinin etkinliği ve güvenilirliği. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 44(1), 56 - 60.
Chicago AKISÜ METE,ÖZYÜREK A. Ruhi,DORAK Coşkun,PARLAR Aytül,KÜLTÜRSAY Nilgün Prematüre bebeklerde patent duktus arteriozusun tedavisinde enteral ibuprofen ve indometazinin etkinliği ve güvenilirliği. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 44, no.1 (2001): 56 - 60.
MLA AKISÜ METE,ÖZYÜREK A. Ruhi,DORAK Coşkun,PARLAR Aytül,KÜLTÜRSAY Nilgün Prematüre bebeklerde patent duktus arteriozusun tedavisinde enteral ibuprofen ve indometazinin etkinliği ve güvenilirliği. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, vol.44, no.1, 2001, ss.56 - 60.
AMA AKISÜ M,ÖZYÜREK A,DORAK C,PARLAR A,KÜLTÜRSAY N Prematüre bebeklerde patent duktus arteriozusun tedavisinde enteral ibuprofen ve indometazinin etkinliği ve güvenilirliği. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi. 2001; 44(1): 56 - 60.
Vancouver AKISÜ M,ÖZYÜREK A,DORAK C,PARLAR A,KÜLTÜRSAY N Prematüre bebeklerde patent duktus arteriozusun tedavisinde enteral ibuprofen ve indometazinin etkinliği ve güvenilirliği. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi. 2001; 44(1): 56 - 60.
IEEE AKISÜ M,ÖZYÜREK A,DORAK C,PARLAR A,KÜLTÜRSAY N "Prematüre bebeklerde patent duktus arteriozusun tedavisinde enteral ibuprofen ve indometazinin etkinliği ve güvenilirliği." Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 44, ss.56 - 60, 2001.
ISNAD AKISÜ, METE vd. "Prematüre bebeklerde patent duktus arteriozusun tedavisinde enteral ibuprofen ve indometazinin etkinliği ve güvenilirliği". Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi 44/1 (2001), 56-60.