Çocukların algıladığı anne baba arasındaki uyum, anne baba tutumu ve benlik algısı arasındaki ilişkiler

Yıl: 2001 Cilt: 8 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 85 - 93 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çocukların algıladığı anne baba arasındaki uyum, anne baba tutumu ve benlik algısı arasındaki ilişkiler

Öz:
Amaç:Bu çalışmanın amacı algılanan anne baba arasındaki uyumun ve anne baba tutumunun, çocukların benlik algılan ile olan ilişkilerini incelemektir. Yöntem: Araştırmaya ilkokul 4. ve 5. Sınıf öğrencilerinden 26 kız ve 31 erkek olmak üzere toplam 57 öğrenci katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak "Çocukların Algıladığı Anne Baba Uyumuna İlişkin Görüşme Formu", "Anne Baba Tutum Ölçeği" ve "Çocuklar İçin Benlik Algısı Ölçeği" kullanılmıştır. Bulgular: Hiyerarşik Regresyon Analizi bulguları incelendiğinde, çocukların algıladıktan uyumun akademik yeterliği, davranıştan hoşnut olmayı ve bütünsel özdeğeri; anne baba tutum ölçeğinin özerklik boyutunun akademik yeterliği ve davranıştan hoşnut olmayı; kabul ilgi boyutunun atletik yeterliği; denetleme boyutunun ise davranıştan hoşnut olmayı anlamlı düzeyde yordadığı görülmüştür. Annenin eğitim düzeyinin ise atletik yeterliği ve bütünsel özdeğeri yordamada anlamlı katkısı olduğu bulunmuştur. Tartışma: Bu çalışmanın bulgulan, eşler arasındaki uyumun çocuklar tarafından değerlendirilmesinin önemli olduğunu ve bu konuda ülkemizde yapılacak olan çalışmalara temel bir çerçeve oluşturması açısından yararlı ve bilgi sağlayıcı nitelikte olduğuna işaret etmektedir.
Anahtar Kelime: Çocuk psikolojisi Psikiyatrik durum derecelendirme ölçekleri Ebeveyn-çocuk ilişkileri Çocuk Ben kavramı

Konular: Sosyal Çalışma Sosyoloji Pediatri Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri

The relationship between children's perception of marital adjustment, parenting style and self-perception

Öz:
Objective: The principle aim of this study was to investigate whether the self-perception of children were influenced both by their perceptions regarding the marital adjustment and parenting style of their parents. Method: A sample of 57 subjects was selected among of fourth and fifth grade elementary school students. Data were collected by "Parenting Style Scale" and "Self-Perception Profile For Children". And also, children's per-ception of marital adjustment was assessed by using structural interview. Results: Hi-erarchical regression analysis revealed that children's perceptions of marital adjustment significantly predicted their academic competence, behavioural conduct, and global self--worth; psychological autonomy dimension of Parenting Style Scale significantly predicted academic competence and behavioural conduct; acceptance/involvement dimension of the same scale significantly predicted athletic competence; strictness/supervision dimen-sion significantly predicted behavioural conduct. Educational level of mother was also significant predictor of athletic competence and global self-worth. Discussion: The findings were discussed in the context of literature and suggestions were made for future research.
Anahtar Kelime: Parent-Child Relations Child Self Concept Child Psychology Psychiatric Status Rating Scales

Konular: Sosyal Çalışma Sosyoloji Pediatri Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA YILMAZ A (2001). Çocukların algıladığı anne baba arasındaki uyum, anne baba tutumu ve benlik algısı arasındaki ilişkiler. , 85 - 93.
Chicago YILMAZ AYŞEN Çocukların algıladığı anne baba arasındaki uyum, anne baba tutumu ve benlik algısı arasındaki ilişkiler. (2001): 85 - 93.
MLA YILMAZ AYŞEN Çocukların algıladığı anne baba arasındaki uyum, anne baba tutumu ve benlik algısı arasındaki ilişkiler. , 2001, ss.85 - 93.
AMA YILMAZ A Çocukların algıladığı anne baba arasındaki uyum, anne baba tutumu ve benlik algısı arasındaki ilişkiler. . 2001; 85 - 93.
Vancouver YILMAZ A Çocukların algıladığı anne baba arasındaki uyum, anne baba tutumu ve benlik algısı arasındaki ilişkiler. . 2001; 85 - 93.
IEEE YILMAZ A "Çocukların algıladığı anne baba arasındaki uyum, anne baba tutumu ve benlik algısı arasındaki ilişkiler." , ss.85 - 93, 2001.
ISNAD YILMAZ, AYŞEN. "Çocukların algıladığı anne baba arasındaki uyum, anne baba tutumu ve benlik algısı arasındaki ilişkiler". (2001), 85-93.
APA YILMAZ A (2001). Çocukların algıladığı anne baba arasındaki uyum, anne baba tutumu ve benlik algısı arasındaki ilişkiler. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 8(2), 85 - 93.
Chicago YILMAZ AYŞEN Çocukların algıladığı anne baba arasındaki uyum, anne baba tutumu ve benlik algısı arasındaki ilişkiler. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 8, no.2 (2001): 85 - 93.
MLA YILMAZ AYŞEN Çocukların algıladığı anne baba arasındaki uyum, anne baba tutumu ve benlik algısı arasındaki ilişkiler. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, vol.8, no.2, 2001, ss.85 - 93.
AMA YILMAZ A Çocukların algıladığı anne baba arasındaki uyum, anne baba tutumu ve benlik algısı arasındaki ilişkiler. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi. 2001; 8(2): 85 - 93.
Vancouver YILMAZ A Çocukların algıladığı anne baba arasındaki uyum, anne baba tutumu ve benlik algısı arasındaki ilişkiler. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi. 2001; 8(2): 85 - 93.
IEEE YILMAZ A "Çocukların algıladığı anne baba arasındaki uyum, anne baba tutumu ve benlik algısı arasındaki ilişkiler." Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 8, ss.85 - 93, 2001.
ISNAD YILMAZ, AYŞEN. "Çocukların algıladığı anne baba arasındaki uyum, anne baba tutumu ve benlik algısı arasındaki ilişkiler". Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 8/2 (2001), 85-93.