Sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken kesimlerin e-devlet hizmetlerine yönelik tutumları

Yıl: 2012 Cilt: 14 Sayı: 4 Sayfa Aralığı: 7 - 28 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken kesimlerin e-devlet hizmetlerine yönelik tutumları

Öz:
Bu araştırmanın genel amacı, sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken grupların e-devlet hizmetlerine yönelik tutum düzeylerini saptamaktır. Bu genel amaç doğrultusunda, Eskişehir’de sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken grupların e-devlet hizmetlerine yönelik tutumları ve bu tutumlarının içinde yer aldıkları grup değişkenine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediği araştırılmıştır. Araştırma verileri, araştırmacılar tarafından geliştirilen “E-Devlet Hizmetlerine Yönelik Tutum Ölçeği” (EDHYTÖ) ile toplanmıştır. Ölçeğin geliştirilmesi aşamasında 33 madde oluşturulmuş, bu maddeler için madde toplam korelâsyon katsayıları hesaplanmıştır. Bu analizler sonucunda anlamlı olduğu görülen 33 maddeye ölçeğin yapı geçerliği için faktör analizi yapılmış, bu analiz sonucunda da 16 maddeden oluşan üç faktörlü ölçek elde edilmiştir. Ölçeğin tümü ve varimax rotasyon sonucu belirlenen iki alt boyut için güvenirlik katsayıları Cronbach α formülüyle hesaplanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliğini belirlemek amacıyla ki-kare testi kullanılmıştır. Araştırma 2010 yılında Eskişehir’de yaşayan sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken, 801 -özürlü, yaşlı, kadın ve genç- kişi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, ölçeğin geçerli ve güvenilir olduğunu ve genel olarak grup ayırımı yapmaksızın sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken kesimlerin e-devlet hizmetlerine yönelik tutum ifadelerine katılma düzeylerinin yüksek olduğunu ortaya koymuştur.
Anahtar Kelime:

The attitudes of the disadvantaged people towards e-government services

Öz:
The main objective of this research is to determine the attitude levels of the disadvantaged people –disabled, elderly, young, women- in Eskişehir towards e-government services. To that general objective, this study investigated the attitudes towards e-government services of the disabled people and whether their attitude levels towards e-government services varied meaningfully depending on group variable. The research data was collected through “The Scale of Attitude towards E-Government Services” (SATEGS), developed by the researchers. 33 items were established when developing the scale and item total correlation was calculated. 33 items found to be meaningful as a result of these analyses were then examined by factor analysis for construct validity of the scale and a three-factor scale comprising 16 items was obtained as a result of this analysis. Reliability coefficients for the whole scale and the two sub-dimensions determined by varimax rotation were calculated through Cronbach α formula. The Chi- Square test was employed to test the construct validity of the scale could be determined. The research was carried out with 801 disabled people - disabled, elderly, young, women- in Eskişehir, Turkey, in the 2010. The findings from this study revealed that the scale was valid and reliable and that generally disadvantaged people’ level of agreement with the attitude statements for e-state services was high regardless of group.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Aiken, L. R., (1997). Questionnaires and Inventories: Surveying Opinions and Assessing Personality. NJ: John Wiley & Sons.
  • Balcı, A. (1997). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem, Teknik ve İlkeler (Gözden geçirilmiş ve ilave edilmiş 2. baskı). Ankara: 72 TDFO Bilgisayar-Yayıncılık.
  • Baykul, Y. (2000). Eğitimde ve Psikolojide Ölçme: Klasik Test Teorisi ve Uygulaması. Ankara: ÖSYM Yayınları.
  • Büyüköztürk, Ş. (2002). Veri Analizi El Kitabı (1. Baskı), Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Cooper, J. (2006). The Digital Divide: The Special Case of Gender. Journal of Computer Assisted Learning. 22, 320-334.
  • Digitaleconomy (2000). Modelling The Digital Economy. http:⁄⁄www.digitaleconomy. gov/define.html (Erişim Tarihi: 13.02.2001).
  • Gates, B. ve Hemingway, C. (1999). Dijital Sinir Sistemiyle Düşünce Hızında Çalışmak. (Çeviren:Ali Cevat Akkoyunlu). İstanbul.
  • Gorsuch, R. L. (1974). Factor Analysis. Philadelphia: Saunders.
  • Gren, S. B., Salkind, N.J. ve Akey, T. M., (1997). Using SPSS for Windows: Analyzing and Understanding Data. NJ: Prentice-Hall.
  • İnce, N. M. (2001). Elektronik Devlet Kamu Hizmetlerinin Sunulmasında Yeni İmkânlar. http://www.edevlet.net/raporveyayinlar/ e-devlet_mayis_2001.pd f (Erişim Tarihi: 07.05.2001).
  • Joiner, R. (2008). Gender and Information Communication Technology. Journal of Computer Assisted Learning, 22, 317- 319.
  • Karasar, N., (2000). Bilimsel Araştırma Yöntemi. 10. Baskı. Ankara: Nobel Yayın ve Dağıtım.
  • Lee, H. B. ve Comrey, A. L. (1979). Distortions in a Commonly Used Factor Analytic Procedure, Multivariate Behavioral Research, 14, 301-321.
  • Latimer, C. (2009). Understanding The Comlexity of The Digital Divide in Relation to Quality of House Campaign Websites in The United States. New Media&Society, 11, 1023-1040.
  • Malvar, R.-McHugh, M. ve Cadden, C. (2004). The Potential of Internet Technologies: Insights From The Public Sector. New Technology. Work and Employment, 19(1), 63-75.
  • Norris, P. (2006). Digital Divide, http://ksghome.harvard.edu/»pnorris/ Books/Digital%20Divide.htm (Erişim Tarihi: 09.02.2006).
  • Saruç,N. T. (2007). E-DevletHizmetlerinden Yaralanma Derecesi ve Algılanan Hizmet Kalitesi: Ampirik Bir Çalışma, Afyon Kocatepe Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, 9, (1), 191-214.
  • Scherer, Robert F., Wiebe, F. A., Luther, D. C. ve Adams, J. S. (1988). Dimensionality of Coping: Factor Stability Using the Ways of Coping Questionnaire, Psychological Reports, 62, 763-770.
  • Stowers, L. ve Genie, N. (2003). Information Technology and its Social Dimensions, Public Administration Review, 63(2), 243-246.
  • Tavşancıl, E. ve Keser, H. (2002). İnternet Kullanımına Yönelik Likert Tipi Bir Tutum Ölçeğinin Geliştirilmesi, Eğitim Bilimleri Dergisi, 1(1), 79-100.
  • Turgut, M. F. (1977). Tutumların Ölçülmesi, Eğitimde Ölçme Teknikleri Ders Notu, No:7.
  • Volman, M. vd. (2005). New Technologies. New Differences. Gender and Ethnic Differences in Pupils’ Use of ICT in Primary and Secondary Education, Computer& Education, 45, 35-55.
APA KARACA GÖKÇEK N, CANBEY ÖZGÜLER V (2012). Sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken kesimlerin e-devlet hizmetlerine yönelik tutumları. , 7 - 28.
Chicago KARACA GÖKÇEK Nuray,CANBEY ÖZGÜLER VERDA Sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken kesimlerin e-devlet hizmetlerine yönelik tutumları. (2012): 7 - 28.
MLA KARACA GÖKÇEK Nuray,CANBEY ÖZGÜLER VERDA Sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken kesimlerin e-devlet hizmetlerine yönelik tutumları. , 2012, ss.7 - 28.
AMA KARACA GÖKÇEK N,CANBEY ÖZGÜLER V Sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken kesimlerin e-devlet hizmetlerine yönelik tutumları. . 2012; 7 - 28.
Vancouver KARACA GÖKÇEK N,CANBEY ÖZGÜLER V Sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken kesimlerin e-devlet hizmetlerine yönelik tutumları. . 2012; 7 - 28.
IEEE KARACA GÖKÇEK N,CANBEY ÖZGÜLER V "Sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken kesimlerin e-devlet hizmetlerine yönelik tutumları." , ss.7 - 28, 2012.
ISNAD KARACA GÖKÇEK, Nuray - CANBEY ÖZGÜLER, VERDA. "Sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken kesimlerin e-devlet hizmetlerine yönelik tutumları". (2012), 7-28.
APA KARACA GÖKÇEK N, CANBEY ÖZGÜLER V (2012). Sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken kesimlerin e-devlet hizmetlerine yönelik tutumları. İş Güç, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 14(4), 7 - 28.
Chicago KARACA GÖKÇEK Nuray,CANBEY ÖZGÜLER VERDA Sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken kesimlerin e-devlet hizmetlerine yönelik tutumları. İş Güç, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi 14, no.4 (2012): 7 - 28.
MLA KARACA GÖKÇEK Nuray,CANBEY ÖZGÜLER VERDA Sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken kesimlerin e-devlet hizmetlerine yönelik tutumları. İş Güç, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, vol.14, no.4, 2012, ss.7 - 28.
AMA KARACA GÖKÇEK N,CANBEY ÖZGÜLER V Sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken kesimlerin e-devlet hizmetlerine yönelik tutumları. İş Güç, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi. 2012; 14(4): 7 - 28.
Vancouver KARACA GÖKÇEK N,CANBEY ÖZGÜLER V Sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken kesimlerin e-devlet hizmetlerine yönelik tutumları. İş Güç, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi. 2012; 14(4): 7 - 28.
IEEE KARACA GÖKÇEK N,CANBEY ÖZGÜLER V "Sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken kesimlerin e-devlet hizmetlerine yönelik tutumları." İş Güç, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 14, ss.7 - 28, 2012.
ISNAD KARACA GÖKÇEK, Nuray - CANBEY ÖZGÜLER, VERDA. "Sosyo-politik açıdan özel olarak korunması gereken kesimlerin e-devlet hizmetlerine yönelik tutumları". İş Güç, Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi 14/4 (2012), 7-28.