Yıl: 2001 Cilt: 23 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 59 - 67 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Gaziantep' te sağlık ocaklarına herhangi bir nedenle başvuran 15-49 yaş evli kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım alma durumunun ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi

Öz:
Amaç: Bu çalismada Gaziantep il' inde sağlık ocaklarına başvuran 15 - 49 yaş evli kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım hizmetlerini ne oranda alabildiğinin ve etkileyebilecek faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır Gereç ve Yöntem: İlçeler kırsal ve kentsel nüfuslarına göre ağırlıklandırılarak en az 500 evli kadının araştırmaya alınması planlanmıştır. İlçelerden basit rastgele örnekleme yöntemi ile toplam 23 sağlık ocağı araştırmaya seçilmiştir. Mart-Nisan 1999 tarihleri arasında sağlık ocağına başvuran her 15 - 49 yaş evli kadına anket uygulanmıştır. Bulgular: Kadınların % 24.1'inin son gebeliklerinde herhangi bir doğum öncesi bakım almadıkları, kadınların son doğumlarının % 10.2'sinin sağlık personeli yardımı olmaksızın yapıldığı saptanmıştır. Kadınların yaklaşik yarısı (% 55.8) son doğumlarından sonra hiçbir doğum sonrası bakım hizmeti almamıştır. Kırsal bölgede oturmak, kadının ve eşinin eğitim düzeyinin düşük olması, sosyal güvence eksikliği bu hizmetlerin kullanımını olumsuz yönde etkilemektedir(p<0.05). Sonuç: Doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım sunmakla görevli olan sağlık ocakları daha aktif hale getirilmelidir.
Anahtar Kelime: Doğum sonrası bakım Kadınlar Doğum öncesi bakım Evlilik Evli kadınlar Sağlık hizmetleri

Konular: Tıbbi İnformatik Kadın Hastalıkları ve Doğum Genel ve Dahili Tıp Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Kadın Araştırmaları Hemşirelik Aile Çalışmaları

Evaluation of prenatal, natal and postnatal care received by 15-49 year old married women who applied to health centres in Gaziantep for various reasons and affecting factors

Öz:
Objective: In this study we aimed to evaluate the prenatal, natal and postnatal care given to 15-49 year old married women who applied to the health centres in Gaziantep and the factors that can effect these. Material and Method: The population of the district were weighted according to the their urban and rural population, and it was planned to include 500 women in this study. The 23 health centers included in this study were chosen by the simple random sampling method. We applied a questionnaire to all of the 15-49 year old currently married women who applied to the chosen health centers between March and April, 1999. Results: It was determined that 24.1% of the women did not receive any prenatal care during their last pregnancy and 10.2 % of the women gave birth to their last baby without the assistance of a trained health personnel. Approximately half the women (55.8 %) did not receive any postnatal care after their last birth. Living in a rural area, the low education level of the women and their husbands, as well as the lack of social insurance negatively effects the usage of these care services (p<0.05). Conclusion: Health centers which are responsible for prenatal, natal and postnatal services must be set up.
Anahtar Kelime: Women Prenatal Care Marriage Married women Health Services Postnatal Care

Konular: Tıbbi İnformatik Kadın Hastalıkları ve Doğum Genel ve Dahili Tıp Sağlık Politikaları ve Hizmetleri Temel Sağlık Hizmetleri Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Kadın Araştırmaları Hemşirelik Aile Çalışmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA Bozkurt A, ŞAHİNÖZ S, Ozcirpici B, Özgür S (2001). Gaziantep' te sağlık ocaklarına herhangi bir nedenle başvuran 15-49 yaş evli kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım alma durumunun ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi. , 59 - 67.
Chicago Bozkurt Ali İhsan,ŞAHİNÖZ Saime,Ozcirpici Birgul,Özgür Servet Gaziantep' te sağlık ocaklarına herhangi bir nedenle başvuran 15-49 yaş evli kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım alma durumunun ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi. (2001): 59 - 67.
MLA Bozkurt Ali İhsan,ŞAHİNÖZ Saime,Ozcirpici Birgul,Özgür Servet Gaziantep' te sağlık ocaklarına herhangi bir nedenle başvuran 15-49 yaş evli kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım alma durumunun ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi. , 2001, ss.59 - 67.
AMA Bozkurt A,ŞAHİNÖZ S,Ozcirpici B,Özgür S Gaziantep' te sağlık ocaklarına herhangi bir nedenle başvuran 15-49 yaş evli kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım alma durumunun ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi. . 2001; 59 - 67.
Vancouver Bozkurt A,ŞAHİNÖZ S,Ozcirpici B,Özgür S Gaziantep' te sağlık ocaklarına herhangi bir nedenle başvuran 15-49 yaş evli kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım alma durumunun ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi. . 2001; 59 - 67.
IEEE Bozkurt A,ŞAHİNÖZ S,Ozcirpici B,Özgür S "Gaziantep' te sağlık ocaklarına herhangi bir nedenle başvuran 15-49 yaş evli kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım alma durumunun ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi." , ss.59 - 67, 2001.
ISNAD Bozkurt, Ali İhsan vd. "Gaziantep' te sağlık ocaklarına herhangi bir nedenle başvuran 15-49 yaş evli kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım alma durumunun ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi". (2001), 59-67.
APA Bozkurt A, ŞAHİNÖZ S, Ozcirpici B, Özgür S (2001). Gaziantep' te sağlık ocaklarına herhangi bir nedenle başvuran 15-49 yaş evli kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım alma durumunun ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi. Erciyes Tıp Dergisi, 23(2), 59 - 67.
Chicago Bozkurt Ali İhsan,ŞAHİNÖZ Saime,Ozcirpici Birgul,Özgür Servet Gaziantep' te sağlık ocaklarına herhangi bir nedenle başvuran 15-49 yaş evli kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım alma durumunun ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi. Erciyes Tıp Dergisi 23, no.2 (2001): 59 - 67.
MLA Bozkurt Ali İhsan,ŞAHİNÖZ Saime,Ozcirpici Birgul,Özgür Servet Gaziantep' te sağlık ocaklarına herhangi bir nedenle başvuran 15-49 yaş evli kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım alma durumunun ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi. Erciyes Tıp Dergisi, vol.23, no.2, 2001, ss.59 - 67.
AMA Bozkurt A,ŞAHİNÖZ S,Ozcirpici B,Özgür S Gaziantep' te sağlık ocaklarına herhangi bir nedenle başvuran 15-49 yaş evli kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım alma durumunun ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi. Erciyes Tıp Dergisi. 2001; 23(2): 59 - 67.
Vancouver Bozkurt A,ŞAHİNÖZ S,Ozcirpici B,Özgür S Gaziantep' te sağlık ocaklarına herhangi bir nedenle başvuran 15-49 yaş evli kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım alma durumunun ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi. Erciyes Tıp Dergisi. 2001; 23(2): 59 - 67.
IEEE Bozkurt A,ŞAHİNÖZ S,Ozcirpici B,Özgür S "Gaziantep' te sağlık ocaklarına herhangi bir nedenle başvuran 15-49 yaş evli kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım alma durumunun ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi." Erciyes Tıp Dergisi, 23, ss.59 - 67, 2001.
ISNAD Bozkurt, Ali İhsan vd. "Gaziantep' te sağlık ocaklarına herhangi bir nedenle başvuran 15-49 yaş evli kadınların doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakım alma durumunun ve etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi". Erciyes Tıp Dergisi 23/2 (2001), 59-67.