Yıl: 2012 Cilt: 46 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 480 - 487 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Q ateşi ile ilişkili iki akut hepatit olgusu

Öz:
Q ateşi, zorunlu hücre içi bakteri olan Coxiella burnetii’nin neden olduğu, tüm dünyada yaygın olarak görülen bir zoonozdur. Doğada birçok yabani ve evcil memeli, kuş ve artropodlar C.burnetii’nin rezervuarı olmasına karşın, çiftlik hayvanları insanlar için en önemli enfeksiyon kaynağıdır ve kontamine aerosollerin inhalasyonu en önemli bulaş yoludur. Q ateşi çok farklı ve özgün olmayan klinik formlarla görülmektedir ve akut veya kronik bir hastalık olarak ortaya çıkabilir. Akut olgularda, kendiliğinden iyileşen ateşli hastalık, granülomatöz hepatit ve pnömoni en sık görülen klinik sendromlardır, ancak hastalık asemptomatik seyirli de olabilir. Q ateşi ile ilişkili hepatit ile birlikte ateş, literatürde nadiren bildirilmiştir. Bu olgu sunumunda, sarılıkla seyreden Q ateşi ile ilişkili iki hepatit olgusu sunulmuştur. 2011 yılı Mayıs ayında, Tekirdağ Malkara bölgesinde ikamet eden iki erkek hasta, kalıcı yüksek ateş, titreme, terleme, sarılık, yaygın miyalji ve baş ağrısı şikayetleriyle kliniğimize başvurmuştur. Fizik muayene bulgularında ateş ve sarılık dikkati çekerken, herhangi bir lokalize enfeksiyon bulgusuna rastlanmamış; radyolojik incelemeler normal bulunmuştur. Laboratuvar bulgularında; serum C-reaktif protein ve eritrosit sedimentasyon hızı normale yakın iken; lökosit sayısı, karaciğer transaminazları, kolestatik enzim düzeyleri ve bilirubin değerleri yüksek olarak tespit edilmiştir. Hastaların kan ve idrar kültürlerinde üreme olmamış; akut viral hepatitler, sitomegalovirüs, Epstein-Barr virus, brusella, salmonella, toksoplazma ve leptospira enfeksiyonlarıyla ilişkili serolojik göstergelerde bir özellik saptanmamıştır. Olgularımızda akut Q ateşi tanısı, C.burnetii Faz II IgM ve IgG ELISA (Vircell SL, İspanya) testinde saptanan pozitiflik ile konulmuş ve serolojik tanı Faz I ve II IFA (Vircell SL, İspanya) testiyle doğrulanmıştır. Olgulara 14 günlük doksisiklin tedavisi uygulanmış ve dördüncü günde hastaların ateşi normale dönmüştür. Her iki olgumuzda da pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketimi dışında herhangi bir risk faktörü belirlenememiştir. Bu olgular, hayvan teması öyküsü ve abdominal ağrı yakınması gibi faktörler olmaksızın ateş ve transaminazlarda yükselme gözlenen olguların ayırıcı tanısında C.burnetii enfeksiyonunun göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulamak amacıyla sunulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Mikrobiyoloji Enfeksiyon Hastalıkları Tropik Tıp

Two cases of acute hepatitis associated with Q fever

Öz:
Q fever which is caused by Coxiella burnetii, is a worldwide zoonosis. Many species of wild and domestic mammals, birds, and arthropods, are reservoirs of C.burnetii in nature, however farm animals are the most frequent sources of human infection. The most frequent way of transmission is by inhalation of contaminated aerosols. The clinical presentation of Q fever is polymorphic and nonspecific. Q fever may present as acute or chronic disease. In acute cases, the most common clinical syndromes are selflimited febrile illness, granulomatous hepatitis, and pneumonia, but it can also be asymptomatic. Fever with hepatitis associated with Q fever has rarely been described in the literature. Herein we report two cases of C.burnetii hepatitis presented with jaundice. In May 2011, two male cases, who inhabited in Malkara village of Tekirdag province (located at Trace region of Turkey), were admitted to the hospital with the complaints of persistent high grade fever, chills and sweats, icterus, disseminated myalgia and headache. Physical examination revealed fever, icterus and the patient appeared to be mildly ill but had no localizing signs of infection. Radiological findings of the patients were in normal limits. Laboratory findings revealed leukocytosis, increased hepatic and cholestatic enzyme levels, and moderate hyperbilirubinemia- mainly direct bilirubin, whereas serum C-reactive protein and erythrocyte sedimentation rate were found normal. Blood and urine cultures of the patients yielded no bacterial growth. Serological markers for acute viral hepatitis, citomegalovirus and Epstein-Barr virus infections, brucellosis, salmonellosis, toxoplasmosis and leptospirosis were found negative. Acute Q fever diagnosis of the cases were based on the positive results obtained by C.burnetii Phase II IgM and IgG ELISA (Vircell SL, Spain) test, and the serological diagnosis were confirmed by Phase I and II immunofluorescence (Vircell SL, Spain) method. Both cases were treated with doxycycline for 14 days and became afebrile within four days. These cases were presented to emphasize that C.burnetii infection should be considered in the differential diagnosis of patients with fever and elevated serum transaminase levels, irrespective of the presence of abdominal pain and exposure to potentially infected animals.
Anahtar Kelime:

Konular: Mikrobiyoloji Enfeksiyon Hastalıkları Tropik Tıp
Belge Türü: Makale Makale Türü: Olgu Sunumu Erişim Türü: Bibliyografik
  • 1. Maurin M, Raoult D. Q fever. Clin Microbiol Rev 1999; 12(4): 518-53.
  • 2. Marrie TJ, Raoult D. Coxiella burnetii (Q fever), pp: 2511-9. In: Mandell GL, Bennett JE, Dolin R (eds), Mandell, Douglas and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases. 2010, 7th ed. Churchill Livingstone Elsevier, Philadelphia.
  • 3. Raoult D, Mege JL, Marrie T. Q fever: queries remaining after decades of research, pp: 29-56. In: Scheld WM, Craig WA, Hughes JM (eds), Emerging Infections 5. 2001, 1st ed. ASM Press, Washington, DC.
  • 4. Kılıç S, Çelebi B. Coxiella burnetii (Q humması) ve Türkiye’deki epidemiyolojisi. Türk Hij Den Biyol Derg 2008; 65(Ek 3): 1-27.
  • 5. Madariaga MG, Rezai K, Trenholme GM, Weinstein RA. Q fever: a biological weapon in your backyard. Lancet Infect Dis 2003; 3(11): 709-21.
  • 6. Delsing CE, Kullberg BJ, Bleeker-Rovers CP. Q fever in the Netherlands from 2007 to 2010. Neth J Med 2010; 68(12): 382-7.
  • 7. Gikas A, Kokkini S, Tsioutis C. Q fever: clinical manifestations and treatment. Expert Rev Anti Infect Ther 2010; 8(5): 529-39.
  • 8. Ergas D, Keysari A, Edelstein V, Sthoeger ZM. Acute Q fever in Israel: clinical and laboratory study of 100 hospitalized patients. Isr Med Assoc J 2006; 8(5): 337-341.
  • 9. Torres H, Raoult D. In vitro activities of ceftriaxone and fusidic acid against 13 isolates of Coxiella burnetii, determined using the shell vial assay. Antimicrob Agents Chemother 1993; 37(3): 491-4.
  • 10. Yıldırmak T, Şimşek F, Çelebi B ve ark. Ağır sarılıkla başvuran, nadir görülen bir akut Q ateşi olgusu ve literatüre bakış. Klimik Dergisi 2010; 23(3): 124-9.
APA YEŞİLYURT M, KILIÇ S, GÜRSOY B, ÇELEBİ B, YERER M (2012). Q ateşi ile ilişkili iki akut hepatit olgusu. , 480 - 487.
Chicago YEŞİLYURT Murat,KILIÇ SELÇUK,GÜRSOY Bensu,ÇELEBİ Bekir,YERER Mehmet Q ateşi ile ilişkili iki akut hepatit olgusu. (2012): 480 - 487.
MLA YEŞİLYURT Murat,KILIÇ SELÇUK,GÜRSOY Bensu,ÇELEBİ Bekir,YERER Mehmet Q ateşi ile ilişkili iki akut hepatit olgusu. , 2012, ss.480 - 487.
AMA YEŞİLYURT M,KILIÇ S,GÜRSOY B,ÇELEBİ B,YERER M Q ateşi ile ilişkili iki akut hepatit olgusu. . 2012; 480 - 487.
Vancouver YEŞİLYURT M,KILIÇ S,GÜRSOY B,ÇELEBİ B,YERER M Q ateşi ile ilişkili iki akut hepatit olgusu. . 2012; 480 - 487.
IEEE YEŞİLYURT M,KILIÇ S,GÜRSOY B,ÇELEBİ B,YERER M "Q ateşi ile ilişkili iki akut hepatit olgusu." , ss.480 - 487, 2012.
ISNAD YEŞİLYURT, Murat vd. "Q ateşi ile ilişkili iki akut hepatit olgusu". (2012), 480-487.
APA YEŞİLYURT M, KILIÇ S, GÜRSOY B, ÇELEBİ B, YERER M (2012). Q ateşi ile ilişkili iki akut hepatit olgusu. Mikrobiyoloji Bülteni, 46(3), 480 - 487.
Chicago YEŞİLYURT Murat,KILIÇ SELÇUK,GÜRSOY Bensu,ÇELEBİ Bekir,YERER Mehmet Q ateşi ile ilişkili iki akut hepatit olgusu. Mikrobiyoloji Bülteni 46, no.3 (2012): 480 - 487.
MLA YEŞİLYURT Murat,KILIÇ SELÇUK,GÜRSOY Bensu,ÇELEBİ Bekir,YERER Mehmet Q ateşi ile ilişkili iki akut hepatit olgusu. Mikrobiyoloji Bülteni, vol.46, no.3, 2012, ss.480 - 487.
AMA YEŞİLYURT M,KILIÇ S,GÜRSOY B,ÇELEBİ B,YERER M Q ateşi ile ilişkili iki akut hepatit olgusu. Mikrobiyoloji Bülteni. 2012; 46(3): 480 - 487.
Vancouver YEŞİLYURT M,KILIÇ S,GÜRSOY B,ÇELEBİ B,YERER M Q ateşi ile ilişkili iki akut hepatit olgusu. Mikrobiyoloji Bülteni. 2012; 46(3): 480 - 487.
IEEE YEŞİLYURT M,KILIÇ S,GÜRSOY B,ÇELEBİ B,YERER M "Q ateşi ile ilişkili iki akut hepatit olgusu." Mikrobiyoloji Bülteni, 46, ss.480 - 487, 2012.
ISNAD YEŞİLYURT, Murat vd. "Q ateşi ile ilişkili iki akut hepatit olgusu". Mikrobiyoloji Bülteni 46/3 (2012), 480-487.