Yıl: 2011 Cilt: 22 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 151 - 160 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sağlık bilimleri fakültesini tercih eden öğrencilerin, Üniversite ve meslek tercihlerinde etkili olan faktörler (Kırıkkale Üniversitesi örneği)

Öz:
Amaç: Meslek seçimi bireylerin yaşamlarını etkileyen en önemli faktörlerden birisidir. Kendine uygun mesleği seçen bireyler yaşam boyu mutlu olacağı gibi yaptıkları işte de verimli olacak, kendisine ve yaşadığı topluma daha çok fayda sağlayacaktır. Bu önemden hareketle, tanımlayıcı bir araştırma niteliğinde olan bu çalışma öğrencilerin meslek ve üniversite tercihlerini etkileyen etmenleri saptamak amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tanımlayıcı nitelikte olan bu çalışma örneklemini Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne 2009-2010 akademik yılında kayıt yaptıran öğrenciler oluşturdu. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin %70.32’sinin kendi isteği ile tercih yaptığı, %45.05’inin İç Anadolu Bölgesi’nden geldiği ve %57,4’ünün ailesinin ekonomik durumunu orta olarak değerlendirdiği görüldü. Öğrenciler tercihlerini çoğunlukla 6-10. sıralarda yaptıkları ve çoğunluğunun tercih ettiği bölümle ilgili genel bilgiye sahip olduğu sonucuna varıldı. Sonuç: Üniversite tercihini etkileyen faktörler arasında; üniversitenin şehre olan mesafesinin daha etkili olduğu, şehrin sosyo-ekonomik düzeyinin, yurt ve barınma olanaklarının etkisinin düşük olduğu, öğretim elemanları ve akademik yapının etkisinin olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel Hemşirelik

Factors in Selecting a University and career among students studying in the faculty of health sciences (Kirikkale University)

Öz:
Background: Selection of one’s career is one of the most important factors affecting an individual’s life. Individuals who choose appropriately will be happier in their lifetime, more efficient in their work, and of greater benefit to society. This descriptive cross-sectional study was conducted to determine the factors that affect the preferences of students in their selection of a profession and university. Methods: The sample of this cross-sectional descriptive study included students attending Kırıkkale University, Faculty of Health Sciences, who were enrolled in the 2009-2010 academic year. Results: Overall, 70.32% of the participants selected his/her own preference, 45.05% were from the Central Anatolia region, and 57.4% assessed the economic status of their family as moderate. Students generally indicated their preferences on the 6th-10th lines, and the majority of them had general information related to the department preferred. Conclusion: The study shows that distance from the university to the city centre is far more effective in selecting a university than the social-economic status of the city and accommodation facilities. It can also be seen that the academic structure of the university has hardly any effect on university preference.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Erdoğan İ. Çağdaş eğitim sistemleri. 5. baskı, İstanbul: Sistem Yayıncılık; 1995.
  • 2. Karaca S. Üniversite son sınıf öğrencilerinin iş bulma konusundaki kaygı düzeylerinin incelenmesi. [Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi] İzmir: Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu; 2005.
  • 3. Altun İ. Kocaeli Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin kişisel değerleri ve meslek seçimlerine etki eden faktörler”. I. Uluslararası & VIII. Ulusal Hemşirelik Kongresi Kitabı. Antalya: 2000. s. 75-7.
  • 4. Kuzgun Y. Meslek danışmanlığı. 2. baskı, Ankara: Doğuş Matbaacılık; 2000.
  • 5. Yanıkkerem E, Altıparmak S, Karadeniz G. Gençlerin meslek seçimini etkileyen faktörler ve benlik kaygıları: Manisa Sağlık Yüksekokulu örneği. Hemşirelik Forumu Dergisi 2004;7(2):60-7.
  • 6. Ünalan Ş. Hayatta önemli bir dönüm noktası: Meslek seçimi. http://www.ilkadımdergisi.com.2006 Eylül.
  • 7. Sarıkaya T, Khorshid L. Üniversite öğrencilerinin meslek seçimini etkileyen etmenlerin incelenmesi: Üniversite öğrencilerinin meslek seçimi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 2009;7(2):393-423.
  • 8. http://yogm.meb.gov.tr/devletogrenci/2010. (Erişim tarihi: Ağustos 2011).
  • 9. Karakuş A, Karadağ N, Birgili F, Işıkay Ç, Çadır G, Çeker D. Lise son sınıf kız öğrencilerinin hemşirelik mesleğine bakış açıları ile mesleği tercih etme durumları. Hemşirelik Forumu Dergisi 2005;5(1):17-20.
  • 10. Küçükkalay AM. Türkiye’de planlı dönemde kadın nüfusu ve kadın işgücü istihdamındaki gelişmeler. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 1998;S.3(Güz):35-44.
  • 11. Kuzulu K, Koçak F. Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu 1. sınıf öğrencilerinin mesleğe yönelmelerini etkileyen faktörler ve değerler sistemi. 3. Uluslararası Katılımlı Hemşirelik Eğitimi Sempozyumu (Bildiri Kitabı) (8-10 Eylül 1997) İstanbul: 1997. s. 120-8.
  • 12. Sezgin A, Yalçınkılıç G. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu öğrencilerinin hemşirelik mesleği ile ilgili bilgi görüş düzeylerinin okuldaki başarı düzeyi ile ilişkisi ve değişme düzeyi. 3. Uluslararası Katılımlı Hemşirelik Eğitimi Sempozyumu (Bildiri Kitabı), (8-10 Eylül 1997) İstanbul: 1997. s. 130-40.
  • 13. Tunç G, Akansel A, Özdemir A. Hemşirelik ve sağlık memurluğu öğrencilerinin meslek seçimlerini etkileyen faktörler. 4. Uluslararası 11 Ulusal Hemşirelik Kongresi; 2007.
  • 14. Türkdoğan O. Çağdaş Türk sosyolojisi kitabı. İstanbul: IQ Kültür Sanat Yayıncılık; 2003.
  • 15. Yelken K. Orta öğretim son sınıf öğrencilerinin üniversite tercihlerini ve meslek seçimini etkileyen faktörler “Sakarya il merkezi örneği”. [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi] Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; 2008.
APA ÇİFTÇİ G, BÜLBÜL S, BAYAR MULUK N, DUYAN ÇAMUR G, YILMAZ A (2011). Sağlık bilimleri fakültesini tercih eden öğrencilerin, Üniversite ve meslek tercihlerinde etkili olan faktörler (Kırıkkale Üniversitesi örneği). , 151 - 160.
Chicago ÇİFTÇİ GAMZE EBRU,BÜLBÜL Selda Fatma,BAYAR MULUK NURAY,DUYAN ÇAMUR Gülsüm,YILMAZ ALİ Sağlık bilimleri fakültesini tercih eden öğrencilerin, Üniversite ve meslek tercihlerinde etkili olan faktörler (Kırıkkale Üniversitesi örneği). (2011): 151 - 160.
MLA ÇİFTÇİ GAMZE EBRU,BÜLBÜL Selda Fatma,BAYAR MULUK NURAY,DUYAN ÇAMUR Gülsüm,YILMAZ ALİ Sağlık bilimleri fakültesini tercih eden öğrencilerin, Üniversite ve meslek tercihlerinde etkili olan faktörler (Kırıkkale Üniversitesi örneği). , 2011, ss.151 - 160.
AMA ÇİFTÇİ G,BÜLBÜL S,BAYAR MULUK N,DUYAN ÇAMUR G,YILMAZ A Sağlık bilimleri fakültesini tercih eden öğrencilerin, Üniversite ve meslek tercihlerinde etkili olan faktörler (Kırıkkale Üniversitesi örneği). . 2011; 151 - 160.
Vancouver ÇİFTÇİ G,BÜLBÜL S,BAYAR MULUK N,DUYAN ÇAMUR G,YILMAZ A Sağlık bilimleri fakültesini tercih eden öğrencilerin, Üniversite ve meslek tercihlerinde etkili olan faktörler (Kırıkkale Üniversitesi örneği). . 2011; 151 - 160.
IEEE ÇİFTÇİ G,BÜLBÜL S,BAYAR MULUK N,DUYAN ÇAMUR G,YILMAZ A "Sağlık bilimleri fakültesini tercih eden öğrencilerin, Üniversite ve meslek tercihlerinde etkili olan faktörler (Kırıkkale Üniversitesi örneği)." , ss.151 - 160, 2011.
ISNAD ÇİFTÇİ, GAMZE EBRU vd. "Sağlık bilimleri fakültesini tercih eden öğrencilerin, Üniversite ve meslek tercihlerinde etkili olan faktörler (Kırıkkale Üniversitesi örneği)". (2011), 151-160.
APA ÇİFTÇİ G, BÜLBÜL S, BAYAR MULUK N, DUYAN ÇAMUR G, YILMAZ A (2011). Sağlık bilimleri fakültesini tercih eden öğrencilerin, Üniversite ve meslek tercihlerinde etkili olan faktörler (Kırıkkale Üniversitesi örneği). Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 22(3), 151 - 160.
Chicago ÇİFTÇİ GAMZE EBRU,BÜLBÜL Selda Fatma,BAYAR MULUK NURAY,DUYAN ÇAMUR Gülsüm,YILMAZ ALİ Sağlık bilimleri fakültesini tercih eden öğrencilerin, Üniversite ve meslek tercihlerinde etkili olan faktörler (Kırıkkale Üniversitesi örneği). Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 22, no.3 (2011): 151 - 160.
MLA ÇİFTÇİ GAMZE EBRU,BÜLBÜL Selda Fatma,BAYAR MULUK NURAY,DUYAN ÇAMUR Gülsüm,YILMAZ ALİ Sağlık bilimleri fakültesini tercih eden öğrencilerin, Üniversite ve meslek tercihlerinde etkili olan faktörler (Kırıkkale Üniversitesi örneği). Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, vol.22, no.3, 2011, ss.151 - 160.
AMA ÇİFTÇİ G,BÜLBÜL S,BAYAR MULUK N,DUYAN ÇAMUR G,YILMAZ A Sağlık bilimleri fakültesini tercih eden öğrencilerin, Üniversite ve meslek tercihlerinde etkili olan faktörler (Kırıkkale Üniversitesi örneği). Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 2011; 22(3): 151 - 160.
Vancouver ÇİFTÇİ G,BÜLBÜL S,BAYAR MULUK N,DUYAN ÇAMUR G,YILMAZ A Sağlık bilimleri fakültesini tercih eden öğrencilerin, Üniversite ve meslek tercihlerinde etkili olan faktörler (Kırıkkale Üniversitesi örneği). Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 2011; 22(3): 151 - 160.
IEEE ÇİFTÇİ G,BÜLBÜL S,BAYAR MULUK N,DUYAN ÇAMUR G,YILMAZ A "Sağlık bilimleri fakültesini tercih eden öğrencilerin, Üniversite ve meslek tercihlerinde etkili olan faktörler (Kırıkkale Üniversitesi örneği)." Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 22, ss.151 - 160, 2011.
ISNAD ÇİFTÇİ, GAMZE EBRU vd. "Sağlık bilimleri fakültesini tercih eden öğrencilerin, Üniversite ve meslek tercihlerinde etkili olan faktörler (Kırıkkale Üniversitesi örneği)". Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 22/3 (2011), 151-160.