Yıl: 2001 Cilt: 43 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 260 - 264 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığındaki erbaş ve erlerin kişisel hijyen konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması

Öz:
Bu çalışma, erbaş ve erlerin kişisel hijyen konusundaki bilgi düzeylerini ve bu konudaki eğitim gereksinimlerini saptamak amacıyla düzenlenmiştir. Çalışma Şubat-Nisan 2000 tarihleri arasında MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığında yürütülen kesitsel tipte bir çalışmadır. Çalışmaya söz konusu birlikte temel askeri eğitimini alan 4873 erbaş ve er arasından sistematik rasgele örnekleme yöntemi ile seçilen 358 kişi alınmıştır. Katılımcılara kişisel hijyenle ilgili yirmi soru sorulmuş ve her bir soruya bir puan verilerek yirmi puan üzerinden değerlendirme yapılmıştır.Katılımcıların %87.7'sinin hangi durumlarda el yıkanması, %13.7'sinin ise diş hekimine hangi sıklıkta kontrole gidilmesi gerektiğini doğru olarak bildikleri saptanmıştır. Katılımcılardan 9 yıl veya daha fazla öğrenim görenlerin, Batı Anadolu demografik bölgesinde veya il merkezlerinde doğmuş olanların, annesi öğrenim görmüş olanların ve yaşadığı evde kanalizasyona bağlı ve kendilerine ait tuvalet olanların bu özellikler yönünden diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla kişisel hijyen bilgisine sahip oldukları saptanmıştır. Bu çalışma sonucunda, erbaş ve erlerin sağlığı korumanın en önemli araçlarından biri olan kişisel hijyen uygulamaları konusunda bazı alanlarda yeterli düzeyde bilgi sahibi olmadıkları ve eğitime gereksinimleri oldukları ortaya konmuştur.
Anahtar Kelime: Sağlık hizmetleri araştırmaları Sağlık davranışı Ergenlik Hijyen Anketler Bilgi, Tavırlar, Pratik

Konular: Genel ve Dahili Tıp

Determination of the knowledge levels of the recruits at MEBS School and Training Center Command about personal

Öz:
The purpose of this study is to determine the recruits' knowledge levels about personal hygiene and their educational needs about it. This is a cross-sectional study carried out between February and April 2000 in MEBS School and Training Center Command. Three hundred and fifty eight persons selected from 4873 recruits by means of systematic randomization were included in this study. Twenty questions were asked to the participants about personal hygiene and the evaluation was performed giving one point to each question While 87.7% of the participants know in what conditions hand washing must be done; only 13.7% of them know how often it is necessary to go to a dentist. In this study, it has been found that those who received education for nine years or more, those who were born in West Anatolia demographic region, those who were born in cities, those who have literate mothers, those who have a toilet connected with sewerage have more personal hygiene knowledge of statistical significance than other groups with respect to the above-mentioned properties. As a result, it has been found that the recruits do not have enough knowledge in some fields of personal hygiene, which one of the most important tools of health protection methods, and they need training on these fields.
Anahtar Kelime: Hygiene Questionnaires Knowledge, Attitudes, Practice Health Services Research Health Behavior Adolescence

Konular: Genel ve Dahili Tıp
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA Ceylan S, HACİM A, TEKBAŞ Ö, HASDE M (2001). MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığındaki erbaş ve erlerin kişisel hijyen konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması. , 260 - 264.
Chicago Ceylan Süleyman,HACİM Ali Kasım,TEKBAŞ Ö. Faruk,HASDE Metin MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığındaki erbaş ve erlerin kişisel hijyen konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması. (2001): 260 - 264.
MLA Ceylan Süleyman,HACİM Ali Kasım,TEKBAŞ Ö. Faruk,HASDE Metin MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığındaki erbaş ve erlerin kişisel hijyen konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması. , 2001, ss.260 - 264.
AMA Ceylan S,HACİM A,TEKBAŞ Ö,HASDE M MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığındaki erbaş ve erlerin kişisel hijyen konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması. . 2001; 260 - 264.
Vancouver Ceylan S,HACİM A,TEKBAŞ Ö,HASDE M MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığındaki erbaş ve erlerin kişisel hijyen konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması. . 2001; 260 - 264.
IEEE Ceylan S,HACİM A,TEKBAŞ Ö,HASDE M "MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığındaki erbaş ve erlerin kişisel hijyen konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması." , ss.260 - 264, 2001.
ISNAD Ceylan, Süleyman vd. "MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığındaki erbaş ve erlerin kişisel hijyen konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması". (2001), 260-264.
APA Ceylan S, HACİM A, TEKBAŞ Ö, HASDE M (2001). MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığındaki erbaş ve erlerin kişisel hijyen konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması. Gülhane Tıp Dergisi, 43(3), 260 - 264.
Chicago Ceylan Süleyman,HACİM Ali Kasım,TEKBAŞ Ö. Faruk,HASDE Metin MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığındaki erbaş ve erlerin kişisel hijyen konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması. Gülhane Tıp Dergisi 43, no.3 (2001): 260 - 264.
MLA Ceylan Süleyman,HACİM Ali Kasım,TEKBAŞ Ö. Faruk,HASDE Metin MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığındaki erbaş ve erlerin kişisel hijyen konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması. Gülhane Tıp Dergisi, vol.43, no.3, 2001, ss.260 - 264.
AMA Ceylan S,HACİM A,TEKBAŞ Ö,HASDE M MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığındaki erbaş ve erlerin kişisel hijyen konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması. Gülhane Tıp Dergisi. 2001; 43(3): 260 - 264.
Vancouver Ceylan S,HACİM A,TEKBAŞ Ö,HASDE M MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığındaki erbaş ve erlerin kişisel hijyen konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması. Gülhane Tıp Dergisi. 2001; 43(3): 260 - 264.
IEEE Ceylan S,HACİM A,TEKBAŞ Ö,HASDE M "MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığındaki erbaş ve erlerin kişisel hijyen konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması." Gülhane Tıp Dergisi, 43, ss.260 - 264, 2001.
ISNAD Ceylan, Süleyman vd. "MEBS Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığındaki erbaş ve erlerin kişisel hijyen konusundaki bilgi düzeylerinin saptanması". Gülhane Tıp Dergisi 43/3 (2001), 260-264.