Yıl: 2012 Cilt: 16 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 399 - 412 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Tüketicilerin alışveriş merkezlerindeki perakendeci karmasına yönelik beklentileri üzerine ampirik bir araştırma

Öz:
Perakendecilik nihai tüketicinin istek ve ihtiyaçlarının tatminine yönelik olarak pazarlama çabalarının, dağıtımın bir aracı olan mal ve hizmetlerin satışına dayalı olarak gerçekleştirilmesidir. Mal ve hizmet satışının gerçekleştiği perakendeci türünden biri de alışveriş merkezleridir. Alışveriş merkezleri tüketicilere pek çok mağaza ve ürün çeşidini bünyesinde bulundurarak hizmet veren merkezlerdir. Bu çalışma kapsamında alışveriş merkezlerine artan talep göz önünde bulundurularak, bu merkezlerdeki etkin perakendeci karmasının nasıl olması gerektiği araştırılmıştır. Son aşamada ise tüketicilerin perakendeci karasına yönelik beklentilerini ölçmek amacıyla anket uygulaması sonucu elde edilen veriler istatistikî analizlerle yorumlanmış, alışveriş merkezlerinin etkin bir perakendeci karmasına sahip olmaları adına önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji

An empirical analysis on retail mix of consumers expectations in shopping malls

Öz:
Retail mix is the realization of marketing efforts, which aims satisfaction of needs and desires of consumers through sale of goods and services that are tools of distribution. One retail establishment in which good and service sales occur is the shopping mall. Shopping centers are centers that serve the consumers by containing various store and product types. Taking the increasing demand for shopping centers, this study examines how the efficient retail mix should be. In this context, first the concept of retail mix is explained in detail. As the last step, a survey has been conducted on consumers in order to assess their expectation regarding retail mix, and the obtained data has been deciphered through statistical analysis. The study concludes with recommendations on how shopping centers can attain an efficient retail dealership blend.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alkibay, S., Tuncer, D., & Hoşgör, Ş. (2007). Alışveriş merkezleri ve yönetimi. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Balcı, A. (2004). Sosyal bilimlerde araştırma yöntem, teknik ve ilkeler. Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Bearden, W. O., Ingram, T. N., & Laforge, R. W. (2007). Marketing principles and perspective. Mc Graw-Hill Irwin.
  • Berman, B. ve Evans, J. R. (2004). Retail management. Pearson Prentice Hall.
  • Cengiz, E., & Özden, B. (2003). Perakendecilikte büyük alışveriş merkezleri ve tüketicilerin büyük alışveriş merkezleri ile ilgili tutumlarını tespit etmeye yönelik bir araştırma. Ege Üniversitesi İktisadi İdari Siyasi Bilimler Dergisi, 3.
  • Gilbert, D. (2003). Retail marketing management. Pearson Education Limited.
  • Kotler, P., & Keller, K., L. (2006). Marketing management. Nortwestern University, Prentice Hall International, New Jersey.
  • Levy, M., & Weitz, B. A. (1998). Retailing Mmanagement. Irwin/McGraw Hill.
  • Mucuk, İ. (2001). Pazarlama ilkeleri. İstanbul: Türkmen Kitabevi.
  • Torlak, Ö., Altunışık, R., & Özdemir, Ş. (2004). Modern pazarlama. İstanbul: Değişim Yayınları.
  • Yılmaz, K. G. (2009). Tüketicilerin alışveriş merkezlerindeki perakendeci karmasına yönelik beklentileri üzerine ampirik bir araştırma. (Y. Lisans Tezi), Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
APA yılmaz k, Karaman E (2012). Tüketicilerin alışveriş merkezlerindeki perakendeci karmasına yönelik beklentileri üzerine ampirik bir araştırma. , 399 - 412.
Chicago yılmaz kadri gökhan,Karaman Ersin Tüketicilerin alışveriş merkezlerindeki perakendeci karmasına yönelik beklentileri üzerine ampirik bir araştırma. (2012): 399 - 412.
MLA yılmaz kadri gökhan,Karaman Ersin Tüketicilerin alışveriş merkezlerindeki perakendeci karmasına yönelik beklentileri üzerine ampirik bir araştırma. , 2012, ss.399 - 412.
AMA yılmaz k,Karaman E Tüketicilerin alışveriş merkezlerindeki perakendeci karmasına yönelik beklentileri üzerine ampirik bir araştırma. . 2012; 399 - 412.
Vancouver yılmaz k,Karaman E Tüketicilerin alışveriş merkezlerindeki perakendeci karmasına yönelik beklentileri üzerine ampirik bir araştırma. . 2012; 399 - 412.
IEEE yılmaz k,Karaman E "Tüketicilerin alışveriş merkezlerindeki perakendeci karmasına yönelik beklentileri üzerine ampirik bir araştırma." , ss.399 - 412, 2012.
ISNAD yılmaz, kadri gökhan - Karaman, Ersin. "Tüketicilerin alışveriş merkezlerindeki perakendeci karmasına yönelik beklentileri üzerine ampirik bir araştırma". (2012), 399-412.
APA yılmaz k, Karaman E (2012). Tüketicilerin alışveriş merkezlerindeki perakendeci karmasına yönelik beklentileri üzerine ampirik bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(3), 399 - 412.
Chicago yılmaz kadri gökhan,Karaman Ersin Tüketicilerin alışveriş merkezlerindeki perakendeci karmasına yönelik beklentileri üzerine ampirik bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 16, no.3 (2012): 399 - 412.
MLA yılmaz kadri gökhan,Karaman Ersin Tüketicilerin alışveriş merkezlerindeki perakendeci karmasına yönelik beklentileri üzerine ampirik bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.16, no.3, 2012, ss.399 - 412.
AMA yılmaz k,Karaman E Tüketicilerin alışveriş merkezlerindeki perakendeci karmasına yönelik beklentileri üzerine ampirik bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2012; 16(3): 399 - 412.
Vancouver yılmaz k,Karaman E Tüketicilerin alışveriş merkezlerindeki perakendeci karmasına yönelik beklentileri üzerine ampirik bir araştırma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2012; 16(3): 399 - 412.
IEEE yılmaz k,Karaman E "Tüketicilerin alışveriş merkezlerindeki perakendeci karmasına yönelik beklentileri üzerine ampirik bir araştırma." Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16, ss.399 - 412, 2012.
ISNAD yılmaz, kadri gökhan - Karaman, Ersin. "Tüketicilerin alışveriş merkezlerindeki perakendeci karmasına yönelik beklentileri üzerine ampirik bir araştırma". Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 16/3 (2012), 399-412.