Lisansüstü Eğitim Programlarına Girişte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) Sonucunun ve Diğer Ölçütlerin Kullanımına İlişkin Bir Tarama

Yıl: 2002 Cilt: 35 Sayı: 1-2 Sayfa Aralığı: 61 - 70 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Lisansüstü Eğitim Programlarına Girişte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) Sonucunun ve Diğer Ölçütlerin Kullanımına İlişkin Bir Tarama

Öz:
Ülkemizde önde gelen bilim insanı ve araştırmacı yetiştirme kaynağı üniversitelerdir. Üniversiteler bu hizmeti, kendi bünyelerinde kurulmuş olan çeşitli alanlarla ilgili enstitülerin lisansüstü programları aracılığıyla vermektedirler. Bu araştırmada, devlet ve özel sektöre aitüniversitelerin lisansüstü programlara öğrenci kabul ederken Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı(LES) sonucunu ve diğer ölçütleri nasıl kullandıkları ve bunları son değerlendirmeye hangi ağırlıklarla kattıklarına ilişkin durumun ortaya konması amaçlanmıştır. Bu amaçla devlet ve özel sektöre ait 51 üniversitenin ilgili enstitülerine yollanan anket formlarıyla ilgili bilgiler toplanmıştır. Bulgulara göre, Fen bilimleri Enstitüsündeki lisansüstü programlarda ağırlıklı olarak Les-sayısal;Sağlık Bilimleri Enstitüsündeki programlarda Les-eşitağırlıklı; Sosyal Bilimler Enstitüsündeki programlarda ise ağırlıklı olarak Les-sözel puanı değerlendirmelerde esas alınmaktadır. Les puanların bu enstitü programlarına kabulde son değerlendirmede sıklıkla kullanılan ağırlık değeri %20 dir. Lisansüstü programlara girişte diğer ölçütler arasında yer alan yabancı dil bilgisini 51 üniversiteden sadece 20 tanesi başvuru ölçütü olarak almakta ve son değerlendirmeye katmaktadır. Bulgular, daha kapsamlı bilgi edinmek amacıyla bu konuda yeni araştırmaların yapılması gerektiğini göstermektedir.
Anahtar Kelime: yüksek öğretim lisansüstü eğitim sınav

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel

-

Öz:
The leading institutions that are responsible for education of scientists and researchers are universities in Turkiye. Universities carry out such services by means of gradute programmes that are clustered around the related institutes. In this study, It is aimed to reveal how GEE (Graduate Education Entrance Examination) scores and other related criteria are used’ and to which extent the weights of such scores are included in the final admission procedure by the universities. For this purpose, the required information was gathered, by means of inventory forms, from the corresponding institutes of totally 51 public and private universities. According to the findings of this study, mainly GEE – Quantitative scores are used by the graduate programs of Technological Science Institutes whereas, Health Science Institutes use GEE – Equal Weighted scores, and Institutes of Social Sciences use GEE – Verbal scores for admission. In terms of percent, the influence of GEE scores are taken as 20 %, by the above – mentioned institutions. Among the other criteria taken into account in admissions to graduate programs, foreign language competency is used in final evaluation process, only in 20 universities out of 51 that were surveyed. The findings of this study demonstrate that further researches are necessary in order for a better assessment upon this subject.
Anahtar Kelime: examination higher education graduate education

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Arıcı, Hüsnü (1997). Bilim insanı yetiştirme: Lisansüstü eğitim ve sorunları –Sosyal Bilimler alanında. (s. 53-64).Türkiye Bilimler Akademisi bilimsel toplantı serileri 7: Bilim insanı yetiştirme: Lisansüstü eğitim. Ankara
  • Bayrakçeken, Fuat (1977). Bilim insanı yetiştirmede güçlükler ve çözüm yolları. Tübitak VI. Bilim kongresi bilim insanı yetiştirme grubu tebliğleri (s.23-24). Tübitak Fotoğraf ve Klişe Labratuvarı ve Ofset Tesisleri: Ankara
  • Çakar, Öner(1997). Bilim insanı yetiştirme: Lisansüstü eğitim ve sorunları –Fen Bilimleri alanında. (s.65-76). Türkiye Bilimler Akademisi bilimsel toplantı serileri 7: Bilim insanı yetiştirme: Lisansüstü eğitim. Ankara
  • Karadeniz, M.Cemil (1977). Bilim insanı ve araştırıcı yetiştirmede etkili olabilecek yöntemler. Tübitak VI. Bilim kongresi bilim insanı yetiştirme grubu tebliğleri (s.197-200). Tübitak Fotoğraf ve Klişe Labratuvarı ve Ofset Tesisleri: Ankara
  • Nafsa’s international student handbook: The essential guide to university study in the usa (1998).
  • Varış, Fatma (1972). Türkiyede lisansüstü eğitim: “Sosyal bilimlerde”. Ankara Üniversitesi yayınları No: 34. Kalite matbaası: Ankara
  • Varış, Fatma (1973). Türkiyede lisansüstü eğitim: “Pozitif bilimlerin temel ve uygulamalı alanlarında”. Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları No: 23. Ankara Üniversitesi Basımevi: Ankara.
  • Türker, Kazım (1997). Bilim insanı yetiştirme: Dünyada ve Türkiyede lisansüstü eğitim. (s. 21-34). Türkiye Bilimler Akademisi bilimsel toplantı serileri 7: Bilim insanı yetiştirme: Lisansüstü eğitim. Ankara.
APA DEMİRTAŞLI ÇIKRIKÇI N (2002). Lisansüstü Eğitim Programlarına Girişte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) Sonucunun ve Diğer Ölçütlerin Kullanımına İlişkin Bir Tarama. , 61 - 70.
Chicago DEMİRTAŞLI ÇIKRIKÇI Nükhet Lisansüstü Eğitim Programlarına Girişte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) Sonucunun ve Diğer Ölçütlerin Kullanımına İlişkin Bir Tarama. (2002): 61 - 70.
MLA DEMİRTAŞLI ÇIKRIKÇI Nükhet Lisansüstü Eğitim Programlarına Girişte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) Sonucunun ve Diğer Ölçütlerin Kullanımına İlişkin Bir Tarama. , 2002, ss.61 - 70.
AMA DEMİRTAŞLI ÇIKRIKÇI N Lisansüstü Eğitim Programlarına Girişte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) Sonucunun ve Diğer Ölçütlerin Kullanımına İlişkin Bir Tarama. . 2002; 61 - 70.
Vancouver DEMİRTAŞLI ÇIKRIKÇI N Lisansüstü Eğitim Programlarına Girişte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) Sonucunun ve Diğer Ölçütlerin Kullanımına İlişkin Bir Tarama. . 2002; 61 - 70.
IEEE DEMİRTAŞLI ÇIKRIKÇI N "Lisansüstü Eğitim Programlarına Girişte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) Sonucunun ve Diğer Ölçütlerin Kullanımına İlişkin Bir Tarama." , ss.61 - 70, 2002.
ISNAD DEMİRTAŞLI ÇIKRIKÇI, Nükhet. "Lisansüstü Eğitim Programlarına Girişte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) Sonucunun ve Diğer Ölçütlerin Kullanımına İlişkin Bir Tarama". (2002), 61-70.
APA DEMİRTAŞLI ÇIKRIKÇI N (2002). Lisansüstü Eğitim Programlarına Girişte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) Sonucunun ve Diğer Ölçütlerin Kullanımına İlişkin Bir Tarama. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 35(1-2), 61 - 70.
Chicago DEMİRTAŞLI ÇIKRIKÇI Nükhet Lisansüstü Eğitim Programlarına Girişte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) Sonucunun ve Diğer Ölçütlerin Kullanımına İlişkin Bir Tarama. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi 35, no.1-2 (2002): 61 - 70.
MLA DEMİRTAŞLI ÇIKRIKÇI Nükhet Lisansüstü Eğitim Programlarına Girişte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) Sonucunun ve Diğer Ölçütlerin Kullanımına İlişkin Bir Tarama. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, vol.35, no.1-2, 2002, ss.61 - 70.
AMA DEMİRTAŞLI ÇIKRIKÇI N Lisansüstü Eğitim Programlarına Girişte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) Sonucunun ve Diğer Ölçütlerin Kullanımına İlişkin Bir Tarama. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 2002; 35(1-2): 61 - 70.
Vancouver DEMİRTAŞLI ÇIKRIKÇI N Lisansüstü Eğitim Programlarına Girişte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) Sonucunun ve Diğer Ölçütlerin Kullanımına İlişkin Bir Tarama. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 2002; 35(1-2): 61 - 70.
IEEE DEMİRTAŞLI ÇIKRIKÇI N "Lisansüstü Eğitim Programlarına Girişte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) Sonucunun ve Diğer Ölçütlerin Kullanımına İlişkin Bir Tarama." Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 35, ss.61 - 70, 2002.
ISNAD DEMİRTAŞLI ÇIKRIKÇI, Nükhet. "Lisansüstü Eğitim Programlarına Girişte Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) Sonucunun ve Diğer Ölçütlerin Kullanımına İlişkin Bir Tarama". Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi 35/1-2 (2002), 61-70.