Yıl: 2012 Cilt: 0 Sayı: 38 Sayfa Aralığı: 51 - 66 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

XII. Yüzyıl islâm dünyasında örnek bir yönetici: İmâdeddin zengî

Öz:
İmâdeddin Zengî, ünlü Selçuklu komutanı ve devlet adamı Kasîmüddevle Aksungurun oğlu olup Zengî hânedanının kurucusudur. Çocukluğunda iyi bir eğitim aldı ve kısa zamanda kahramanlık ve cesaretiyle tanındı. Önemli devlet görevlerinde bulundu. Musulda kurulan emîrlik, içeride siyasi birliği sağlamak, dışarıda Haçlılara karşı savaşmak suretiyle, Haçlıların saldırılarıyla kan kaybeden İslâm dünyasının ümidi haline geldi. Urfa Haçlı Kontluğunu ortadan kaldırarak başarılarını iyice perçinledi. İmâdeddin babasından devraldığı olumlu özellikleri sağlam bir eğitimle zenginleştirerek yılmaz bir savaşçı ve seçkin bir devlet adamı olarak yaşadı. Adaleti, emniyeti, kahramanlığı, heybeti, cesareti, uyanıklığı, ihtiyatlılığı, siyasi dehası, kurnazlığı ve imar faaliyetleriyle örnek Müslüman devlet adamı olarak sonraki nesillere yol gösterdi.
Anahtar Kelime:

Konular: Din Bilimi

A exempleary abministrator in the world of ıslam at XII. century: Imad ad din zengi

Öz:
Imad ad-Din Zengi, son of famous Seljuk Commander and Statesman Kasim üd-devle Aksungur, is founder of The Zengi dynasty. He had good education in his childhood and became known as his brave and heroism in a short time. He had important state tasks. The emirate which was established by based in Mosul had became the hope of Islamic World which losed power due to attacks of Crusaders by ensuring political unity inside and fighting against Crusaders outside. They improved their success by eliminating The Crusader County of Edessa. Imad ad- Din led a life as a tireless commander and distinguished statesman by enriching positive attributes which inherited from his father with a good education. He, as an example of Muslim statesman, led to later generations with his justice, safety, heroism, grandeur, courage, alertness, cautiousness, political genius, cunning and reconstruction activities.
Anahtar Kelime:

Konular: Din Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alptekin, Coşkun, “Zengî”, İA, XIII, Kültür ve Turizm Bakanlığı yay. , İstanbul, 1986, ss.526-532.
  • Alptekin, Coşkun, “Musul Atabegliği”, Doğuştan Günümüze Büyük İslâm Tarihi, Çağ Yay., İstanbul, 1992 (I-XV).
  • Demirkent, Işın, “Haçlılar”, DİA, XIV, İstanbul, 1996, ss.525-546.
  • Ebu’l-Fidâ, İmâdeddin İsmail, el-Muhtasar fî ahbâri’l-beşer, el-matbaatu’l-Hüseyniyye, Kahire.
  • Ebû Şâme, Şihabuddin Abdirrahman b. İsmail, Kitabu’r-Ravdateyni fî ahbari devleteyni en-Nuriyyeti ve’s-Salahiyyeti, Notlar ve açıklamalar: İbrahim Şemsi, Daru’l-Kutubi’l- ‘ilmiyye, Beyrut, 2002.
  • İbnu’l-Adîm, Kemâleddin Ömer b. Ahmed, Buğyetü’t-taleb fî târîhi Halep, thk.Süheyl Zekkâr, Daru’l-fikr, Beyrut, ty., (I-XI-bir arada).
  • İbn Hallikan, Ebu’l-Abbâs Şemseddîn Ahmed, Vefayâtü’l-a’yân ve enbâu ebnâi’z-zemân, thk. İhsan Abbas, Beyrut, 1977(I-VIII).
  • İbnü’l-Esîr, İzzeddin Ebu’l-Hasan Ali b. Muhammed b. Abdulvahid, et-Târîhu’lbâhir fî’d-devleti’l-Atabekiyye, thk: Abdulkadir Ahmed Tuleymat, Daru’l-kütübi’l-hadîse, Kahire, 1963.
  • İbni Vâsıl, CemaleddinMuhammed, Müferricü’l-kürûb fi ahbâr-ı beni Eyyûb, Yay. A. Şeyyâl, Kahire, 1957.
  • el-İsfahanî, ‘İmâdüddin Kâtib, el-Fethu’l-kussî fi’l-fethi’l-kudsî, daru’l-Menar, 2004 Kök, Bahaeddin, Nûruddin Mahmud bin Zengî ve İslam Kurumları Tarihindeki Yeri, İstanbul, 1992.
  • Sakkâr, Sâmî, “Musul”, DİA, XXXI, İstanbul, 2006, ss.361-363.
  • Sallâbî, Ali Muhammed, ed-Devletu’z-Zengîyye, daru’l-ma’rife, Beyrut, 2007.
  • Şeşen, Ramazan. Salahaddin Eyyubi ve Devlet, Çağ Yayınları İstanbul, 1987.
APA GÜRBÜZ O (2012). XII. Yüzyıl islâm dünyasında örnek bir yönetici: İmâdeddin zengî. , 51 - 66.
Chicago GÜRBÜZ Osman XII. Yüzyıl islâm dünyasında örnek bir yönetici: İmâdeddin zengî. (2012): 51 - 66.
MLA GÜRBÜZ Osman XII. Yüzyıl islâm dünyasında örnek bir yönetici: İmâdeddin zengî. , 2012, ss.51 - 66.
AMA GÜRBÜZ O XII. Yüzyıl islâm dünyasında örnek bir yönetici: İmâdeddin zengî. . 2012; 51 - 66.
Vancouver GÜRBÜZ O XII. Yüzyıl islâm dünyasında örnek bir yönetici: İmâdeddin zengî. . 2012; 51 - 66.
IEEE GÜRBÜZ O "XII. Yüzyıl islâm dünyasında örnek bir yönetici: İmâdeddin zengî." , ss.51 - 66, 2012.
ISNAD GÜRBÜZ, Osman. "XII. Yüzyıl islâm dünyasında örnek bir yönetici: İmâdeddin zengî". (2012), 51-66.
APA GÜRBÜZ O (2012). XII. Yüzyıl islâm dünyasında örnek bir yönetici: İmâdeddin zengî. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 0(38), 51 - 66.
Chicago GÜRBÜZ Osman XII. Yüzyıl islâm dünyasında örnek bir yönetici: İmâdeddin zengî. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 0, no.38 (2012): 51 - 66.
MLA GÜRBÜZ Osman XII. Yüzyıl islâm dünyasında örnek bir yönetici: İmâdeddin zengî. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, vol.0, no.38, 2012, ss.51 - 66.
AMA GÜRBÜZ O XII. Yüzyıl islâm dünyasında örnek bir yönetici: İmâdeddin zengî. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2012; 0(38): 51 - 66.
Vancouver GÜRBÜZ O XII. Yüzyıl islâm dünyasında örnek bir yönetici: İmâdeddin zengî. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi. 2012; 0(38): 51 - 66.
IEEE GÜRBÜZ O "XII. Yüzyıl islâm dünyasında örnek bir yönetici: İmâdeddin zengî." Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 0, ss.51 - 66, 2012.
ISNAD GÜRBÜZ, Osman. "XII. Yüzyıl islâm dünyasında örnek bir yönetici: İmâdeddin zengî". Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 38 (2012), 51-66.