İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma durumları ve istekleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki

Yıl: 2012 Cilt: 12 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 357 - 367 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma durumları ve istekleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki

Öz:
Bu araştırmanın amacı ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin okul içerisinde alınmakta olan kararlara katılma durumlarını ve isteklerini belirleyerek motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Çalışmanın evrenini 2010 2011 eğitim-öğretim yılında, Eskişehir ili Odunpazarı ilçesinde resmî ilköğretim okullarında görevli 2043 öğretmen oluşturmuştur. Veriler 2043 öğretmen içinden basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen 353 öğretmenden alınmıştır. Veri toplama aracı olarak; Köklü (2010) tarafından geliştirilen Öğretmenlerin Kararlara Katılma Durumu, Katılma İsteği Anketi, Yıldırım (2006) tarafından geliştirilen Motivasyon Ölçeği ve araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; öğretmenler, okulda alınmakta olan karar konularına Biraz( $overline{x}$ :2,56) katılmakta iken Çok ( $overline{x}$ :3,57) katılmak istemekte, öğretmenlerin motivasyonları Oldukça( $overline{x}$ =3,73) düzeyde, öğretmenlerin kararlara katılma düzeyleri ile motivasyon düzeyleri arasında doğrusal, pozitif ve yüksek düzeyde ilişki olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri

The relationship among elementary school teachers' participation in decision-making, their desire, and motivation levels

Öz:
The aim of this research is to discover the relationship among the motivation levels of teachers who worked in elementary schools by determining their participation in the decisions made in their schools and their desire to participate in decision-making. The population of the study was 2043 teachers who were working in primary schools in the Odunpazarı district of Eskişehir in the 2010-2011 educational year. Data were collected from 353 of those 2043 teachers who were selected using the simple random sampling method. The "Teachers Participation in Decisions and Desire for Participation" scale, "Motivation scale, and "Personal Information Form" developed respectively by Köklü (2010), Yıldırım (2006) and the researcher were used as the data collection tools. Relational Scanning Model was used in this research. According to the results of the research, teachers wanted to participate in decision-making more ( $overline{x}$:3,57) though in actuality they were participating a little ( $overline{x}$ :2,56), their motivation level was a lot ( $overline{x}$ =3,73) and the relation between motivation and participation in decision making level was linear, positive and related at high level.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel Psikoloji Aile Çalışmaları Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Açıkgöz, K. (1984). Öğretmenlerin okuldaki kararlara katılımı. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Aldemir,G. (1996). Öğretmenlerin okul yönetimine katılma düzeyleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Alkan, C. (1998). Eğitim teknolojisi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Bilgin, T. (1996). Zonguldak merkez ilköğretim okullarındaki öğretmenlerin okul yönetimince alınan kararlara katılabilme derecelerinin değerlendirilmesi Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Ankara.
  • Büyüköztürk, Ş. (2002). İstatistik, araştırma deseni SPSS uygulamaları ve yorum. Ankara: PegemA Yayıncılık.
  • Can, H. (1992). Organizasyon ve yönetim. Ankara:Adım Yayıncılık.
  • Can, H. (1994). Yönetim ve organizasyon. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Ceylan, C.(2002). Yönetsel ve organizasyonel açıdan koçluk yaklaşımı ve bir uygulama. Yayınlanmamış doktora tezi, Bursa: Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Dicle, İ. A. (1980). Endüstriyel demokrasi ve yönetime katılma. Ankara: Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
  • Erdem, F. (1996). İşletme kültürü. Antalya: Akdeniz Üniversitesi, İktisadi ve İdari bilimler Fakültesi.
  • Eren, E. (2001). Yönetim ve organizasyon. İstanbul: Beta Yayınları.
  • Eren, E. (2006). Örgütsel davranış ve yönetim psikolojisi, İstanbul: Beta Basım.
  • Gürkan, M. (2006). Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin karara katılma durumları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Karaca, N. (2001). İlköğretim okullarında öğretmenlerin karara katılma düzeyleri (Marmaris ilçesi örneği). Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Karasar, N. (2006). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Köklü, M. (2010). Ortaöğretim okulları öğretmenlerinin kararlara katılma durumları, katılma istekleri, iş doyumları, çatışmaları yönetme biçemleri. Eğitim ve Bilim Dergisi , 165 (37), 1-16.
  • Küçük, E. (2008). İlköğretim okulları öğretmenlerinin okul yöneticilerine yönelik çağdaş denetim algıları ile mesleki motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki. Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Oral, S. ve Kuşluvan, Z. (1997). Motivasyon konusunda oluşturulan yaklaşımlar ve işletmelerde motivasyonu artırmaya yönelik olarak kullanılan araçlar. Verimlilik Dergisi, 3, 93-11.
  • Özcan, E.G. (2010). Ortaöğretim okullarındaki öğretmen ve öğrencilerin okul yönetiminin karar verme sürecine katılımlarının incelenmesi, Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Özden, Y. (1999). Eğitimde dönüşüm eğitimde yeni değerler. (2.Baskı). Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Sabuncuoğlu, Z. (1996). Örgütsel Psikoloji, Bursa: Ezgi Kitapevi Yayınları.
  • Ulutaş, M. (2003). Katılımcı yönetimin örgütsel bağlılık ve yaratıcılığa etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.
  • Ural, A. ve Kılıç, İ. (2005). Bilimsel araştırma süreci ve SPSS ile veri analizi. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Yıldırım, D.Ş. (2006). Resmi ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin motivasyon ve iş tatminini etkileyen faktörler. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü İstanbul.
APA ÖZDOĞRU M, Aydın B (2012). İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma durumları ve istekleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki. , 357 - 367.
Chicago ÖZDOĞRU Mehmet,Aydın Bahri İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma durumları ve istekleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki. (2012): 357 - 367.
MLA ÖZDOĞRU Mehmet,Aydın Bahri İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma durumları ve istekleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki. , 2012, ss.357 - 367.
AMA ÖZDOĞRU M,Aydın B İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma durumları ve istekleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki. . 2012; 357 - 367.
Vancouver ÖZDOĞRU M,Aydın B İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma durumları ve istekleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki. . 2012; 357 - 367.
IEEE ÖZDOĞRU M,Aydın B "İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma durumları ve istekleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki." , ss.357 - 367, 2012.
ISNAD ÖZDOĞRU, Mehmet - Aydın, Bahri. "İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma durumları ve istekleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki". (2012), 357-367.
APA ÖZDOĞRU M, Aydın B (2012). İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma durumları ve istekleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(2), 357 - 367.
Chicago ÖZDOĞRU Mehmet,Aydın Bahri İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma durumları ve istekleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 12, no.2 (2012): 357 - 367.
MLA ÖZDOĞRU Mehmet,Aydın Bahri İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma durumları ve istekleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.12, no.2, 2012, ss.357 - 367.
AMA ÖZDOĞRU M,Aydın B İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma durumları ve istekleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2012; 12(2): 357 - 367.
Vancouver ÖZDOĞRU M,Aydın B İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma durumları ve istekleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2012; 12(2): 357 - 367.
IEEE ÖZDOĞRU M,Aydın B "İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma durumları ve istekleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 12, ss.357 - 367, 2012.
ISNAD ÖZDOĞRU, Mehmet - Aydın, Bahri. "İlköğretim okulu öğretmenlerinin karara katılma durumları ve istekleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişki". Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 12/2 (2012), 357-367.