Kuzey Kıbrıs'ta eğitim bakanlığı, öğretmen, veli ve sendika yöneticilerinin eğitim reformlarına yönelik görüşleri ile ilgili olarak karşılaştırmalı durum çalışması

Yıl: 2013 Cilt: 13 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 119 - 135 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kuzey Kıbrıs'ta eğitim bakanlığı, öğretmen, veli ve sendika yöneticilerinin eğitim reformlarına yönelik görüşleri ile ilgili olarak karşılaştırmalı durum çalışması

Öz:
Bu araştırma sonucunda elde edilecek bulgular doğrultusunda KKTCnde eğitimin temel sorunlarına ilişkin Eğitim Bakanlığı, öğretmen, veli ve sendikaların görüşleri tespit edilerek Kuzey Kıbrıs eğitim sisteminin gelişmesine katkıda bulunacağı değerlendirilmektedir. Bu araştırmayla KKTCnde eğitimsel ve toplumsal gerçekliğin kavranmasına daha fazla katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Sendika üst düzey yöneticileri, Eğitim Bakanlığı yöneticileri ve çalışanları, öğretmenler ve veliler olmak üzere toplam 110 katılımcı ile görüşülmüştür. Yapılan karşılaştırmalı durum çalışmasında elde edilen bulgulara göre eğitim sendikalarının amaçları dışında hareket ederek hak ve menfaat peşinde koştukları, sendikaların eğitimde üstlenmeleri gereken rolü almadıkları, plan, girişim ve ileriye yönelik herhangi bir çalışma içerisinde olmadıkları, eğitim sendikaları ile Eğitim Bakanlığı arasında büyük görüş ayrılıkları olduğu görülmüştür. Eğitim sendikalarının toplumun eğitiminin gelişimine daha fazla katkı sağlamaları kapsamında Kuzey Kıbrısın Avrupa ve gelişmiş ülkelerin eğitim düzeyine yükseltilmesi amacıyla daha fazla eğitim şuraları düzenlemeleri, velilerin bilinçlendirilmesi, eğitim seminerlerinin, konferanslarının ve çalıştaylarının sayısının ve niteliğinin belirli bir plan ve programla daha da artırılması konularında çok daha etkin ve verimli rol almaları eğitim sendika yöneticilerine bu araştırmada önerilmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel

A comparative case study: Opinions of ministry of education, teachers, parents, and managers of union about education reforms in North Cyprus

Öz:
This research aimed to evaluate the opinions of Ministry of Education, teachers, parents, and unions regarding to the main problems of education in North Cyprus in order to contribute for the development of education system of the North Cyprus. It was also believed that this research could make a greater contribution to the comprehension of the educational and societal reality in North Cyprus. In this research, semi-structured interview was used as a notion of qualitative research method. Totally, 110 participants were interviewed that the senior managers of the union, both the managers and the employees of Ministry of Education, teachers, and the parents participated research. According to the findings of comparative case study, it was revealed that the education unions looked after their own benefits and privileges by deviating from their aim; they did not take the role which they had to take to educate the unions, they did not have any prospective research which concerned a certain plan and an attempt, and it was also determined that there was a great divergence between education unions and Ministry of Education. In this research, within the context of education unions, which they could make greater contributions to the improvement of society and education, what offered to the managers of education union was that they should arrange more education councils in order to allow North Cyprus to reach the education level of Europe and other developed countries. Besides, they should inform the parents and also education unions should take an active and a more efficient role in increasing both the numbers and qualifications of education conferences and the workshops within the framework of a certain plan and a program.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
0
0
0
  • Altunya, N. (2000). Eğitimde geleceğe bakış. İstanbul: Uygun Basım.
  • Aydın, M. (2000). Kurumlar sosyolojisi. Ankara: Vadi Yayınları.
  • Bahçeci, K. (2004). Özelleştirme ve eğitim. Lefkoşa: ADAM Basın Yayın Ltd. Işıklı.
  • Başaran, İ. E. (1992). Yönetimde insan ilişkileri: Yönetsel davranış. Ankara: Gül Yayınevi.
  • Fidan, N. ve Erden, M. (1998). Eğitime giriş. İstanbul: Alkım Yayınları.
  • Gerboğa, D. (2006). Okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin sendikal örgütlenmeye ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Gül, M. H. (2007). Eğitim çalışanlarının eğitim sendikalarına bakışı, beklentileri ve sendikaların eğitim çalışanlarına yönelik faaliyetleri ve beklentileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.
  • Irkad, U. (1997). Kıbrıs Türk eğitiminde tarihsel gelişmeler. Lefkoşa: ADAM Basın Yayın Ltd. Işıklı.
  • İren, G. (2009). KKTC’de öğretmen sendikalarının eğitim alanına etkilerinin öğretmen ve sendika yöneticilerinin görüşleri yoluyla değerlendirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi.
  • Karasar, N. (1998). Bilimsel araştırma yöntemi (8. bs). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kaya, Y. K. (1993). Eğitim yönetimi. Kuram ve Türkiye’deki uygulama. Ankara: Set Ofset Matbaacılık Ltd. Şti.
  • Kocabaş, F. (2003). Küreselleşme sürecinde işveren sendikalarında yeniden yapılanma gereksinimi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3, 34-41.
  • Ktoeöstüzük.(2000). Kıbrıs Türk orta eğitim öğretmenler sendikası ana tüzüğü. KKTC Başbakanlığı, Devlet Basımevi.
  • Ktöstüzük. (2001). Kıbrıs Türk öğretmenler sendikası ana tüzüğü. KKTC Başbakanlığı, Devlet Basımevi.
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı (KKTCMEB). (2005). Kıbrıs Türk Milli Eğitim Sistemi. Lefkoşa: Talim Terbiye Dairesi. http://talimterbiye.mebnet.net/ KibrisTurkEgitimSistemi.pdf adresinden 06.01.2010 tarihinde edinilmiştir.
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı (KKTCMEB). (2009). Kıbrıs Türk eğitim sistemi. Lefkoşa: Talim Terbiye Dairesi.
  • Miles, M. B., & Huberman, A. M. (1994). Qualitative data analysis: An expanded sourcebook (2nd ed.). California: Sage.
  • Öcal, T. (2003). İşçi sendikacılığında değişen koşullar ve yeni örgütlenme stratejileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Tavşancıl, E. ve Aslan, E. (2001). İçerik analizi ve uygulama örnekleri. İstanbul: Epsilon Yayıncılık.
  • Tok, T. N. (1996). Okul yönetici ve öğretmenlerinin mesleki örgütlenmeye ilişkin görüşleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Ünal, I. L. (2005). Öğretmen imgesinde neoliberal dönüşüm. Eğitim Bilim Toplum, 3 (11), 4–7.
APA DAĞLI G (2013). Kuzey Kıbrıs'ta eğitim bakanlığı, öğretmen, veli ve sendika yöneticilerinin eğitim reformlarına yönelik görüşleri ile ilgili olarak karşılaştırmalı durum çalışması. , 119 - 135.
Chicago DAĞLI Gökmen Kuzey Kıbrıs'ta eğitim bakanlığı, öğretmen, veli ve sendika yöneticilerinin eğitim reformlarına yönelik görüşleri ile ilgili olarak karşılaştırmalı durum çalışması. (2013): 119 - 135.
MLA DAĞLI Gökmen Kuzey Kıbrıs'ta eğitim bakanlığı, öğretmen, veli ve sendika yöneticilerinin eğitim reformlarına yönelik görüşleri ile ilgili olarak karşılaştırmalı durum çalışması. , 2013, ss.119 - 135.
AMA DAĞLI G Kuzey Kıbrıs'ta eğitim bakanlığı, öğretmen, veli ve sendika yöneticilerinin eğitim reformlarına yönelik görüşleri ile ilgili olarak karşılaştırmalı durum çalışması. . 2013; 119 - 135.
Vancouver DAĞLI G Kuzey Kıbrıs'ta eğitim bakanlığı, öğretmen, veli ve sendika yöneticilerinin eğitim reformlarına yönelik görüşleri ile ilgili olarak karşılaştırmalı durum çalışması. . 2013; 119 - 135.
IEEE DAĞLI G "Kuzey Kıbrıs'ta eğitim bakanlığı, öğretmen, veli ve sendika yöneticilerinin eğitim reformlarına yönelik görüşleri ile ilgili olarak karşılaştırmalı durum çalışması." , ss.119 - 135, 2013.
ISNAD DAĞLI, Gökmen. "Kuzey Kıbrıs'ta eğitim bakanlığı, öğretmen, veli ve sendika yöneticilerinin eğitim reformlarına yönelik görüşleri ile ilgili olarak karşılaştırmalı durum çalışması". (2013), 119-135.
APA DAĞLI G (2013). Kuzey Kıbrıs'ta eğitim bakanlığı, öğretmen, veli ve sendika yöneticilerinin eğitim reformlarına yönelik görüşleri ile ilgili olarak karşılaştırmalı durum çalışması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 13(1), 119 - 135.
Chicago DAĞLI Gökmen Kuzey Kıbrıs'ta eğitim bakanlığı, öğretmen, veli ve sendika yöneticilerinin eğitim reformlarına yönelik görüşleri ile ilgili olarak karşılaştırmalı durum çalışması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri 13, no.1 (2013): 119 - 135.
MLA DAĞLI Gökmen Kuzey Kıbrıs'ta eğitim bakanlığı, öğretmen, veli ve sendika yöneticilerinin eğitim reformlarına yönelik görüşleri ile ilgili olarak karşılaştırmalı durum çalışması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, vol.13, no.1, 2013, ss.119 - 135.
AMA DAĞLI G Kuzey Kıbrıs'ta eğitim bakanlığı, öğretmen, veli ve sendika yöneticilerinin eğitim reformlarına yönelik görüşleri ile ilgili olarak karşılaştırmalı durum çalışması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 2013; 13(1): 119 - 135.
Vancouver DAĞLI G Kuzey Kıbrıs'ta eğitim bakanlığı, öğretmen, veli ve sendika yöneticilerinin eğitim reformlarına yönelik görüşleri ile ilgili olarak karşılaştırmalı durum çalışması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri. 2013; 13(1): 119 - 135.
IEEE DAĞLI G "Kuzey Kıbrıs'ta eğitim bakanlığı, öğretmen, veli ve sendika yöneticilerinin eğitim reformlarına yönelik görüşleri ile ilgili olarak karşılaştırmalı durum çalışması." Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 13, ss.119 - 135, 2013.
ISNAD DAĞLI, Gökmen. "Kuzey Kıbrıs'ta eğitim bakanlığı, öğretmen, veli ve sendika yöneticilerinin eğitim reformlarına yönelik görüşleri ile ilgili olarak karşılaştırmalı durum çalışması". Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri 13/1 (2013), 119-135.