Yıl: 2012 Cilt: 20 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 151 - 173 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çocuk haklarının gelişimi ve karşılaştırmalı olarak anayasal açıdan değerlendirilmesi

Öz:
Çocuk hakları geçmişten günümüze gelişerek gelmiştir. Bu gelişim süreci, daha önce var olan hukuk sistemlerinden günümüze yeterli bir fikri altyapıyı oluşturacak şekilde ele alınmıştır. Geçen yüzyılda bu alanda önemli gelişmeler yaşanmıştır. Özellikle Uluslararası Hukuk alanında önemli çalışmalar bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, çocuk hakları alanındaki en önemli sözleşme olarak kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi‟nin tarafıdır. Hazırlık çalışmaları devam eden yeni anayasada çocuk hakları konusunda yapılacak düzenlemeye katkı sunmak amacıyla çocuk hakları konusu günümüz anayasaları ile karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. 1982 Anayasasının karşılaştırılmalı yaklaşımla değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu değerlendirme yapılırken çocuk haklarının yeni anayasada nasıl düzenlenmesi gerektiği konusunda da fikirler ortaya konmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Siyasi Bilimler Hukuk Uluslararası İlişkiler

Development of Children s Rights and comperative evaluation from constitutional view

Öz:
Children‟s rights has evolved from the past to present day. I discuss the development process that pre-existing legal sytems to establish an aduquate view of the foundation. In the last century there has been significant progress in this area. The Republic of Turkey is part of the most important agreement related to children‟s rights, the United Nations Convention on Rights of the Child. This study aims to contribute to amendments in the field of children‟s rights and compare with contemporary constitutions. It is important to evaluate the 1982 Constitution as a comperative approach. During this evaluation this study puts forward ideas how to regulate the children‟s rights in the new constitution.
Anahtar Kelime:

Konular: Siyasi Bilimler Hukuk Uluslararası İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AKINCI, Füsun SOKULLU, (2011), Kriminoloji ve Çocuk Açısından Çocuk İhmali ve İstismarı, I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi Yetişkin Bildirileri Kitabı -2, Çocuk Vakfı Yay., İstanbul.
  • AKINCI, Şahin, (2011), Roma Hukuku Dersleri, Sayram Yay., Konya.
  • AKYÜZ, Emine, (2010), Çocuk Hukuku (Çocukların Hakları ve Korunması), Pegem Akademi Yay., Ankara.
  • AKYÜZ, Emine, (2011), “Çocuk Hukukunun Gelişimi ve Çocuk Koruma Sisteminin Değerlendirilmesi”, I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi Yetişkin Bildirileri Kitabı -2, Çocuk Vakfı Yay., İstanbul.
  • AYZÖĞ, Duygu, (2008), “Öğrencilerin Çocuk Haklarını Algılama Düzeyleri İle Başarıları Arasındaki İlişki”, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • BALLAR, Suat, (1998), Çocuk Hakları, Beta Yay., İstanbul.
  • BALO, Solmaz Yusuf, (2009), Uluslararası İlkeler Işığında Çocuk Koruma Kanunu ve Uygulaması, Seçkin Yay., İkinci Baskı, Ankara.
  • BOĞA, Mehmet, (2011), “Çocuk Suçluluğunun Sosyo-Ekonomik Sebepleri ve Önlenmesi İçin Alınması Gereken Tedbirler”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kütahya.
  • CİN, Halil, ve AKYILMAZ, Gül, (2011) Türk Hukuk Tarihi, Sayram Yay., 4 Baskı, Konya.
  • DEMİR, Abdullah, (2011), Türk Hukuk Tarihi, Yitik Hazine Yayınları, İstanbul.
  • EĞRİBEL, Ertan, (2011), “Türkiye Çocuk Hakları İçin Önsöz Yerine: Mevcut Düzen İçinde Uygarlık Dışı, Uluslar Ötesi Yeni Bir Kategori Olarak Çocukluk Mu? Yoksa Uygarlık Krizini Aşacak Yeni Bir Dünya Mı?”, I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi Yetişkin Bildirileri Kitabı -2, Çocuk Vakfı Yay., İstanbul.
  • ERDOĞAN, Oktay, (2011), Çocuk Hakları, Acar Basım, İstanbul.
  • ERTUĞRUL, Halit, (2009), Ailede ve Okulda Çocuk Eğitimi, Nesil Yay., 32. Baskı, İstanbul.
  • EVLİYAOĞLU, Selçuk Abdullah, (2011), “Çocuk Hakları Bakımından Anayasal Güvence Sorunu”, I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi Yetişkin Bildirileri Kitabı -2, Çocuk Vakfı Yay., İstanbul.
  • FRANKLİN, Bob, (1993), Çocuk Hakları, (Çev: TÜRKER, Alev), Ayrıntı Yay., İstanbul.
  • İÇLİ, Tülin, GÜNŞEN, (2009), Çocuk Suç ve Sokak, Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Yayını, I. Basım, Ankara.
  • İNAN, Ali Naim, (1968), Çocuk Hukuku, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi YAY., İstanbul.
  • KABOĞLU, İbrahim Ö., (2010), Değişiklikler Işığında 1982 Anayasası Halk Neyi Oylayacak, İmge Kitabevi Yay., Ankara.
  • KARABABA, Mehmet, (2011), “Aile İçi Şiddetin Psiko-Sosyolojik Temeller Işığında Hukuki Açıdan Değerlendirilmesi”, Hukuk Atlası (Hakemli Hukuk Bilimi) Dergisi, Yıl: 1 Sayı: 3, Denizli.
  • MOROĞLU, Nazan (2003), “Ulusal ve Uluslararası Hukukta Çocuk Hakları”, Türkiye‟de ve Dünya‟da Çocuk Hakları, Alman Liseliler Kültür ve Eğitim Vakfı Yay, İstanbul.
  • POLAT, Oğuz, (1997), Çocuk ve Hakları, Analiz Yay., İstanbul.
  • SAĞLAM, Mehmet, ve ARAL, Neriman, (2011), “Boşanma Sürecinde Olan Ailelerdeki Çocukların Aile Algılarının Resimler Aracılığı İle İncelenmesi”, I. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi Yetişkin Bildirileri Kitabı -2, Çocuk Vakfı Yay., İstanbul.
  • SAYITA, Sevgi Usta, (1996), Türk Hukukunda Çocuğun Koruyucu Aile (Kişi) Yanına Verilmesi, Filiz Kitabevi Yay., İstanbul.
  • SEROZAN, Rona, (2005), Çocuk Hukuku, Vedat Kitapçılık Yay., İkinci Bası, İstanbul.
  • TEKİN, Uğur, (2009), “Almanya Örneğinde Çocuk Adalet Sistemi”, Kanunla İhtilaf Halindeki Çocuklar, (editörler: ULUDAĞ, Şener vd.), Polis Akademisi Yay., Ankara.
  • TEMEL, Z., Fulya, ve BAYRAKTAR, Vedat, (2009), “Çocukları Suça İten Ailesel Nedenler”, Kanunla İhtilaf Halindeki Çocuklar, (editörler: ULUDAĞ, Şener vd.), Polis Akademisi Yay., Ankara.
  • TUNÇ, Hasan, (2008), Türkiye‟ye Komşu Devletlerin Anayasaları, Asil Yayın Dağıtım, Ankara.
  • YILMAZ, Ejder, (2011), Hukuk Sözlüğü, Yetkin Yay., Ankara.
  • YURTCAN, Erdener, (2006), Çocuk Koruma Kanunu ve Yorumu, Kare Yay., Ocak İstanbul.
  • YURTSEVER, Müge, (2009), “Ebeveyn Çocuk Hakları Tutum Ölçeğinin Geliştirilmesi ve Anne-Babaların Çocuk Haklarına Yönelik Tutumlarının Farklı Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi” Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Doktora Tezi, İstanbul.
APA IPEK A (2012). Çocuk haklarının gelişimi ve karşılaştırmalı olarak anayasal açıdan değerlendirilmesi. , 151 - 173.
Chicago IPEK Aydin Çocuk haklarının gelişimi ve karşılaştırmalı olarak anayasal açıdan değerlendirilmesi. (2012): 151 - 173.
MLA IPEK Aydin Çocuk haklarının gelişimi ve karşılaştırmalı olarak anayasal açıdan değerlendirilmesi. , 2012, ss.151 - 173.
AMA IPEK A Çocuk haklarının gelişimi ve karşılaştırmalı olarak anayasal açıdan değerlendirilmesi. . 2012; 151 - 173.
Vancouver IPEK A Çocuk haklarının gelişimi ve karşılaştırmalı olarak anayasal açıdan değerlendirilmesi. . 2012; 151 - 173.
IEEE IPEK A "Çocuk haklarının gelişimi ve karşılaştırmalı olarak anayasal açıdan değerlendirilmesi." , ss.151 - 173, 2012.
ISNAD IPEK, Aydin. "Çocuk haklarının gelişimi ve karşılaştırmalı olarak anayasal açıdan değerlendirilmesi". (2012), 151-173.
APA IPEK A (2012). Çocuk haklarının gelişimi ve karşılaştırmalı olarak anayasal açıdan değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 20(1), 151 - 173.
Chicago IPEK Aydin Çocuk haklarının gelişimi ve karşılaştırmalı olarak anayasal açıdan değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 20, no.1 (2012): 151 - 173.
MLA IPEK Aydin Çocuk haklarının gelişimi ve karşılaştırmalı olarak anayasal açıdan değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol.20, no.1, 2012, ss.151 - 173.
AMA IPEK A Çocuk haklarının gelişimi ve karşılaştırmalı olarak anayasal açıdan değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2012; 20(1): 151 - 173.
Vancouver IPEK A Çocuk haklarının gelişimi ve karşılaştırmalı olarak anayasal açıdan değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2012; 20(1): 151 - 173.
IEEE IPEK A "Çocuk haklarının gelişimi ve karşılaştırmalı olarak anayasal açıdan değerlendirilmesi." Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 20, ss.151 - 173, 2012.
ISNAD IPEK, Aydin. "Çocuk haklarının gelişimi ve karşılaştırmalı olarak anayasal açıdan değerlendirilmesi". Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 20/1 (2012), 151-173.