Yıl: 2012 Cilt: 0 Sayı: 47 Sayfa Aralığı: 87 - 106 Metin Dili: Diğer İndeks Tarihi: 29-07-2022

Toplumdilbilimsel bir kavram olarak kadın-erkek dil ayrımına Türkçe ve Almanca açısından bir yaklaşım

Öz:
Bu makalede, toplumdilbilim ayrıntılı birşekilde incelenerek, ne olup olmadığı konusunda bir belirleme yapılmaya çalışılmıştır.Toplumdilbilimin kapsadığı alanları, dili hangişekilde ele aldığı, kuramları ve kuralları, çıkışnoktası gibi hususlar ele alınarak, okuyucu bukonular hakkında bilgilendirilmiştir. Toplumdilbilime bu yaklaşım içerisinde, toplumdilbilimin inceleme konularından, kadın ve erkekdillerine bir bağlantı kurulmuştur. Kadın veerkek dillerinin incelendiği kısımda kadın dilive erkek dilinin tanımlarına gidilerek bunlarıntarihi yansımaları ele alınmıştır. Tarihsel akışiçerisinde, kadın dilinin ele alınış sürecininçeşitli evreleri ayrıntılarıyla okuyucuya iletilmiştir. Burada, bu iki değişkenin farkları vebenzerlikleri Türk toplumu ve Alman toplumuaçısından belirtilmeye çalışılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Antropoloji

An approach of Turkish and German to language discrimination of men and women as a sociolinguistic concept

Öz:
This article examines the sociolinguistics in detail, trying to determine what sociolingu- istics is. Subjects such as the fields of socio- linguistics, which dealt with language is to, theories and rules, the starting point by con- sidering, is the reader informed about these issues. In this approach to sociolinguistics, sociolinguistics investigation issues in women's and men's language, a connection is established. In this section, are defined in the language of men and women and the date of these reflections on language definitions are discussed. Within the historical flow of wo- men in various stages of the process handled in the language submitted to the reader in detail. The differences and similarities between these two variables stated in terms of Turkish society and German society.
Anahtar Kelime:

Konular: Antropoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • AHRENS, Nele. Frauensprache–Männersprache? Soziolinguistische Erkenntnisse zum geschlechtspezifischen Sprach- und Kommunikationsverhalten, GRIN Verlag, Norderstedt 2010.
  • BANSEMER, Tatjana. Adam und Eva oder lieber Eva und Adam: Gleiche Sprache und doch verschiedene Welten?, GRIN Verlag, Norderstedt 2010.
  • BİNGÖLÇE, Filiz. Kadın Argosu Sözlüğü, Metis Yayınları, Metis Kadın Araştırmaları 13, İstanbul 2002.
  • BİSTER-BROOSEN, Helga. ‚Sociolinguistics and Foreign Language Teaching/Soziolinguistik und Fremdsprachenunterricht‛, İçinde: Ammon, U. u. a. (Hgg.) 1987 / 88: Soziolinguistik. Ein internationales Handbuch zur Wissenschaft von Sprache und Gesellschaft. 2 Bde. Berlin/New York. Bd. 1: 1987, Bd. 2: 1988. (HSK; 3.1/2).
  • Brigitte Schlieben Lange, Soziolinguistik, Kohlhammer Verlag, Stuttgart, Berlin, Köln, 1991.
  • CLÉMENT, Danièle. Linguistisches Grundwissen, eine Einführung für zukünftige Deutschlehrer, Westdeutscher Verlag, Wiesbaden, 2. Auflage 2000.
  • DİTTMAR, Norbert. Soziolinguistik. Exemplarische und kritische Darstellung ihrer Theorie, Empirie und Anwendung. Mit kommentierter Bibliographie. Athenäum-Verlag, Frankfurt am Main: 1973.
  • DİTTMAR, Norbert. ‚Forschungsgeschichte der Soziolinguistik (seit Ver- wendung dieses Ausdrucks) / History of Research on Sociolinguistics (after the Coining of the Term)‛, İçinde: Ammon, U. u. a. (Hgg.) 1987 / 88: Soziolinguistik. Ein internationales Handbuch zur Wissenschaft von Sprache und Gesellschaft. 2 Bde. Berlin / New York. Bd. 1: 1987, Bd. 2: 1988. (HSK; 3.1/2).
  • DUHME, Svenja. Frauensprache’ und ,Männersprache’ in Cosmopolitan und Men’s Health: Eine sprachliche Analyse der Zeitschriften unter Berücksichtigung ihrer jeweiligen Leserschaft, Redaktion LINSE (Linguistik-Server Essen); Erscheinungsjahr: 2008, Universität DuisburgEssen, Campus Essen.
  • FİSHMAN, Joshua A. Sociolinguistics, Brief Introduction, Rowley/Mass, 1970.
  • FOLİE, Sandra. Repräsentationen männlicher Abwertung, GRIN Verlag, Norderstedt 2010.
  • HAERİNG, Katharina. Frauensprache- Männersprache: Eine interkulturelle Kommunikation?: Die Anwendbarkeit des Begriffs „interkulturelle Kommunikation‚ auf Frauen- und Männersprache, GRIN Verlag, Norderstedt 2008.
  • HARDEN, Theo. Angewandte Linguistik und Fremdsprachendidaktik, Gunter Narr Verlag, 2006 Tübingen.
  • HEGER, Bastian. Soziolinguistische Überlegungen zum Phänomen Bastian Sick: Die Diskussion in Info DaF oder eine neuerliche Kontroverse um Defizit- und Differenzhypothese, GRIN Verlag, Norderstedt 2010.
  • İMER, Kâmile, ‚Toplum Dil Bilimin Kimi Kavramlarına Kuramsal Bir Bakış ve Dil Türleri‛, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi Cilt: 31 Sayı: 1.2 Sayfa: 213–230 Yayın Tarihi: Ankara 1987.
  • KLANN–DELİUS, Gisela. Sprache und Geschlecht, J. B. Metzler Verlag, Stuttgart–Weimar 2005.
  • KOCAER, Sibel. ‚Argo ve Toplumsal Cinsiyet‛, Millî Folklor, Üç Aylık Uluslararası Kültür Araştırmaları Dergisi, Yıl 18, Sayı 71, 2006.
  • KÖNİG, Cathleen. Die Differenzkonzeption von William Labov: Eine kritische Reaktion auf die Defizit-Hypothese Basil Bernsteins, GRIN Verlag, Norderstedt 2010.
  • KRUMM, Hans-Jürgen/ Fandrych, Christian/ Hufeisen, Britta/ Riemer, Claudia. Deutsch Als Fremd- und Zweitsprache: Ein Internationales Handbuch, Band 1, Walter de Gruyter, 2010 - Berlin/New York.
  • LAJA. ‚Vom Fluchen und Schimpfen‛, 18.06.2011, http://www.kaffeetexte.de/vom-fluchen-undschimpfen, 02.05.2012.
  • LİNKE, Angelika/Nussbaumer, Markus/ Portmann, Paul R.Studienbuch Linguistik, Max Niemeyer Verlag, Tübingen 2001.
  • MACUR, Franziska. Weibliche Diskurskulturen: Privat- beruflich- medial, Peter Lang, Frankfurt am Main 2009.
  • SCHEFFLER, Gabriele. Schimpfwörter im Themenvorrat einer Gesellschaft, Tectum Verlag DE, Marburg 2000.
  • TAFEL, Karin. Die Frau Im Spiegel Der Russischen Sprache, Otto Harrassowitz Verlag, Wiesbaden 1997.
  • VARDAR, Berke. Açıklamalı Dilbilim Terimleri Sözlüğü, ABC Kitabevi, İstanbul 1998.
  • VATER, Heinz. Einführung in die Sprachwissenschaft, 4., vollst. überarb. u. erw. Aufl., Paderborn: UTB/BRO 2002.
  • VEİTH, Werner. Soziolinguistik: Ein Arbeitsbuch mit 104 Abbildungen, Kontrollfragen und Antworten, Gunter Narr Verlag, 2. Auflage, Tübingen 2005.
  • VUKOVİĆ, Marina.Restringierter Kode- Eigenschaft weniger gebildeter Menschen oder Alltag?: Eine soziolinguistische und syntaktische Analyse, GRIN Verlag, Norderstedt 2011.
  • WESİAN, Julia. Sprache und Geschlecht: Eine empirische Untersuchung zur ‚geschlechtergerechten Sprache‛, Hausarbeit zur Erlangung des Grades einer Magistra Artium der Philosophischen Fakultät der Westfälischen Wilhelms-Universität Münster, Westfalen SASI Heft 13, 2007.
APA ÖZTÜRK DAĞABAKAN F (2012). Toplumdilbilimsel bir kavram olarak kadın-erkek dil ayrımına Türkçe ve Almanca açısından bir yaklaşım. , 87 - 106.
Chicago ÖZTÜRK DAĞABAKAN FATMA Toplumdilbilimsel bir kavram olarak kadın-erkek dil ayrımına Türkçe ve Almanca açısından bir yaklaşım. (2012): 87 - 106.
MLA ÖZTÜRK DAĞABAKAN FATMA Toplumdilbilimsel bir kavram olarak kadın-erkek dil ayrımına Türkçe ve Almanca açısından bir yaklaşım. , 2012, ss.87 - 106.
AMA ÖZTÜRK DAĞABAKAN F Toplumdilbilimsel bir kavram olarak kadın-erkek dil ayrımına Türkçe ve Almanca açısından bir yaklaşım. . 2012; 87 - 106.
Vancouver ÖZTÜRK DAĞABAKAN F Toplumdilbilimsel bir kavram olarak kadın-erkek dil ayrımına Türkçe ve Almanca açısından bir yaklaşım. . 2012; 87 - 106.
IEEE ÖZTÜRK DAĞABAKAN F "Toplumdilbilimsel bir kavram olarak kadın-erkek dil ayrımına Türkçe ve Almanca açısından bir yaklaşım." , ss.87 - 106, 2012.
ISNAD ÖZTÜRK DAĞABAKAN, FATMA. "Toplumdilbilimsel bir kavram olarak kadın-erkek dil ayrımına Türkçe ve Almanca açısından bir yaklaşım". (2012), 87-106.
APA ÖZTÜRK DAĞABAKAN F (2012). Toplumdilbilimsel bir kavram olarak kadın-erkek dil ayrımına Türkçe ve Almanca açısından bir yaklaşım. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 0(47), 87 - 106.
Chicago ÖZTÜRK DAĞABAKAN FATMA Toplumdilbilimsel bir kavram olarak kadın-erkek dil ayrımına Türkçe ve Almanca açısından bir yaklaşım. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi 0, no.47 (2012): 87 - 106.
MLA ÖZTÜRK DAĞABAKAN FATMA Toplumdilbilimsel bir kavram olarak kadın-erkek dil ayrımına Türkçe ve Almanca açısından bir yaklaşım. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, vol.0, no.47, 2012, ss.87 - 106.
AMA ÖZTÜRK DAĞABAKAN F Toplumdilbilimsel bir kavram olarak kadın-erkek dil ayrımına Türkçe ve Almanca açısından bir yaklaşım. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi. 2012; 0(47): 87 - 106.
Vancouver ÖZTÜRK DAĞABAKAN F Toplumdilbilimsel bir kavram olarak kadın-erkek dil ayrımına Türkçe ve Almanca açısından bir yaklaşım. Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi. 2012; 0(47): 87 - 106.
IEEE ÖZTÜRK DAĞABAKAN F "Toplumdilbilimsel bir kavram olarak kadın-erkek dil ayrımına Türkçe ve Almanca açısından bir yaklaşım." Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi, 0, ss.87 - 106, 2012.
ISNAD ÖZTÜRK DAĞABAKAN, FATMA. "Toplumdilbilimsel bir kavram olarak kadın-erkek dil ayrımına Türkçe ve Almanca açısından bir yaklaşım". Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi 47 (2012), 87-106.