Yıl: 2013 Cilt: 13 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 67 - 85 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların dinlediğini anlamaya ve hatırlamaya etkisi

Öz:
Bu çalışma dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların 7. sınıf öğrencilerinin dinlediğini anlama becerisine ve hatırlama düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırmanın çalışma grubunu Konya‟da bir ilköğretim okulunda öğrenim gören 7/A sınıfından 33 ve 7/B sınıfından 32 olmak üzere toplam 65 öğrenci oluşturmaktadır. Deney grubundaki öğrencilere dinleme testi soruları metin dinletilmeden önce dağıtılmış ve öğrencilerin soruları incelemeleri sağlanmıştır. Daha sonra ise metin dinletilmiş ve dinleme esnasında soruların cevaplanması sağlanmıştır. Kontrol grubundaki öğrencilere ise önce metin dinletilmiş ve dinleme bittikten sonra dinleme testi soruları dağıtılarak soruların cevaplanması sağlanmıştır. Bu işlem 3 farklı dinleme metni kullanılarak 4 hafta ara ile 3 defa tekrarlanmıştır. Bu işlem bittikten sekiz hafta sonra öğrencilerin dinlediklerini hatırlama düzeylerini ölçmek amacıyla kalıcılık testi uygulanmıştır. Çalışma sonucunda deney grubunda uygulanan tekniğin kontrol grubunda uygulanan tekniklere göre 7. sınıf öğrencilerinin dinlediğini anlama becerisine ve hatırlama düzeyine daha olumlu katkılar sağladığı görülmüştür.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

The effects of pre and post listening comprehension questions on understanding and recall

Öz:
The current study aimed to determine the effects of pre-listening and post-listening comprehension questions on the recall and comprehension skills of 7th grade students. The study group of the research was composed of a total of 65 students, attending an elementary school in Konya; 33 from the class of 7/A and 32 from the class of 7/B. The students in the experiment group were handed out the questions and given a chance to examine the questions prior to listening. The students listened to the text later and answered comprehension questions during the listening process. As for the control group, the students listened to the text first. The test was handed out afterwards, and the students answered the test questions. The process was repeated three times with four week intervals, using three different listening texts. Eight weeks after the process was finished, a permanence test was given to evaluate the students‟ recall levels of what they had listened to. It was observed that the technique applied in the experiment group made more positive contributions to the listening comprehension skills and recall levels of 7th grade students compared to the techniques used in the control group.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Ailes, R. (1996). Mesaj sizsiniz kendiniz olun istediğinizi elde edin. (Çeviren Alev Önder). İstanbul: Sistem Yay.
  • Akyol, H. (2008). Yeni programa uygun türkçe öğretim yöntemleri (2.Baskı). Ankara: Kök Yayıncılık.
  • Aras, B. (2004). İlköğretimde dinleme anlama becerisinin geliştirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara.
  • Aydın, G. (2009). Zihin haritalama tekniğinin dinleneni anlamaya etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı, Erzurum.
  • Baykul, Y. (2000). Eğitimde ve psikolojide ölçme: klasik test teorisi ve uygulaması. Ankara: ÖSYM Yayınları.
  • Bayrakçeken, S. (2011). Test geliştirme, ölçme ve değerlendirme (4. Baskı). (Ed. Emin Karip). Ankara: Pegem Akademi Yay.
  • Büyüköztürk, İ., Çokluk, Ö. ve Köklü, N. (2010). Sosyal bilimler için istatistik (6. Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yay.
  • Call, M. E. (1985). Auditory short-term memory, listening comprehension and the ınput hypothesis. Tesol,19, 765-781.
  • Cihangir, Z. (2004). Kişilerarası iletişimde dinleme becerisi. Ankara: Nobel Yay.
  • Coşkun, E. (2009). Geçmişten günümüze türkçe öğretiminin gelişimi, ilköğretimde türkçe öğretimi. (Ed: A. Kırkkılıç ve H. Akyol). Ankara: Pegem Akademi Yay.
  • Çağlayan, N. (2009). İlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin dinleyerek anladıklarını yazılı anlatıma aktarma becerilerinin değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Uludağ Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı, Bursa.
  • Çiftçi, Ö. (2007). Aktif dinleme. Milli Eğitim.176, 231-242.
  • Demirel, Ö. ve İahinel, M. (2006). Türkçe öğretimi. Ankara: Pegem Akademi Yay.
  • Doğan, Y. (2007). İlköğretim ikinci kademede dil becerisi olarak dinlemeyi geliştirmeçalışmaları. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara.
  • Doğan, Y. (2011). Dinleme becerisi. Ankara: Pegem Akademi Yay.
  • Funk, H. D., & Funk, G.D. (1989). Guidelines for developing listening skills. The Reading Teacher, 42, 660-663
  • Güneş, F. (2007). Türkçe öğretimi ve zihinsel yapılandırma. Ankara: Nobel Yayınları.
  • Kaplan, H. (2004). İlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin dinleme becerileri üzerine bir araştırma. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara.
  • Karasar, N. (2010). Bilimsel araştırma yöntemi (21. Baskı). Ankara: Nobel Yay.
  • Köse, E. (2010). Bilimsel araştırma modelleri, bilimsel araştırma yöntemleri (Ed: R. Y. Kıncal). Ankara: Nobel Yay.
  • Kurt, B. (2008). Çocuk edebiyatı ürünlerinin temel dil becerisi olarak dinlemenin gelişmesine etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara.
  • MEB (2010). Türkçe öğretmen kılavuz kitabı (4. Baskı). Ankara: Özgün Mabaacılık.
  • MEB, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (2006). Türkçe dersi öğretim programı. Ankara: MEB Basımevi.
  • Miller, L. (2003). Developing listening skills with authentic materials. ELS Magazine. 6(2), 16-18.
  • Nunan, D. (1999). Second-lenguage teaching & learning. Heinle&Heinle Publishers. Canada.
  • Osada, N. (2004). Listening comprehension research: a brief review of the past thirty years. Dialogue, 3, 53-66.
  • Özbay, M. (2010a). Anlama teknikleri 2 dinleme eğitimi (2. Baskı). Ankara: Öncü Kitap Basımevi.
  • Özbay, M. (2010b). Yeni ilköğretim türkçe dersi öğretim programı(6,7 ve 8.
  • Sınıflar)‟nın kazanımlarına eleştirel bir bakış. türkçe öğretimi yazıları. Ankara: Öncü Kitap.
  • Temur, T. (2010). Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların üniversite öğrencilerinin dinleme beceri düzeyine etkisi. Selçuk Üniversitesi, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi. 29, 303-319.
  • Ungan, S. (2009). Dinleme eğitimi, ilköğretimde türkçe öğretimi. (Ed: A. Kırkkılıç ve H. Akyol). Ankara: Pegem Akademi Yay.
  • Yangın, B. (1998). Dinlediğini anlama becerisini geliştirmede elves yönteminin etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Yazkan, M. (2000). İlköğretim okullarının 1. kademesinde dinlediğini anlama davranışının kazandırılmasında dramatizasyonun etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı, İstanbul.
  • Yeşil, R. (2010). Nicel ve nitel araştırma yöntemleri, bilimsel araştırma yöntemleri (Ed: R. Y. Kıncal). Ankara: Nobel Yay.
APA ŞAHİN C (2013). Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların dinlediğini anlamaya ve hatırlamaya etkisi. , 67 - 85.
Chicago ŞAHİN Cemil Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların dinlediğini anlamaya ve hatırlamaya etkisi. (2013): 67 - 85.
MLA ŞAHİN Cemil Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların dinlediğini anlamaya ve hatırlamaya etkisi. , 2013, ss.67 - 85.
AMA ŞAHİN C Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların dinlediğini anlamaya ve hatırlamaya etkisi. . 2013; 67 - 85.
Vancouver ŞAHİN C Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların dinlediğini anlamaya ve hatırlamaya etkisi. . 2013; 67 - 85.
IEEE ŞAHİN C "Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların dinlediğini anlamaya ve hatırlamaya etkisi." , ss.67 - 85, 2013.
ISNAD ŞAHİN, Cemil. "Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların dinlediğini anlamaya ve hatırlamaya etkisi". (2013), 67-85.
APA ŞAHİN C (2013). Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların dinlediğini anlamaya ve hatırlamaya etkisi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(1), 67 - 85.
Chicago ŞAHİN Cemil Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların dinlediğini anlamaya ve hatırlamaya etkisi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 13, no.1 (2013): 67 - 85.
MLA ŞAHİN Cemil Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların dinlediğini anlamaya ve hatırlamaya etkisi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.13, no.1, 2013, ss.67 - 85.
AMA ŞAHİN C Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların dinlediğini anlamaya ve hatırlamaya etkisi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2013; 13(1): 67 - 85.
Vancouver ŞAHİN C Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların dinlediğini anlamaya ve hatırlamaya etkisi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2013; 13(1): 67 - 85.
IEEE ŞAHİN C "Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların dinlediğini anlamaya ve hatırlamaya etkisi." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13, ss.67 - 85, 2013.
ISNAD ŞAHİN, Cemil. "Dinleme metinlerinden önce ve sonra sorulan soruların dinlediğini anlamaya ve hatırlamaya etkisi". Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 13/1 (2013), 67-85.