Yıl: 2001 Cilt: 31 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 62 - 66 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Mide kanseri cerrahisinde splenektominin gerekliliği ve sağ kalım süresine etkisi

Öz:
Amaç: Mide kanserinin cerrahi tedavisinde, mide rezeksiyonu ile birlikte yapılan splenektominin olguların sağ kalım süresine etkisinin araştırılması. Durum Değerlendirmesi: Mide kanseri cerrahisinde, rezeksiyonun genişliği, genişletilmiş lenf nodu disseksiyonu, splenektomi ve bu işlemlerin yaşam süresine katkısı literatürde tartışma konusudur. Yöntem: 1994-1997 yılları arasında kliniğimizde mide kanseri tanısı ile mide rezeksiyonu yapılmış olan 51 olgu retrospektif olarak değerlendirildi. Karşılaştırılan parametrelerin istatistiksel analizi ki-kare ve t-testleri ile yapıldı. İstatistiki anlamlılık düzeyi P<0.05 olarak belirlendi. Çıkarımlar: Yirmi olguya splenektomi yapılmış, 31 olguya splenektomi yapılmamıştır. Gruplar tümör lokalizasyonu ve histolojik evreleri açısından benzer özellikler taşımaktadır. İki grup arasında; ameliyat sonrası mortalite ve sağ kalım süreleri yönünden anlamlı farklılık görülmemektedir. Sonuç: Mide kanseri nedeni ile mide rezeksiyonu yapılan olgularımızda, splenektomi eklenen grupta, splenektominin sağ kalım süresi üzerine anlamlı bir etkisinin olmadığı görüldü.
Anahtar Kelime: Diseksiyon Sağkalım Splenektomi Mide neoplazmları Geriyedönük çalışma

Konular: Geriatri ve Gerontoloji Onkoloji

-

Öz:
A retrospective evaluation of 51 cases of adeno-carsinoma of stomach which had been operated on between the years 1994 and 1997 at Yüzüncü Yıl University medical school has been carried out. In 20 of these cases gastric resection and splenectomy was performed whereas in 31 cases splenectomy was not performed. The site of the tumor and the histological staging in both groups proved similar features. The chi square test and t-test were used to compare the differences. The statistical consideration level was accepted significant at p value of less than 0,05. After the statistical analysis post opera-tive mortality rates and post operative survival rates were not significantly different in both groups. As a result in the treatment of adenocarsinoma of the stomach, performing splenectomy together with gastric resection does not have a significant effect on the postoperative survival rate. These results are similar to the results of the literature.
Anahtar Kelime: Splenectomy Stomach Neoplasms Retrospective Studies Dissection Survival

Konular: Geriatri ve Gerontoloji Onkoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA KOTAN Ç, ÖZGÖREN E, SÖNMEZ R (2001). Mide kanseri cerrahisinde splenektominin gerekliliği ve sağ kalım süresine etkisi. , 62 - 66.
Chicago KOTAN Çetin,ÖZGÖREN Ersin,SÖNMEZ Reşit Mide kanseri cerrahisinde splenektominin gerekliliği ve sağ kalım süresine etkisi. (2001): 62 - 66.
MLA KOTAN Çetin,ÖZGÖREN Ersin,SÖNMEZ Reşit Mide kanseri cerrahisinde splenektominin gerekliliği ve sağ kalım süresine etkisi. , 2001, ss.62 - 66.
AMA KOTAN Ç,ÖZGÖREN E,SÖNMEZ R Mide kanseri cerrahisinde splenektominin gerekliliği ve sağ kalım süresine etkisi. . 2001; 62 - 66.
Vancouver KOTAN Ç,ÖZGÖREN E,SÖNMEZ R Mide kanseri cerrahisinde splenektominin gerekliliği ve sağ kalım süresine etkisi. . 2001; 62 - 66.
IEEE KOTAN Ç,ÖZGÖREN E,SÖNMEZ R "Mide kanseri cerrahisinde splenektominin gerekliliği ve sağ kalım süresine etkisi." , ss.62 - 66, 2001.
ISNAD KOTAN, Çetin vd. "Mide kanseri cerrahisinde splenektominin gerekliliği ve sağ kalım süresine etkisi". (2001), 62-66.
APA KOTAN Ç, ÖZGÖREN E, SÖNMEZ R (2001). Mide kanseri cerrahisinde splenektominin gerekliliği ve sağ kalım süresine etkisi. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 31(2), 62 - 66.
Chicago KOTAN Çetin,ÖZGÖREN Ersin,SÖNMEZ Reşit Mide kanseri cerrahisinde splenektominin gerekliliği ve sağ kalım süresine etkisi. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 31, no.2 (2001): 62 - 66.
MLA KOTAN Çetin,ÖZGÖREN Ersin,SÖNMEZ Reşit Mide kanseri cerrahisinde splenektominin gerekliliği ve sağ kalım süresine etkisi. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, vol.31, no.2, 2001, ss.62 - 66.
AMA KOTAN Ç,ÖZGÖREN E,SÖNMEZ R Mide kanseri cerrahisinde splenektominin gerekliliği ve sağ kalım süresine etkisi. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 2001; 31(2): 62 - 66.
Vancouver KOTAN Ç,ÖZGÖREN E,SÖNMEZ R Mide kanseri cerrahisinde splenektominin gerekliliği ve sağ kalım süresine etkisi. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 2001; 31(2): 62 - 66.
IEEE KOTAN Ç,ÖZGÖREN E,SÖNMEZ R "Mide kanseri cerrahisinde splenektominin gerekliliği ve sağ kalım süresine etkisi." Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 31, ss.62 - 66, 2001.
ISNAD KOTAN, Çetin vd. "Mide kanseri cerrahisinde splenektominin gerekliliği ve sağ kalım süresine etkisi". Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 31/2 (2001), 62-66.