Folklorik imgelem bir toplumsal imgeler rezervuarı olarak imgelemin epistemolojik temellerine giriş

Yıl: 2014 Cilt: 13 Sayı: 101 Sayfa Aralığı: 277 - 290 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Folklorik imgelem bir toplumsal imgeler rezervuarı olarak imgelemin epistemolojik temellerine giriş

Öz:
opluluğun belli bir düşünme biçimine değişik imge, simge, mit, masal, vd. dolayımlar aracılığıyla gönderme yapan, böylelikle onları dışlaştıran imgelemin folklor bağlamındaki karşılığını tanımlayacağız; amacımız Gilbert Durand’ın l’Imaginaire adlı çalışmasındaki tanımlamasına uygun olarak, “geçmiş, olası, üretilmiş ya da üretilecek tüm imgelerin toplaştığı bir müze” olarak imgelem (Fr. imaginaire) kavramının folklor bağlamındaki konumunun ve getirilerinin neler olabileceği konusunda kimi tanımlamalar yap- maktır. Çalışmada ağırlıklı olarak hem imgelemin genel bir tanımlaması yapılacak hem de bu konuda öne çıkan kimi kuramcıların imgelem algıları ortaya konulacak, imgelemin folklorik nitelemesine uygunluğu daha çok mitsel anlatılara göre tanımlanacaktır; bunu yaparken “folklorik imgelem” olarak adlandır- dığımız ve belli bir kültüre, düşünme biçimine gönderme yapan, Jung’un “ortak bilinçaltı” (G.Durand özel bilinçaltı’dan söz eder) adlandırmasına uyan kavramın öne çıkarılması gereken belli başlı yönelim- leri belirlenecektir. Böyle bir çalışmayla (ve devamındaki diğer çalışmalarla), folklor konusunda çalışan araştırmacılara bir imge ya da imgeler çözümlemesi sırasında kullanabilecekleri bir dizi yöntemsel araç, dolayısıyla bir bakış açısı sunulmaya çalışılacaktır. Batı ülkelerinde “İmgelemin Antropolojik Yapıları”, mit, simge ve arketip çözümlemeleri başlığı altında ortaya koyduğu çalışmalarla oldukça tanınan, tuhaf ve aykırı bir biçimde yine Batılı folklor kuramcılarının çalışmalarının kaynakçalarında adı pek fazla geç- meyen bir kuramcının: Gilbert Durand’ın önemli ölçüde folklorik tanımlamasına uyan yapıtları da kap- sayan yaklaşımında izlediği ve önerdiği, folklorcuları yakından ilgilendirebilecek önerilerinin kavramsal ve bilgikuramsal özünü bu çalışmadan başlayarak aktaracağız. Temel amacımız, bu çalışmanın devamı olacak olan değişik çalışmaların sonunda folklorik metinlerdeki imge, simge çözümlemeleri konusunda belli bir yaklaşım modeli ortaya koymaktır.
Anahtar Kelime:

Konular: Folklor

L’imaginaire folklorique ıntroduction aux fondements épistémologiques de l’imaginaire, en tant qu’un réservoir des images sociales

Öz:
Dans ce travail nous nous proposons avant tout de délimiter, dans le cadre du folklore, la couverture des données de l’imaginaire, défini et traduit souvent d’une manière aléatoire. Nous essayerons ainsi de mettre en avant quels pourront être des jalons de la position tenue par l’imaginaire et les avantages offerts par celui-ci dans un cadre folklorique. L’imaginaire, défini comme un “musée de toutes les images passées, possibles, produites et à produire” (Durand 1994:3) par Gilbert Durand renvoie à la manière de penser aussi bien d’un individu que d’un peuple ou d’une communauté à travers divers médiums tels que images, symboles, mythes, légendes, contes etc., qui servent à objectiver leur manière de penser et leur perception du réel. Nous envisageons ainsi réaliser ce travail en plusieurs étapes. Dans la première étape, nous traiterons en particulier les diverses définitions proposées à propos de l’imaginaire par divers théoriciens renommés du domaine et leur perception de l’imaginaire, ensuite nous établirons quelques rapprochements concernant la conformité de l’imaginaire au folklore par rapport aux récits mythiques qui en est un des domaines favoris, finalement les principaux fils de la notion de l’imaginaire folklorique, qui fait référence à une manière de penser d’un peuple représentée par une culture donnée, celle-ci est définie, dans une autre perspective, par Jung comme un “inconscient collectif” (Gilbert Durand parle d’un inconscient privé). Dans le cadre de ce travail, nous essayerons de définir rapidement les quelques fonc- tions dominantes de l’imaginaire, qui servent à révéler la distribution structurale des images communes positionnées dans un champ commun du savoir folklorique. Avec un tel travail, nous visons à fournir qu- elques outils méthodolodiques, donc une nouvelle perspective aux chercheurs, qui se sont spécialisés dans le domaine du folklore, afin de les utiliser lors d’une approche de l’analyse de l’image ou de l’imaginaire. Nous rapporterons ainsi les principales données de l’approche de Gilbert Durand, un des théoriciens le plus efficace, qui est presque inconnu chez nous, or contrairement à nous, bien connu dans les pays occi- dentaux surtout avec son ouvrage de base: les Structures anthropologiques de l’imaginaire, qui traitent en particulier le mythe, le symbole et les archétypes.
Anahtar Kelime:

Konular: Folklor
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aktulum, K., Folklor ve Metinlerarasılık, Çizgi, Konya: 2013.
  • Aktulum, K., Metinlerarası İlişkiler, Öteki, An- kara: 1999.
  • Aristoteles, Poetika, çev. İsmail Tunalı, Remzi Kitabevi, İstanbul: 2009.
  • Bachelard, G., la Poétique de la rêverie, PUF, Paris: 1968.
  • Burgos, J., Pour une poétique de l’imaginaire, le Seuil, Paris: 1982.
  • Kula, O.B., Dil Felsefesi ve Edebiyat Kuramı I, II, İş Bankası Yayınları, İstanbul: 2012.
  • Caillois, R., Approches de l’imaginaire, Paris: Gallimard, 1974.
  • Chelebourg, Ch., L’imaginaire littéraire, des archétypes à la poétique du sujet, Paris: Nat- han Université, 2000.
  • Corbin, H., L’imagination créatrice dans le sou- fisme d’Ibn’Arabi, Flammarion, Paris: 1958 Türkçe çevirisi: Bir’le Bir olmak. İbn Ara- bi Tasavvufunda Yaratıcı Muhayyile, Çev. Zeynep Oktay, İstanbul: Pinhan Yayıncılık, 2013.
  • Durand, Gilbert, L’imaginaire, Essai sur les sci- ences et la philosophie de l’image, Paris: Ha- tier, 1994. Durand, G., Les Structures anthropologiques de l’imaginaire, Paris: Dunod, 1984. Durand, G., Sembolik İmgelem, çev. Ayşe Meral Aslan, İstanbul: İnsan Yayınları, 1998. Eliade, M., Aspects du mythe, Paris: Gallimard, 1963.
  • Freud, S. L’interprétation des rêves, Paris: PUF, 1967.
  • Jung, G. L’Homme et ses symboles, Paris: Laf- font, 1964. Jung, G. Les Racines de la conscience. Etudes sur l’archétypes, Paris: Buchet/Chastel, 1971. Lévi-Strauss,C.L. Yaban Düşünce, çev. Tahsin Yücel, İstanbul: YKY, 2002.
  • Oğuz, M., Öcal ve diğer. Halkbilimde Kuramlar ve Yaklaşımlar, I, Ankara: Geleneksel Ya- yınları, 2006.
  • Oğuz, M., Öcal ve diğer. Halkbilimde Kuramlar ve Yaklaşımlar, II, Ankara: Geleneksel Ya- yınları, 2010.
  • Oğuz, M., Öcal ve diğer. Halkbilimde Kuramlar ve Yaklaşımlar, III, Geleneksel Yayınları, Ankara: 2009. Ricoeur, P. Temps et récit I, Seuil, 1991. Türk- çesi: Zaman ve Anlatı I, çev. M. ve S. Rifat, İstanbul: YKY, 2007. Saussure, F. de, Genel Dilbilim Dersleri, çev. Berke Vardar, İstanbul: Multilingual, 2001.
  • Sartre, J.P., l’Imaginaire, Paris: Idées/Galli- mard, 1940. Sartre, J.P, İmgelem, çev: Alp Tümertekin, İs- tanbul: İthaki, 2006. Thomas J., yönetiminde, Introduction aux méthodologies de l’imaginaire, Paris: Ellip- ses, 1998. Védrine, H., Les grandes conceptions de l’imaginaire, Paris: Poche, 1990. Wunenburger, J.J., L’imaginaire, Paris: PUF, 2003. Wunenburger, J.J., La vie de images, Paris: PUF, 2002. Wunenburger, J.J., Philosophie des images, Pa- ris: PUF, 2001.
APA Aktulum K (2014). Folklorik imgelem bir toplumsal imgeler rezervuarı olarak imgelemin epistemolojik temellerine giriş. , 277 - 290.
Chicago Aktulum Kubilay Folklorik imgelem bir toplumsal imgeler rezervuarı olarak imgelemin epistemolojik temellerine giriş. (2014): 277 - 290.
MLA Aktulum Kubilay Folklorik imgelem bir toplumsal imgeler rezervuarı olarak imgelemin epistemolojik temellerine giriş. , 2014, ss.277 - 290.
AMA Aktulum K Folklorik imgelem bir toplumsal imgeler rezervuarı olarak imgelemin epistemolojik temellerine giriş. . 2014; 277 - 290.
Vancouver Aktulum K Folklorik imgelem bir toplumsal imgeler rezervuarı olarak imgelemin epistemolojik temellerine giriş. . 2014; 277 - 290.
IEEE Aktulum K "Folklorik imgelem bir toplumsal imgeler rezervuarı olarak imgelemin epistemolojik temellerine giriş." , ss.277 - 290, 2014.
ISNAD Aktulum, Kubilay. "Folklorik imgelem bir toplumsal imgeler rezervuarı olarak imgelemin epistemolojik temellerine giriş". (2014), 277-290.
APA Aktulum K (2014). Folklorik imgelem bir toplumsal imgeler rezervuarı olarak imgelemin epistemolojik temellerine giriş. Milli Folklor Dergisi, 13(101), 277 - 290.
Chicago Aktulum Kubilay Folklorik imgelem bir toplumsal imgeler rezervuarı olarak imgelemin epistemolojik temellerine giriş. Milli Folklor Dergisi 13, no.101 (2014): 277 - 290.
MLA Aktulum Kubilay Folklorik imgelem bir toplumsal imgeler rezervuarı olarak imgelemin epistemolojik temellerine giriş. Milli Folklor Dergisi, vol.13, no.101, 2014, ss.277 - 290.
AMA Aktulum K Folklorik imgelem bir toplumsal imgeler rezervuarı olarak imgelemin epistemolojik temellerine giriş. Milli Folklor Dergisi. 2014; 13(101): 277 - 290.
Vancouver Aktulum K Folklorik imgelem bir toplumsal imgeler rezervuarı olarak imgelemin epistemolojik temellerine giriş. Milli Folklor Dergisi. 2014; 13(101): 277 - 290.
IEEE Aktulum K "Folklorik imgelem bir toplumsal imgeler rezervuarı olarak imgelemin epistemolojik temellerine giriş." Milli Folklor Dergisi, 13, ss.277 - 290, 2014.
ISNAD Aktulum, Kubilay. "Folklorik imgelem bir toplumsal imgeler rezervuarı olarak imgelemin epistemolojik temellerine giriş". Milli Folklor Dergisi 13/101 (2014), 277-290.