Yıl: 2012 Cilt: 0 Sayı: 17 Sayfa Aralığı: 9 - 34 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çevresel reklamlarda yasal düzenlemeler ve etik tartışmaları

Öz:
Kuruluşlar topluma sosyal sorumluluk anlayışlarını yansıtmak, toplumun gelişmesi ve ilerlemesi için neler yaptıklarını ve varlıklarının topluma katkılarını vurgulayarak, olumlu düşüncelerin, sempatinin ve iyi niyetin gelişmesini sağlamak amacıyla reklamcılık tekniklerinden yararlanmaktadırlar. Bu amaçla, kuruluşun adı ve prestijini ön planda tutmaya çalışarak bilgilendirme, ikna etme ve anımsatma gibi amaçlarla halkla ilişkiler reklamcılığı olarak da adlandırılan kurumsal reklam faaliyetlerinde bulunmaktadırlar. Özellikle çevresel konularda toplumda giderek artan bilinçlenme ve kaygılar nedeniyle kuruluşlar ekolojik dengeyi göz önünde bulundurduklarını, çevresel tahribattan kaçındıklarını, uygulama ve etkinliklerinde doğal dengenin devamlılığını sağlayıcı finansal yardımlarda bulunduklarını, bu yönde etkinliklere sponsor olduklarını kitle iletişim araçları aracılığıyla yansıtmakta, çevresel reklamlar aracılığıyla duyurmaktadırlar. Ancak bu tür faaliyetlerin ne ölçüde gerçeği yansıttığı, kuruluşların bunu bir göz boyama ya da terminolojideki deyimiyle bir “yeşil aklama-green washing” faaliyeti olarak mı gerçekleştirdikleri araştırmacı ve akademisyenler tarafından tartışılmaktadır. Çalışmada çevresel reklam kavramına değinilerek, amaç ve uygulamaları üzerinde durulmuş, çevresel reklam ve yeşil aklama kavramları tartışılmıştır. Çevresel reklam uygulamaları kapsamında Avrupa Birliğinde, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve ülkemizdeki düzenleme ve uygulamalara yer verilmiştir. Aynı zamanda ülkemizdeki ticari kuruluşların doğal çevre ve ekoloji konularında faaliyetlerde bulunup bulunmadıklarının belirlenmesi, bu alanlarda faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle ne yönde bir işbirlikleri olduğunun saptanması amaçlanmıştır. Buradan hareketle araştırmanın örneklem çerçevesini doğal hayat, ekolojik yaşam ve çevre konularında faaliyette bulunan sivil toplum örgütleri oluşturmaktadır. Bu çerçevede İç İşleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın internet sitesinde yer alan güncel dernek istatistikleri ele alınmış ve ülkemizde faaliyet gösteren vakıflarla ilgili olarak da Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıf Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile görüşülerek ülkemizde faaliyet gösteren bütün vakıfların güncel listesi temin edilmiştir. Bu dernek ve vakıflar arasından çevre, doğal hayat, ekolojik yaşam anahtar sözcükleriyle tarama yapılarak örneklem çerçevesi belirlenmiştir. Bu kapsamda ticari kuruluş ve markalar, tüzel kişiler, yerel bölge ve illere yönelik olarak faaliyette bulunan vakıf ve dernekler araştırma kapsamı dışında tutulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim

Debates on the legal arrangements and ethics of environmental advertisements

Öz:
Organizations use advertising techniques in order to reflect their understanding of social responsibility to the society, by emphasizing what they have done for the development and progress of the society and their contributions to society, provide with the positive thoughts, sympathy and goodwill. For this purpose, they utilize corporate advertising activities, which are sometimes dubbed as public relations advertising, which uses information, persuasion and reminding by foregrounding the name and prestige of the organization. Due to the ever increasing awareness of environmental issues and concerns, organizations reflect through mass media and publicize through advertisements that they take into account the ecological balance, that they avoid environmental destruction, that they implement and provide financial assistance to maintain the natural balance and they sponsor activities and events in this direction. However, researchers and academics discussed to what extent such activities reflect the truth, or organizations use the activities as an eye-service or as a “green washing”. In the research environmental advertising, targets and practices are examined, green washing is disscussed as the concept including the regulations and practices of environmental advertising in USA, EU and Turkey. Also, study aims that if business organizations have collaborations with non-governmental organizations oriented nature, environment and ecology or not, and what kind. Thus, sampling of the reseach consists non-govenmental organizanizations oriented natural life, ecological life and environment. In this context, current statistics of organizations of Ministry of Internal Affairs Department of Associations and also current list of all foundation that work actively of Prime Ministry General Directorate of Foundations General Directorate of Foundations are examined in our country. The sampling frame consists keyword seaching these lists with the words environment, natural life and ecological life. Within this framework, the sampling does not include the non-govenmental organizations oriented and operated in business organizations and trademarks, private entities, local areas and cities.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Banerjee, Subhabrata; Iyer, Easwar S. ve Kashyap, Rajiv K. (2003). “Corporate Environmentalism: Antecedents and Influence of Industry Type.” Journal of Marketing Vol.67, April: 106-122.
  • Banerjee, Subhabrata; Gulas, S. Charles ve Iyer, Easwar (1995). “Shades of Green: A Multidimensional Analysis of Environmental Advertising.” Journal of Advertising Vol.24, No.2: 21- 31.
  • Carlson, Leslie, Grove, Stephen J. ve Kangun, Norman (1993). “A Content Analysis of Environmental Advertising Claims: A Matrix Method Approach.” Journal of Advertising Vol.22, No.3: 27- 39.
  • Davis, J. Joel, (1994). “Consumer Response to Corporate Environmental Advertising.” Journal of Marketing Vol.11, No.2: 25-37.
  • Davis J. Joel (1994). “Environmental Advertising: Norms and Levels of Advertiser Trust.” Journalism Quarterly Vol. 71, No.2: 330- 345.
  • Elden, Müge (2005). “Kurum Kimliği ve Kurumsal Reklam Arasındaki İlişki.” Yeni Düşünceler 1.1, Sayı.1, Haziran.
  • Geray, Haluk (2004). Toplumsal Araştırmalarda Nicel ve Nitel Yöntemlere Giriş. Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Gibson, David (2009). “Awash in Green: A Critical Perspective on Environmental Advertising.” Tulane Environmental Law Journal Vol. 22: 423-440.
  • Gülsoy, Tanses (1999). Reklam Terimleri ve Kavramları Sözlüğü. İstanbul: Adam Yayınları.
  • Hartmann, Patrick ve Apaolaza-Ibanez, Vanessa (2010). “Beyond Savanna: An Evolutionary And Environmental Psychology Approach To Behavioral Effects Of Nature Scenery in Green Advertising”, Journal of Environmental Psychology, Vol. 30: 119–128.
  • Kangun Norman, Carlson Les ve Grove Stephen J. (1991), “Environmental Advertising Claims; A Preliminary Investigation”, Journal of Public Policy and Marketing, Vol. 10, No.2: 47- 58.
  • Menon, Ajay ve Menon, Anil (1997). “Enviropreneurial Marketin Strategy: The Emergence of Corporate Environmentalism as Market Strategy.” Journal of Marketing, January Vol. 61, No.2: 51-67.
  • Odabaşı, Yavuz (1992): “Yeşil Pazarlama Kavram ve Gelişmeler.” Pazarlama Dünyası Yıl: 6, Sayı: 36, Kasım/ Aralık, 1992: 4
  • Okay, Ayla ve Okay, Aydemir (2001). Halkla İlişkiler Kavram. Strateji ve Uygulamaları, İstanbul: Der Yayınları.
  • Palerm, Juan R. (2000). European Commission Directorate-General Health & Consumer Protection, Guidelines for Making and Assessing Environmental Claims, December.
  • Peltekoğlu, Filiz Balta (2001). Halkla İlişkiler Nedir. İstanbul: Beta Yayınları.
  • Thomas, Russell ve Lane, Ronald (1989). Kleppner’s Advertising Procedure. 11. ed., New Jersey: Prentice Hall.
  • Hofer, Felix (2008). “The European Approach.” http://www.mondaq.com/article.asp?articleid=67300, Erişim Tarihi: 18 Mayıs 2012.
  • “Konsolide Edilmiş ICC Reklam ve Pazarlama İletişimi Uygulama Kodu”, Kurtuluş Kemal, Sema Kurtuluş (eds). Diren Bulut, Hilal Özen ve Zehra Temizerler (çev.). http://www.iccwbo.org/., Erişim Tarihi: 1 Mart 2012
  • “Green Claims Guidence” 2011, www.defra.gov.uk, Erişim Tarihi: 25 Mayıs 2012.
  • “Environmental Marketing Claims”, www.ftc.gov., Erişim Tarihi: 1 Mart 2012.
  • “Making Environmental Marketing Claims on Mail”, www.ftc.gov., Erişim Tarihi: 1 Mart 2012.
  • “Complying with the Environmental Marketing Guides”, www.ftc.gov., Erişim Tarihi: 1 Mart 2012.
  • www.rok.org.tr., Erişim Tarihi: 25 Mayıs 2011.
  • www.tema.org.tr, Erişim Tarihi: Mayıs 2011
  • www.wwf.org.tr, Erişim Tarihi: Mayıs 2011
  • www.greenpeace.org/turkey, Erişim Tarihi: Mayıs 2011
  • www.turmepa.org.tr, Erişim Tarihi: Mayıs 2011
  • www.cekulvakfi.org.tr, Erişim Tarihi: Mayıs 2011
APA ÖZEL PELENK A (2012). Çevresel reklamlarda yasal düzenlemeler ve etik tartışmaları. , 9 - 34.
Chicago ÖZEL PELENK Aybike Çevresel reklamlarda yasal düzenlemeler ve etik tartışmaları. (2012): 9 - 34.
MLA ÖZEL PELENK Aybike Çevresel reklamlarda yasal düzenlemeler ve etik tartışmaları. , 2012, ss.9 - 34.
AMA ÖZEL PELENK A Çevresel reklamlarda yasal düzenlemeler ve etik tartışmaları. . 2012; 9 - 34.
Vancouver ÖZEL PELENK A Çevresel reklamlarda yasal düzenlemeler ve etik tartışmaları. . 2012; 9 - 34.
IEEE ÖZEL PELENK A "Çevresel reklamlarda yasal düzenlemeler ve etik tartışmaları." , ss.9 - 34, 2012.
ISNAD ÖZEL PELENK, Aybike. "Çevresel reklamlarda yasal düzenlemeler ve etik tartışmaları". (2012), 9-34.
APA ÖZEL PELENK A (2012). Çevresel reklamlarda yasal düzenlemeler ve etik tartışmaları. Akdeniz İletişim, 0(17), 9 - 34.
Chicago ÖZEL PELENK Aybike Çevresel reklamlarda yasal düzenlemeler ve etik tartışmaları. Akdeniz İletişim 0, no.17 (2012): 9 - 34.
MLA ÖZEL PELENK Aybike Çevresel reklamlarda yasal düzenlemeler ve etik tartışmaları. Akdeniz İletişim, vol.0, no.17, 2012, ss.9 - 34.
AMA ÖZEL PELENK A Çevresel reklamlarda yasal düzenlemeler ve etik tartışmaları. Akdeniz İletişim. 2012; 0(17): 9 - 34.
Vancouver ÖZEL PELENK A Çevresel reklamlarda yasal düzenlemeler ve etik tartışmaları. Akdeniz İletişim. 2012; 0(17): 9 - 34.
IEEE ÖZEL PELENK A "Çevresel reklamlarda yasal düzenlemeler ve etik tartışmaları." Akdeniz İletişim, 0, ss.9 - 34, 2012.
ISNAD ÖZEL PELENK, Aybike. "Çevresel reklamlarda yasal düzenlemeler ve etik tartışmaları". Akdeniz İletişim 17 (2012), 9-34.