Yıl: 2012 Cilt: 0 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 97 - 114 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Banka çalışanlarının performansını etkileyen örgütsel stres faktörlerinin ve memnuniyet düzeylerinin tespiti

Öz:
Stres, bireysel ve örgütsel sebeplerden kaynaklanmakla beraber her koşulda bire- yin çalışma performansına etki eden bir unsurdur. Özellikle bankalar gibi insan- larla sıkı ilişki içerisinde olan hizmet piyasasında çalışan personel, bireysel nedenlerden dolayı strese kapılırken aynı zamanda örgütsel nedenlerden dolayı da stres düzeyi önemli ölçüde artış göstermektedir. Bu çalışmada; banka çalışanlarının performansına olumsuz yönde etki eden örgütsel stres faktörleri ile çalışanların cinsiyet ve eğitim seviyeleri arasındaki ilişkinin tespiti, çalışanların memnuniyet düzeyi ile cinsiyet ve eğitim seviyeleri arasındaki ilişkinin tespiti, bankanın türüne göre (ticaret bankası, katılım bankası) çalışanların memnuniyet düzeyi ve stres düzeylerinde farklılaşma olup olmadığının tespiti amaçlanmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda anketler, bir ticaret bankasının Konya ilinde bulunan 5 şubesi (62 personel) ve 1 katılım bankasının Konya ilinde bulunan 6 şubesinde (48 personel) Ağustos ve Eylül 2009 aylarında 110 kişiye uygulanmıştır. Ankete katılanların stres ve memnuniyet düzeyi ortalamaları alınmış ve analizler yapılarak istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: İş

Determination of satisfaction levels and organisational stress factors affecting the bank employees’ performance

Öz:
Stress, besides resulting from personal and organisational reasons, is a factor that affects working performance of individuals under all circumstances. Especially the bank employees, who work in service sector and in close relationship with people,are stressed due to personal reasons and meanwhile organisational reasons also affect their stress levels considerably. In this study, the purpose is to ascertain the connection between organisational stress factors that affect the working perfor- mance of bank employees negatively, and gender and education level of emplo- yees, to determine the relationship between the satisfaction level and gender and educational level and to find out if there is a differentiation in the employees’ satisfaction and stress levels in terms of the type (trade bank, participation bank) of the bank. In line with these purposes, surveys are conducted in August and September 2009 to 110 people in total, 62 people in five branches of a trade bank and 48 people in six branches of a participation bank, both are located in Konya. The stress and satisfaction levels of the people who have participated in the survey study are averaged and after analyses, the results are evaluated statistically.
Anahtar Kelime:

Konular: İş
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
APA ERBAŞI A, ÜNÜVAR O, Arat T (2012). Banka çalışanlarının performansını etkileyen örgütsel stres faktörlerinin ve memnuniyet düzeylerinin tespiti. , 97 - 114.
Chicago ERBAŞI ALİ,ÜNÜVAR OSMAN,Arat Tugay Banka çalışanlarının performansını etkileyen örgütsel stres faktörlerinin ve memnuniyet düzeylerinin tespiti. (2012): 97 - 114.
MLA ERBAŞI ALİ,ÜNÜVAR OSMAN,Arat Tugay Banka çalışanlarının performansını etkileyen örgütsel stres faktörlerinin ve memnuniyet düzeylerinin tespiti. , 2012, ss.97 - 114.
AMA ERBAŞI A,ÜNÜVAR O,Arat T Banka çalışanlarının performansını etkileyen örgütsel stres faktörlerinin ve memnuniyet düzeylerinin tespiti. . 2012; 97 - 114.
Vancouver ERBAŞI A,ÜNÜVAR O,Arat T Banka çalışanlarının performansını etkileyen örgütsel stres faktörlerinin ve memnuniyet düzeylerinin tespiti. . 2012; 97 - 114.
IEEE ERBAŞI A,ÜNÜVAR O,Arat T "Banka çalışanlarının performansını etkileyen örgütsel stres faktörlerinin ve memnuniyet düzeylerinin tespiti." , ss.97 - 114, 2012.
ISNAD ERBAŞI, ALİ vd. "Banka çalışanlarının performansını etkileyen örgütsel stres faktörlerinin ve memnuniyet düzeylerinin tespiti". (2012), 97-114.
APA ERBAŞI A, ÜNÜVAR O, Arat T (2012). Banka çalışanlarının performansını etkileyen örgütsel stres faktörlerinin ve memnuniyet düzeylerinin tespiti. Verimlilik Dergisi, 0(3), 97 - 114.
Chicago ERBAŞI ALİ,ÜNÜVAR OSMAN,Arat Tugay Banka çalışanlarının performansını etkileyen örgütsel stres faktörlerinin ve memnuniyet düzeylerinin tespiti. Verimlilik Dergisi 0, no.3 (2012): 97 - 114.
MLA ERBAŞI ALİ,ÜNÜVAR OSMAN,Arat Tugay Banka çalışanlarının performansını etkileyen örgütsel stres faktörlerinin ve memnuniyet düzeylerinin tespiti. Verimlilik Dergisi, vol.0, no.3, 2012, ss.97 - 114.
AMA ERBAŞI A,ÜNÜVAR O,Arat T Banka çalışanlarının performansını etkileyen örgütsel stres faktörlerinin ve memnuniyet düzeylerinin tespiti. Verimlilik Dergisi. 2012; 0(3): 97 - 114.
Vancouver ERBAŞI A,ÜNÜVAR O,Arat T Banka çalışanlarının performansını etkileyen örgütsel stres faktörlerinin ve memnuniyet düzeylerinin tespiti. Verimlilik Dergisi. 2012; 0(3): 97 - 114.
IEEE ERBAŞI A,ÜNÜVAR O,Arat T "Banka çalışanlarının performansını etkileyen örgütsel stres faktörlerinin ve memnuniyet düzeylerinin tespiti." Verimlilik Dergisi, 0, ss.97 - 114, 2012.
ISNAD ERBAŞI, ALİ vd. "Banka çalışanlarının performansını etkileyen örgütsel stres faktörlerinin ve memnuniyet düzeylerinin tespiti". Verimlilik Dergisi 3 (2012), 97-114.