Yıl: 2002 Cilt: 9 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 47 - 57 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çocuk İstismarı ve İhmali: Erken Dönem Stresinin Nörobiyolojik Gelişime Etkisi

Öz:
Amaç: Bu yazıda, çocuk istismarı ve ihmalinin beyin üzerindeki etkilerine ilişkin çalışmalar gözden geçirilmiş, istismar ve ihmal ile ilişkili bazı psikolojik süreçler ve bunların nörobiyolojik eşdeğerleri üzerinde durulmuştur. Yöntem: Son 15 yılda, istismar ve ihmalden kaynaklanan erken dönem stresin beyin gelişimi üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmalar taranmıştır. Sonuçlar: Yaşamın erken dönemlerinde gelişim, çevresel etkilere oldukça açık durumdadır. Kritik bir gelişim döneminde, istismar ve ihmal gibi, genetik olmayan bir risk etmeniyle karşılaşma, nörogelişimsel sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Tartışma: Erken dönemde yaşanan stresin psikososyal sonuçlarını, nöro-biyolojik etkilerle birlikte ele almak, çocuk istismarı ve ihmali sorununun daha bütüncül bir çerçeve içerisinde incelenmesini sağlayacaktır.
Anahtar Kelime: stres çocuk istismarı ihmal nörobiyolojik gelişim çocuk gelişimi erken çocukluk dönemi çocuk psikiyatrisi

Konular: Genel ve Dahili Tıp Temel Sağlık Hizmetleri Psikoloji

-

Öz:
In the present article, the literature was reviewed with regard to the effects of child abuse and neglect on brain development, with a focus on abuse and neglect related psychological processes and their neurobiological equivalents. Method: The studies on the effects of early stress on brain development in the last 15 years have been reviewed. Results: In the early stages of life, brain development is very sensitive to environmental influences. During a critical period, a non-genetic risk factor, such as abuse and/or neglect, may cause neurodevelopmental problems. Discussion: In order to obtain a more comprehensive framework to examine child abuse and neglect, it is of significant importance to consider the psychosocial consequences of early childhood stress along with its neurobiological aspects.
Anahtar Kelime: child development early childhood child psychiatry stress child abuse neglect neurobiological development

Konular: Genel ve Dahili Tıp Temel Sağlık Hizmetleri Psikoloji
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÖKLER I (2002). Çocuk İstismarı ve İhmali: Erken Dönem Stresinin Nörobiyolojik Gelişime Etkisi. , 47 - 57.
Chicago GÖKLER Ilgın Çocuk İstismarı ve İhmali: Erken Dönem Stresinin Nörobiyolojik Gelişime Etkisi. (2002): 47 - 57.
MLA GÖKLER Ilgın Çocuk İstismarı ve İhmali: Erken Dönem Stresinin Nörobiyolojik Gelişime Etkisi. , 2002, ss.47 - 57.
AMA GÖKLER I Çocuk İstismarı ve İhmali: Erken Dönem Stresinin Nörobiyolojik Gelişime Etkisi. . 2002; 47 - 57.
Vancouver GÖKLER I Çocuk İstismarı ve İhmali: Erken Dönem Stresinin Nörobiyolojik Gelişime Etkisi. . 2002; 47 - 57.
IEEE GÖKLER I "Çocuk İstismarı ve İhmali: Erken Dönem Stresinin Nörobiyolojik Gelişime Etkisi." , ss.47 - 57, 2002.
ISNAD GÖKLER, Ilgın. "Çocuk İstismarı ve İhmali: Erken Dönem Stresinin Nörobiyolojik Gelişime Etkisi". (2002), 47-57.
APA GÖKLER I (2002). Çocuk İstismarı ve İhmali: Erken Dönem Stresinin Nörobiyolojik Gelişime Etkisi. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 9(1), 47 - 57.
Chicago GÖKLER Ilgın Çocuk İstismarı ve İhmali: Erken Dönem Stresinin Nörobiyolojik Gelişime Etkisi. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 9, no.1 (2002): 47 - 57.
MLA GÖKLER Ilgın Çocuk İstismarı ve İhmali: Erken Dönem Stresinin Nörobiyolojik Gelişime Etkisi. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, vol.9, no.1, 2002, ss.47 - 57.
AMA GÖKLER I Çocuk İstismarı ve İhmali: Erken Dönem Stresinin Nörobiyolojik Gelişime Etkisi. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi. 2002; 9(1): 47 - 57.
Vancouver GÖKLER I Çocuk İstismarı ve İhmali: Erken Dönem Stresinin Nörobiyolojik Gelişime Etkisi. Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi. 2002; 9(1): 47 - 57.
IEEE GÖKLER I "Çocuk İstismarı ve İhmali: Erken Dönem Stresinin Nörobiyolojik Gelişime Etkisi." Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi, 9, ss.47 - 57, 2002.
ISNAD GÖKLER, Ilgın. "Çocuk İstismarı ve İhmali: Erken Dönem Stresinin Nörobiyolojik Gelişime Etkisi". Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 9/1 (2002), 47-57.