Yıl: 2013 Cilt: 84 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 8 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Burdur’da süt üretiminde maliyet durum tespiti ve eğitim faaliyeti 2. kısım: Barınak ve yem kullanımına ilişkin özellikler

Öz:
Bu çalışma, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) programınca desteklenmiş olan “Süt Üretiminde Maliyet, Durum Tespiti ve Eğitim Faaliyeti” adlı proje kapsamında gerçekleştirilen çiftlik ziyaretleri ve bu kapsamda elde edilen anket verilerinden yola çıkarak hazırlanmıştır. Burdur ilindeki ahır şartları ve hayvan beslemede kullanılan yemler ile ilgili bilgileri paylaşmak amacıyla hazırlanan proje kapsamında İl merkezi ve sekiz ilçe merkezinde 26, ek olarak köylerde 24 işletme ziyaret edilmiştir. Burdur şartlarına göre orta ölçekli olarak kabul edilen toplam 50 adet süt sığırı işletmesinde durum tespitine yönelik yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Çiftliğin yapısı, günlük yapılan işler ve uygulamalar gözlenmiştir. Yetiştiriciler ve hayvanlarla ilgilenen aile fertleri, tespit edilen doğru ve hatalı uygulamalarla ilgili bilgilendirilmiş ve söz konusu eğitim verilmiştir. Ayrıca, Çiftliklerde bilgisayarda rasyon programı ile rasyon kontrolleri yapılmıştır. Gerektiğinde yetiştiricinin şartlarına uygun daha dengeli yeni rasyon önerileri sunulmuştur. Toplanan ve kayıt altına alınan tüm veriler bilgisayarda istatistik paket programında değerlendirilmiştir. İncelenen ahırların çoğu (%80) modern görünümlüdür. Ahırların yarısının zemini toprak ve betondan oluşmaktadır. Sulukların % 46’sının otomatik, % 54’ünün yalak tarzı olduğu gözlenmiştir. Aydınlatma ve havalandırma koşulları büyük ölçüde yeterlidir. Silaj yapımının yaygın, silaj kalitesinin önemli ölçüde iyi olduğu gözlenmiştir. İşletmelerin çoğu gereksinim duydukları yemleri üretmek için büyük çaba harcamaktadırlar. Ancak ihtiyaçlarının bir kısmını üretebildikleri tespit edilmiştir. Bu çalışma ile Burdur’daki orta ölçekli işletmeler hakkında genel bilgiler edinilmiş olup, sorunların yerinde tespit edilip çözüm oluşturulması yetiştiriciler açısından fayda sağlamıştır. Sonuç olarak Burdur’da hayvan besleme, beslenme hastalıkları ve yem üretimi alanında sahaya yönelik bu tip çalışmaların sayısının yetersizliği, teorik bilginin uygulamayla buluşması açısından bu projedeki gibi faaliyetlere ağırlık verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Veterinerlik

Costs, condition detection and teaching activities in milk production at Burdur 2nd part: The structural characteristics related to barns and using feedstuffs

Öz:
This study has been compiled from project named “The Costs in Milk Production, Status Determination and Teaching Activities” which supported by Western Mediterranean Development Agency (BAKA) Direct Operating Support (DFD) program. The project was carried out with the cattle farm visits and obtained survey data. This article has been prepared to share information about barn conditions and feeds used in animal feeding in Burdur. In this scope of the project, the 26 dairy farms of eight districts and city center of Burdur and in addition to the 24 dairy farms of villages were visited. In these districts and villages, the survey test questionnaires were applied by face to face for the study in a total of 50 dairy farms. These farms are according to the conditions of Burdur accepted medium- sized enterprises. The farm structure, daily works and practices were observed. Breeders and family members dealing with animals were informed about detected true and false practices and was provided to them. In addition, computerized feed formulation program was used for control the ration of these farms. If necessary, accordance with the conditions of the grower, well balanced new rations were recommended. All collected and recorded data was evaluated on a computer statistical package program. Most of the barns analyzed in Burdur modern looking (80%). Half of the barn floor consists of soil and concrete. Half of the waterers are semi-automatic and others that trough style. Lighting and ventilation conditions is usually adequate. Silage making is common and the silage quality was observed to be substantially good. Most of the dairy farmers perform a great effort to produce their feed needs. However, it has been identified that they can produce only a portion of own needs. In this study, general information about the medium-sized dairy farms in Burdur was obtained. In terms of problem identification and solution creation in same place have been helpful to farmers. In conclusion, the number of field studies about animal nutrition, nutritional diseases and feed production in Burdur is found insufficient. The meeting of theoretical knowledge with practice is significant and thought to need of favored greater emphasis to this type of works.
Anahtar Kelime:

Konular: Veterinerlik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA OĞUZ M, KARAKAŞ OĞUZ F, SİPAHİ C (2013). Burdur’da süt üretiminde maliyet durum tespiti ve eğitim faaliyeti 2. kısım: Barınak ve yem kullanımına ilişkin özellikler. , 1 - 8.
Chicago OĞUZ Mustafa Numan,KARAKAŞ OĞUZ Fatma,SİPAHİ Cevat Burdur’da süt üretiminde maliyet durum tespiti ve eğitim faaliyeti 2. kısım: Barınak ve yem kullanımına ilişkin özellikler. (2013): 1 - 8.
MLA OĞUZ Mustafa Numan,KARAKAŞ OĞUZ Fatma,SİPAHİ Cevat Burdur’da süt üretiminde maliyet durum tespiti ve eğitim faaliyeti 2. kısım: Barınak ve yem kullanımına ilişkin özellikler. , 2013, ss.1 - 8.
AMA OĞUZ M,KARAKAŞ OĞUZ F,SİPAHİ C Burdur’da süt üretiminde maliyet durum tespiti ve eğitim faaliyeti 2. kısım: Barınak ve yem kullanımına ilişkin özellikler. . 2013; 1 - 8.
Vancouver OĞUZ M,KARAKAŞ OĞUZ F,SİPAHİ C Burdur’da süt üretiminde maliyet durum tespiti ve eğitim faaliyeti 2. kısım: Barınak ve yem kullanımına ilişkin özellikler. . 2013; 1 - 8.
IEEE OĞUZ M,KARAKAŞ OĞUZ F,SİPAHİ C "Burdur’da süt üretiminde maliyet durum tespiti ve eğitim faaliyeti 2. kısım: Barınak ve yem kullanımına ilişkin özellikler." , ss.1 - 8, 2013.
ISNAD OĞUZ, Mustafa Numan vd. "Burdur’da süt üretiminde maliyet durum tespiti ve eğitim faaliyeti 2. kısım: Barınak ve yem kullanımına ilişkin özellikler". (2013), 1-8.
APA OĞUZ M, KARAKAŞ OĞUZ F, SİPAHİ C (2013). Burdur’da süt üretiminde maliyet durum tespiti ve eğitim faaliyeti 2. kısım: Barınak ve yem kullanımına ilişkin özellikler. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 84(1), 1 - 8.
Chicago OĞUZ Mustafa Numan,KARAKAŞ OĞUZ Fatma,SİPAHİ Cevat Burdur’da süt üretiminde maliyet durum tespiti ve eğitim faaliyeti 2. kısım: Barınak ve yem kullanımına ilişkin özellikler. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi 84, no.1 (2013): 1 - 8.
MLA OĞUZ Mustafa Numan,KARAKAŞ OĞUZ Fatma,SİPAHİ Cevat Burdur’da süt üretiminde maliyet durum tespiti ve eğitim faaliyeti 2. kısım: Barınak ve yem kullanımına ilişkin özellikler. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, vol.84, no.1, 2013, ss.1 - 8.
AMA OĞUZ M,KARAKAŞ OĞUZ F,SİPAHİ C Burdur’da süt üretiminde maliyet durum tespiti ve eğitim faaliyeti 2. kısım: Barınak ve yem kullanımına ilişkin özellikler. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi. 2013; 84(1): 1 - 8.
Vancouver OĞUZ M,KARAKAŞ OĞUZ F,SİPAHİ C Burdur’da süt üretiminde maliyet durum tespiti ve eğitim faaliyeti 2. kısım: Barınak ve yem kullanımına ilişkin özellikler. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi. 2013; 84(1): 1 - 8.
IEEE OĞUZ M,KARAKAŞ OĞUZ F,SİPAHİ C "Burdur’da süt üretiminde maliyet durum tespiti ve eğitim faaliyeti 2. kısım: Barınak ve yem kullanımına ilişkin özellikler." Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 84, ss.1 - 8, 2013.
ISNAD OĞUZ, Mustafa Numan vd. "Burdur’da süt üretiminde maliyet durum tespiti ve eğitim faaliyeti 2. kısım: Barınak ve yem kullanımına ilişkin özellikler". Veteriner Hekimler Derneği Dergisi 84/1 (2013), 1-8.