Yıl: 2012 Cilt: 26 Sayı: 3-4 Sayfa Aralığı: 67 - 84 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yol analizi yardımıyla dersler arasındaki etkileşimin araştırılması: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan dersler üzerine bir uygulama

Öz:
Yol analizi dışsal değişkenlerin içsel değişken/değişkenler üzerindeki etkileri dolaysız, dolaylı ve bunların toplamından ibaret olan toplam etki şeklinde tarif edebilen ve nihayetinde bu etkileri yol şemasında görselleştirip karmaşık etki sistemlerinin sunumunun kolaylaşmasına imkân sağlayan bir tekniktir. Bu çalışmada, yol analizi hakkında teorik bilgiler verildikten sonra uygulamada, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü lisans programındaki dersler arası etkileşimler araştırılmıştır. Bu bağlamda İşletme bölümüne 2000-2007 yılları arasında kayıt yaptırıp mezun olmuş 1015 öğrencinin lisans programındaki tüm derslerden aldıkları geçme notları veri olarak kullanılmıştır. Nihayetinde programdaki tüm dersler arası etkileşim sistemi ortaya çıkarılıp tablolar halinde özetlendikten sonra yorumlanmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat

-

Öz:
Path analysis is a technique that can describe the impacts of exogenous variables on endogenous variable(s) as indirect, direct and total impact; and finally, by visualizing them on the path diagram, it enables the facilitation of the presentation of complex impact systems. In this study, after theoretical information is presented, in the application part, the interaction system among undergraduate courses given at Business Administration program in Ataturk University Faculty of Economics and Administrative Sciences is investigated. In this context, the semester grades regarding all undergraduate courses taken by 1015 students who registered for and graduated from Business Administration program between the years 2000 and 2007 were used as data source. Finally, all the interaction system among the courses in this program is determined, summarized in tables and then interpreted.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Asher, H. B. (1983). Causal Modeling, A Sage University Paper Series on Quantitative Applications in the Social Sciences, California.
  • Blalock, H. M. (1968). The Measured Problem: A Gap between the Language of Theoryand Research, McGraw-Hill, Newyork.
  • Blalock, H. M. (1982). Conceptualization and Measurement in Social Sciences, Sage Publications, Beverly Hill.
  • Boudon, R. (1965) “A Method of Linear Causal Analysis: Dependence Analysis”, American Sociological Revie, 30, ss.365-374.
  • Boudon, R. (1968). A New Look at Correlation Analysis, McGrawHill, Newyork.
  • Duncan, O. D. (1966) “Path Analysis: Sociological Examples”, The American Journal of Sociology, 72(1), ss.1-16.
  • Gujarati, D. N. (2006). Temel Ekonometri(Çev. Ümit Şenesen, Gülay Günlük Şenesen), Literatür Yayıncılık, İstanbul.
  • Heise, D. R. (1969). Problems in Path Analysis and Causal Inferences, Jossey- Bass, San Francisco.
  • Heise, D. R. (1975). Causal Analysis, John Willey and Sons, New York.
  • Land, K. C. (1969). “Principles of Path Analysis”, American Sociological Association, 1, ss.3-37.
  • Li, C. C. (1975). Path Analysis a Primer, The Boxwood Press, California.
  • Lleras, C. (2005) “Path Analysis”, Encyclopedis of SocialMeasurement, 3, ss.25-30.
  • Olobatuyi, M. E. (1992). A User’s Guide to Path Analysis, University Press of America, Lanham.
  • Shipley, B. (2000). Causeand Correlation in Biology: A User’s Guide to Path Analysis, Structural Equations and Causal Inference, Cambridge University Press, Cambridge.
  • Sthevens, C. D.ve Turner, M. E. (1959) “The Regression Analysis of Causal Paths”, International Biometric Society, 15(2), ss.236-258.
  • Suhr, D. (2008). Step Your Way Through Path Analysis, Western Users of SAS Software Conference Proceedings. www.wuss.org/proceedings08/ 08WUSS%20Proceedings/papers/pos/pos04.pdf. (Erişim Tarihi: 15 Mart 2011).
  • Şimşek, Ö. F. (2007). Yapısal Eşitlik Uygulamalarına Giriş, Ekinoks Yayınları, Ankara.
  • Wright, S. (1921) “Correlation and Causation”, Journal of Agricultural Research, 20(7), ss.557-585.
  • Wright, S. (1934) “The Method of Path Coefficients” The Annals of Mathematical Statistics, 5(3), ss.161-215.
  • Wright, S. (1960) “Path Coefficients and Path Regression: Alternative on Complementary Concepts”, Biometrics, 16(2), ss.189-202.
APA OKTAY E, AKINC I, KARAASLAN A (2012). Yol analizi yardımıyla dersler arasındaki etkileşimin araştırılması: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan dersler üzerine bir uygulama. , 67 - 84.
Chicago OKTAY Erkan,AKINC I Mehmet Mutlu,KARAASLAN Abdulkerim Yol analizi yardımıyla dersler arasındaki etkileşimin araştırılması: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan dersler üzerine bir uygulama. (2012): 67 - 84.
MLA OKTAY Erkan,AKINC I Mehmet Mutlu,KARAASLAN Abdulkerim Yol analizi yardımıyla dersler arasındaki etkileşimin araştırılması: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan dersler üzerine bir uygulama. , 2012, ss.67 - 84.
AMA OKTAY E,AKINC I,KARAASLAN A Yol analizi yardımıyla dersler arasındaki etkileşimin araştırılması: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan dersler üzerine bir uygulama. . 2012; 67 - 84.
Vancouver OKTAY E,AKINC I,KARAASLAN A Yol analizi yardımıyla dersler arasındaki etkileşimin araştırılması: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan dersler üzerine bir uygulama. . 2012; 67 - 84.
IEEE OKTAY E,AKINC I,KARAASLAN A "Yol analizi yardımıyla dersler arasındaki etkileşimin araştırılması: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan dersler üzerine bir uygulama." , ss.67 - 84, 2012.
ISNAD OKTAY, Erkan vd. "Yol analizi yardımıyla dersler arasındaki etkileşimin araştırılması: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan dersler üzerine bir uygulama". (2012), 67-84.
APA OKTAY E, AKINC I, KARAASLAN A (2012). Yol analizi yardımıyla dersler arasındaki etkileşimin araştırılması: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan dersler üzerine bir uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 26(3-4), 67 - 84.
Chicago OKTAY Erkan,AKINC I Mehmet Mutlu,KARAASLAN Abdulkerim Yol analizi yardımıyla dersler arasındaki etkileşimin araştırılması: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan dersler üzerine bir uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 26, no.3-4 (2012): 67 - 84.
MLA OKTAY Erkan,AKINC I Mehmet Mutlu,KARAASLAN Abdulkerim Yol analizi yardımıyla dersler arasındaki etkileşimin araştırılması: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan dersler üzerine bir uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, vol.26, no.3-4, 2012, ss.67 - 84.
AMA OKTAY E,AKINC I,KARAASLAN A Yol analizi yardımıyla dersler arasındaki etkileşimin araştırılması: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan dersler üzerine bir uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2012; 26(3-4): 67 - 84.
Vancouver OKTAY E,AKINC I,KARAASLAN A Yol analizi yardımıyla dersler arasındaki etkileşimin araştırılması: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan dersler üzerine bir uygulama. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 2012; 26(3-4): 67 - 84.
IEEE OKTAY E,AKINC I,KARAASLAN A "Yol analizi yardımıyla dersler arasındaki etkileşimin araştırılması: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan dersler üzerine bir uygulama." Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 26, ss.67 - 84, 2012.
ISNAD OKTAY, Erkan vd. "Yol analizi yardımıyla dersler arasındaki etkileşimin araştırılması: Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde okutulan dersler üzerine bir uygulama". Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 26/3-4 (2012), 67-84.