Yıl: 2013 Cilt: 12 Sayı: 100 Sayfa Aralığı: 5 - 13 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Terim olarak somut olmayan Kültürel Miras

Öz:
Somut olmayan kültürel miras terimi, yeni bir disiplinin adı değildir. Mevcut bir disipline yeni ad olarak da önerilmemiştir. Bu nedenle halk biliminin yeni adının somut olmayan kültürel miras olduğunu düşünmek yanlıştır. Somut olmayan kültürel miras terimi, UNESCOnun kültürel mirasın korunması ile ilgili çalışmalarından doğmuş ve yaygınlık kazanmıştır. Terimin icadının UNESCO için- de uzun bir serüveni vardır. Özellikle 1972 tarihli Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesinde tanımı yapılan kültürel mirasın tamamen somut oluşu, 2003 tarihli Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesinin hazırlanma gerekçesinin ve adının belirlenmesinde etkili olmuştur. 1972 Sözleşmesinin kabulünden sonraki dönemde UNESCO belgelerinde sırayla folklor, popüler ve gele- neksel kültür, maddi olmayan miras ve sözlü ve somut olmayan kültürel miras gibi terimler kulla- nılmıştır. 1973 Tarihli Bolivya Bildirgesinde folklor, UNESCO içinde 1982 yılında kurulan bölüme maddi olmayan kültür, 1989 Tavsiye Kararında popüler ve geleneksel kültür,1997/98 Başyapıtlar İlan Programında sözlü ve somut olmayan kültürel miras terimleri tercih edilmiştir. Ancak, UNESCO için- de Sözleşme metninin hazırlık döneminde 2002-2003 yıllarında yapılan hükümetler arası uzmanlar toplantılarında korunması istenen alanı kapsayacak en uygun terimin somut olmayan kültürel miras olduğu sonucuna varılmış ve sözleşme metninde hem folklor, antropoloji veya etnoloji disiplin adlarına hem de UNESCO belgelerinde daha önce kullanılan diğer terimlere yer verilmemiştir. UNESCOnun çalışma dilleri olan İngilizce ve Fransızcada eş zamanlı olarak üretilen intangible cultural heritage, veya patrimoine culturel immatérielin Türkçeye çevirisinin maddi olmayan kültürel miras, materyali olmayan kültürel miras, materyalsiz kültürel miras veya somut olmayan kültürel mirastan başka türlü olması beklenemezdi.
Anahtar Kelime:

Konular: Kültürel Çalışmalar Sanat

Le patrimoine culturel immateriel comme un terme / Intangible Cultural Heritage as a Term.

Öz:
Le terme de patrimoine culturel immatériel n est pas le nom d une nouvelle discipline. Il ne doit pas être considéré comme un nouveau nom pour le folklore. Le patrimoine culturel immatériel, est né à partir des études de l UNESCO pour la sauvegarde du patrimoine culturel et a ainsi gagné l extension. La création de ce terme a une longue histoire dans l UNESCO. La modification de la durée de patrimoi- ne culturel strictement comme «matériel» dans la convention de 1972 pour la sauvegarde du patrimoine culturel et naturel a conduit à l élaboration et la création de la convention de 2003 pour la sauvegarde du patrimoine culturel immatériel de l humanité. Après l adoption de la Convention de1972, dans les prochains documents de l UNESCO, le terme de folklore, la culture populaire et traditionnelle, le patri- moine immatériel, le patrimoine oral et immatériel de la culture ont été utilisés. En 1973, la déclaration de Bolivie utilisé le terme de folklore, alors que l UNESCO a utilisé le terme de culture immatériel pour la nouvelle division de la culture, puis utilisé le terme de culture populaire et traditionnelle dans la Recommandation de 1989 et de la culture oral et immatériel pour le programme 1997-1998 des chefs- d uvre. Cependant, il est décidé dans les réunions intergouvernementales d experts en 2002 et 2003 dans le cadre de la préparation du processus de préparation de la nouvelle convention, que le exact et la durée expression pour cette convention devrait être le patrimoine culturel immatériel et donc ne pas utiliser précédemment les termes utilisés dans d autres outils de travail de l UNESCO ainsi que d autres termes tels que folklore, anthropologie ou ethnologie. La création simultané de la expression patrimoine culturel immatériel dans les langues de travail de l UNESCO qui sont français et en anglais, peut traduire en turc en tant que maddi olmayan kültürel miras, materyali olmayan kültürel miras, materyalsiz kültürel miras ou somut olmayan kültürel miras.
Anahtar Kelime:

Konular: Kültürel Çalışmalar Sanat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Çalış, Sunay, UNESCO ve İnsanlığın Sözlü ve Somut Olmayan Mirası Başyapıtları ve Kültür Politikalarına Etkisi, Ankara, 2010. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Basılmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Dundes, Alan, “Halk Kimdir”, Halk Biliminde Kuramlar ve Yaklaşımlar 1, Ankara: Geleneksel Yay., 2008.
  • Gürçayır, Selcan, “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi Üzerine Eleştirel Bir Okuma”, Millî Folklor Dergisi, Sayı: 92, Kış 2011.
  • Karagülle, Zerrin, Millî Folklor Enstitüsü ve Halkbilimi Çalışmalarındaki Yeri, Ankara 1999. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Halkbilimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi.
  • Oğuz, M. Öcal vd., Halk Biliminde Kuramlar ve Yaklaşımlar 1, Ankara: Geleneksel Yay., 2008.
  • Oğuz, M. Öcal, Somut Olmayan Kültürel Miras Nedir?, Ankara: Geleneksel Yay., 2013.
  • Özer, Yerkesh, UNESCO’nun 1989 Tarihli Popüler ve Geleneksel Kültürün Korunması Tavsiye Kararı’nın Halk bilimi Çalışmalarına Etkisi, Ankara 2010. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Basılmamış Yüksek Lisans Tezi.
APA OĞUZ M (2013). Terim olarak somut olmayan Kültürel Miras. , 5 - 13.
Chicago OĞUZ M. Öcal Terim olarak somut olmayan Kültürel Miras. (2013): 5 - 13.
MLA OĞUZ M. Öcal Terim olarak somut olmayan Kültürel Miras. , 2013, ss.5 - 13.
AMA OĞUZ M Terim olarak somut olmayan Kültürel Miras. . 2013; 5 - 13.
Vancouver OĞUZ M Terim olarak somut olmayan Kültürel Miras. . 2013; 5 - 13.
IEEE OĞUZ M "Terim olarak somut olmayan Kültürel Miras." , ss.5 - 13, 2013.
ISNAD OĞUZ, M. Öcal. "Terim olarak somut olmayan Kültürel Miras". (2013), 5-13.
APA OĞUZ M (2013). Terim olarak somut olmayan Kültürel Miras. Milli Folklor Dergisi, 12(100), 5 - 13.
Chicago OĞUZ M. Öcal Terim olarak somut olmayan Kültürel Miras. Milli Folklor Dergisi 12, no.100 (2013): 5 - 13.
MLA OĞUZ M. Öcal Terim olarak somut olmayan Kültürel Miras. Milli Folklor Dergisi, vol.12, no.100, 2013, ss.5 - 13.
AMA OĞUZ M Terim olarak somut olmayan Kültürel Miras. Milli Folklor Dergisi. 2013; 12(100): 5 - 13.
Vancouver OĞUZ M Terim olarak somut olmayan Kültürel Miras. Milli Folklor Dergisi. 2013; 12(100): 5 - 13.
IEEE OĞUZ M "Terim olarak somut olmayan Kültürel Miras." Milli Folklor Dergisi, 12, ss.5 - 13, 2013.
ISNAD OĞUZ, M. Öcal. "Terim olarak somut olmayan Kültürel Miras". Milli Folklor Dergisi 12/100 (2013), 5-13.