Yıl: 2013 Cilt: 28 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 1 - 23 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ahlaki olmayan davranışların duyurulması (Whistleblowing) ve etik iklimi ilişkisi üzerine bir uygulama

Öz:
Ahlaki olmayan davranışların duyurulmas ı (Whistleblowing), bir iş letmedeki etikolmayan davranış ve olayların aç ığa ç ıkarılması olarak tanımlanabilir. Etik iklim iseçalışanların örgüt kültürünün etiksel boyutuyla ilgili gözlem ve görüşlerindenoluşmaktadır. Bu çalışma, Ahlaki olmayan davranış ların duyurulması ve Etik iklimarasında anlamlı bir ilişkinin mevcut olup olmadığını araştırmaktadır. Ahlaki olmayandavranış ların duyurulması ve Etik iklim arasındaki ilişkiyi ölçmek için kullanılan anketçalışmas ı devlet üniversitelerindeki 123 araştırma görevlisi üzerinde uygulanmıştır.Uygulama çalışması neticesinde Ahlaki olmayan davranışlar ın duyurulması ile Etikİklim arasında anlamlı bir ilişkinin bulunmamasına rağmen; etik iklim boyutlarından biriolan Yardımsever Etik İklim ile Ahlaki olmayan davranışların duyurulması aras ındaanlamlı bir ilişkinin mevcut olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: İş Etik Tıbbi Etik

An application about the relationship between Whistleblowing and ethical climate

Öz:
Whistleblowing can be defined as revealing non-ethical events or behaviors (likeproducing harmful foods even though marketing them as they are remedial) in anorganization. Organizational Ethical Climate is the second concept used in this work. Itconsists of workers opinions about the ethical organizational culture of management. Inthis work the relationship between whistleblowing and ethical climate is searched.The questionnaire used to evaluate the relationship between whistleblowing and ethicalclimate are applied on 123 research assistants in public universities. In the applicationstudy it s reached that there is not a significant relationship between whistleblowing andethical climate. Even though it s found that there is not a significant relationship between whistleblowing and ethical climate ; a small significant relationship is discoveredbetween whistleblowing and benevolent ethical climate .
Anahtar Kelime:

Konular: İş Etik Tıbbi Etik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA SAYĞAN TUNÇAY S, BEDÜK A (2013). Ahlaki olmayan davranışların duyurulması (Whistleblowing) ve etik iklimi ilişkisi üzerine bir uygulama. , 1 - 23.
Chicago SAYĞAN TUNÇAY SAHRA,BEDÜK Aykut Ahlaki olmayan davranışların duyurulması (Whistleblowing) ve etik iklimi ilişkisi üzerine bir uygulama. (2013): 1 - 23.
MLA SAYĞAN TUNÇAY SAHRA,BEDÜK Aykut Ahlaki olmayan davranışların duyurulması (Whistleblowing) ve etik iklimi ilişkisi üzerine bir uygulama. , 2013, ss.1 - 23.
AMA SAYĞAN TUNÇAY S,BEDÜK A Ahlaki olmayan davranışların duyurulması (Whistleblowing) ve etik iklimi ilişkisi üzerine bir uygulama. . 2013; 1 - 23.
Vancouver SAYĞAN TUNÇAY S,BEDÜK A Ahlaki olmayan davranışların duyurulması (Whistleblowing) ve etik iklimi ilişkisi üzerine bir uygulama. . 2013; 1 - 23.
IEEE SAYĞAN TUNÇAY S,BEDÜK A "Ahlaki olmayan davranışların duyurulması (Whistleblowing) ve etik iklimi ilişkisi üzerine bir uygulama." , ss.1 - 23, 2013.
ISNAD SAYĞAN TUNÇAY, SAHRA - BEDÜK, Aykut. "Ahlaki olmayan davranışların duyurulması (Whistleblowing) ve etik iklimi ilişkisi üzerine bir uygulama". (2013), 1-23.
APA SAYĞAN TUNÇAY S, BEDÜK A (2013). Ahlaki olmayan davranışların duyurulması (Whistleblowing) ve etik iklimi ilişkisi üzerine bir uygulama. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 28(1), 1 - 23.
Chicago SAYĞAN TUNÇAY SAHRA,BEDÜK Aykut Ahlaki olmayan davranışların duyurulması (Whistleblowing) ve etik iklimi ilişkisi üzerine bir uygulama. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 28, no.1 (2013): 1 - 23.
MLA SAYĞAN TUNÇAY SAHRA,BEDÜK Aykut Ahlaki olmayan davranışların duyurulması (Whistleblowing) ve etik iklimi ilişkisi üzerine bir uygulama. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.28, no.1, 2013, ss.1 - 23.
AMA SAYĞAN TUNÇAY S,BEDÜK A Ahlaki olmayan davranışların duyurulması (Whistleblowing) ve etik iklimi ilişkisi üzerine bir uygulama. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013; 28(1): 1 - 23.
Vancouver SAYĞAN TUNÇAY S,BEDÜK A Ahlaki olmayan davranışların duyurulması (Whistleblowing) ve etik iklimi ilişkisi üzerine bir uygulama. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2013; 28(1): 1 - 23.
IEEE SAYĞAN TUNÇAY S,BEDÜK A "Ahlaki olmayan davranışların duyurulması (Whistleblowing) ve etik iklimi ilişkisi üzerine bir uygulama." Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 28, ss.1 - 23, 2013.
ISNAD SAYĞAN TUNÇAY, SAHRA - BEDÜK, Aykut. "Ahlaki olmayan davranışların duyurulması (Whistleblowing) ve etik iklimi ilişkisi üzerine bir uygulama". Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 28/1 (2013), 1-23.