Türk ticaret kanunu ve sermaye piyasası kanunu’ndaki kayıtlı sermaye sistemine ilişkin hükümlerin değerlendirilmesi

Yıl: 2013 Cilt: 29 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 42 - 78 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Türk ticaret kanunu ve sermaye piyasası kanunu’ndaki kayıtlı sermaye sistemine ilişkin hükümlerin değerlendirilmesi

Öz:
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu anonim ortaklıklar hukukuna dair önemli değişiklikler getirmiştir. Bu değişikliklerden biri de kayıtlı sermaye sisteminin kanunda hükme bağlanmasıdır. Sermaye piyasası hukukunda halka arzla bağlantılı olarak düzenlenen kayıtlı sermaye sistemi, Türk Ticaret Kanunu’nda halka açık olmayan anonim ortaklıkların da uygulayabileceği bir sistem olarak yer almıştır. Temel özelliği yönetim kurulunun sermaye artırımına karar verebilmesi olan sistem, 6.12.2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda, 2499 sayılı eski Sermaye Piyasası Kanunu’ndaki düzenlemeye paralel hükümlerle şekillendirilmiştir. Ayrıca kayıtlı sermaye sisteminin Türk Ticaret Kanunu’nda yer alması nedeniyle Sermaye Piyasası Kanunu’nda Türk Ticaret Kanunu hükümleriyle kurulması gereken bağlantılar da oluşturulmuştur. Sermaye piyasası hukukunda otuz yıllık bir uygulama geçmişine sahip olan sistemin, temel bir kanun niteliğinde olan Türk Ticaret Kanunu’ndaki kayıtlı sermaye hükümlerine kaynaklık etmesi yerinde bir tercih olmuştur. Öte yandan, söz edilen iki kanundaki düzenlemeler ortak bir çerçevede yer almakla birlikte önemli noktalarda farklılıklar içermektedir. Bu farklılıkların bir kısmı halka açık olma nedeniyle oluşmaktadır. Ancak halka açıklık ölçütünün ötesinde farklılıkların mevcut olması, kayıtlı sermaye sistemiyle ilgili olarak Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerinin karşılaş- tırmalı olarak incelenmesini bir gereklilik olarak karşımıza çıkarmıştır. Farklılık- ların uygulamada giderilmesi yöntemleri de önem kazanan bir diğer konu olacaktır. Bu çalışmamızda, Türk Ticaret Kanunu ve Sermaye Piyasası Kanunu’nda yer alan kayıtlı sermaye sistemine dair hükümler karşılaştırmalı olarak incelenecektir.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih İşletme Hukuk İktisat İşletme Finans

The evulation of provisions about registered capital system at Turkish commercial code and capital markets law

Öz:
Turkish Commercial Code No. 6102 has substantially amended the law of joint stock companies. Issuing provisions about registered capital system is one of these amendments. The registered capital system, which was enacted pursuant to public offering in the Capital Markets Law, takes place as a system that can be applied also to closed joint stock companies formed under the Turkish Commercial Code. The fundamental feature of registered capital system is that board of directors is capable of increasing capital. The system provided by Capital Markets Law No. 6362 is parallel to the previous Capital Markets Law No. 2499. Furthermore, the necessary attachments to the Turkish Commercial Code have been provided in the Capital Markets Law. Being shaped according to the provisions of the Capital Markets Law for the registered capital system under the Turkish Commercial Code is an appropriate preference since the system has had a thirty-year history of application under the Capital Markets Law. On the other hand, the provisions of the Turkish Commercial Code and the Capital Markets Law for registered capital system are drawn up with a common framework, yet include considerable differences. Some of the different features are based on joint stock companies being publically held. The fact that there are other differences caused by divergent reasons necessitates comparing provisions of the Turkish Commercial Code and the Capital Markets Law for registered capital system. Overcoming the differences in application is another important issue. In this article, the provisions of the Turkish Commercial Code and the Capital Markets Law for registered capital system are going to be comparatively examined.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih İşletme Hukuk İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
APA Manavgat M (2013). Türk ticaret kanunu ve sermaye piyasası kanunu’ndaki kayıtlı sermaye sistemine ilişkin hükümlerin değerlendirilmesi. , 42 - 78.
Chicago Manavgat Mehmet Caglar Türk ticaret kanunu ve sermaye piyasası kanunu’ndaki kayıtlı sermaye sistemine ilişkin hükümlerin değerlendirilmesi. (2013): 42 - 78.
MLA Manavgat Mehmet Caglar Türk ticaret kanunu ve sermaye piyasası kanunu’ndaki kayıtlı sermaye sistemine ilişkin hükümlerin değerlendirilmesi. , 2013, ss.42 - 78.
AMA Manavgat M Türk ticaret kanunu ve sermaye piyasası kanunu’ndaki kayıtlı sermaye sistemine ilişkin hükümlerin değerlendirilmesi. . 2013; 42 - 78.
Vancouver Manavgat M Türk ticaret kanunu ve sermaye piyasası kanunu’ndaki kayıtlı sermaye sistemine ilişkin hükümlerin değerlendirilmesi. . 2013; 42 - 78.
IEEE Manavgat M "Türk ticaret kanunu ve sermaye piyasası kanunu’ndaki kayıtlı sermaye sistemine ilişkin hükümlerin değerlendirilmesi." , ss.42 - 78, 2013.
ISNAD Manavgat, Mehmet Caglar. "Türk ticaret kanunu ve sermaye piyasası kanunu’ndaki kayıtlı sermaye sistemine ilişkin hükümlerin değerlendirilmesi". (2013), 42-78.
APA Manavgat M (2013). Türk ticaret kanunu ve sermaye piyasası kanunu’ndaki kayıtlı sermaye sistemine ilişkin hükümlerin değerlendirilmesi. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi, 29(1), 42 - 78.
Chicago Manavgat Mehmet Caglar Türk ticaret kanunu ve sermaye piyasası kanunu’ndaki kayıtlı sermaye sistemine ilişkin hükümlerin değerlendirilmesi. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi 29, no.1 (2013): 42 - 78.
MLA Manavgat Mehmet Caglar Türk ticaret kanunu ve sermaye piyasası kanunu’ndaki kayıtlı sermaye sistemine ilişkin hükümlerin değerlendirilmesi. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi, vol.29, no.1, 2013, ss.42 - 78.
AMA Manavgat M Türk ticaret kanunu ve sermaye piyasası kanunu’ndaki kayıtlı sermaye sistemine ilişkin hükümlerin değerlendirilmesi. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi. 2013; 29(1): 42 - 78.
Vancouver Manavgat M Türk ticaret kanunu ve sermaye piyasası kanunu’ndaki kayıtlı sermaye sistemine ilişkin hükümlerin değerlendirilmesi. Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi. 2013; 29(1): 42 - 78.
IEEE Manavgat M "Türk ticaret kanunu ve sermaye piyasası kanunu’ndaki kayıtlı sermaye sistemine ilişkin hükümlerin değerlendirilmesi." Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi, 29, ss.42 - 78, 2013.
ISNAD Manavgat, Mehmet Caglar. "Türk ticaret kanunu ve sermaye piyasası kanunu’ndaki kayıtlı sermaye sistemine ilişkin hükümlerin değerlendirilmesi". Banka ve Ticaret Hukuku Dergisi 29/1 (2013), 42-78.