Yıl: 2014 Cilt: 17 Sayı: 34 Sayfa Aralığı: 120 - 127 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Kültürleşme ve Aile İlişkileri

Öz:
Bu makale göç olgusunun çeşitli yönlerine eğilen genel bir çalışmadır ve bu özel sayı için bir sonsöz niteliği taşımak- tadır. Özellikle son birkaç on yıldaki araştırmalardan yola çıkarak, bu özel sayıdaki makaleler de dahil olmak üzere, Avrupadaki durumu ele almaktadır. Aynı zamanda kültürleşme ve aile konularını ve bunların etkileşimini inceler. Yarım yüzyıllık bir göç olgusu tarihsel bir perspektifle ele alınıyor. Bu çok faktörlü karmaşık olayı iyi anlayabilmek için çok katmanlı ve çok disiplinli bir yaklaşımın gerekli olduğu da not ediliyor. Özellikle kültürel ve gelişimsel yaklaşımların yararlı olacağı öne sürülüyor. Kültürleşme çalışmaları genellikle kültürleşme ortamını yeterince ince- lemeden kültürleşen göçmene vurgu yapıyor. Oysa ki baskın toplumdaki önyargı ve ayrımcılık önemli sorunlardır. Bu yaklaşım yetersiz kalıyor çünkü karmaşık göç süreci, mikro yaklaşımlardan, makro yaklaşımları gerekli kılan karmaşık bir olgudur. Mikro düzeyde insan ve aileye yönelik araştırmalar söz konusuyken, makro düzeyde sosyolo- jik, ekonomik, hukuksal hususların ve uygulamaların incelenmesi önemlidir. Bağlamı dikkate almadan, kültürleşen (ya da kültürleşmeyen) birey ya da aileye vurgu yapmak, içsel atıflara, hatta mazlumu suçlamaya kadar gidebilir. Bunlar ise, olayı anlamaya ve gerek göçmenin, gerek baskın toplumun yararına olmayan sosyal psikolojik yaklaşım- lardır. Bu noktada araştırmaların göçmen politikalarına yönelik ve çözüm önerici olması çok yararlıdır. Özellikle, göçmen kadın, aile ve çocukların esenliğine katkıda bulunabilecek çabalara ihtiyaç vardır. Türk psikologlar ve sosyal bilimcilerin bu çok önemli araştırma konularına daha fazla eğilmesi çok yararlı olacaktır.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma

Acculturation and FamilyRelations

Öz:
This article is an overview of some of the main issues seen in the context of immigration. As an epilogue, it relates to the other articles in this Special Issue, as well. In particular, the European scene is examined on the basis of re- search conducted over the last decades. There is also an emphasis on family relations and acculturation as well as their interface. Immigration and acculturation over half a century are introduced through a historical perspective noting that multiphasic and multidisciplinary approaches are needed to understand the myriad factors involved. In particular, cultural and developmental viewpoints are promising. Acculturation research has focused on the accul- turating migrant, without due attention to the context of acculturation. In particular, prejudice and discrimination are the greatest challenges. This approach leaves something to be desired, since immigration is a very complex human phenomenon involving issues ranging from micro to macro levels of analysis. While the former concerns individual factors, including the family, the latter includes historic, sociological, economic, and legal aspects and applications. Focusing on the acculturating (or non-acculturating) individual or family without a contextual approach can lead to dispositional attributions, even blaming the victim , that is, social psychological processes not conducive to under- standing and promoting the well-being of the immigrant or the host society. In this context, there is a further need for research to address policies and to suggest solutions for improvement. In particular, concerted efforts that prove to be beneficial for the family, women and children are badly needed. Turkish psychologists and social scientists would do well to attend to these very important topics of study.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alanya, A. ve Swyngedouw, M. (2014). Şehir bağlamı ve Türk göçmenlerin ayrımcılık algısı: İki Belçika şehrinin eğilim skoru eşleştirmesiyle karşılaştırması. Türk Psikoloji Yazı- ları, 17(34), 53-68.
  • Arends-Tóth, J. ve van de Vijver, F. J. R. (2006) Issues in con- ceptualization and assesment of acculturation. M. H. Bornstein ve L. R. Cote, (Ed.), Acculturation and parent- child relationships: Measurement and development için- de (33-62). Mahwah, NJ: Erlbaum.
  • Azar, S. T. ve Cote, L. R. (2002). Sociocultural issues in the evaluation of the needs of children in custody decision- making: What do our current frameworks for evaluating parenting practices have to offer? International Journal of Law and Psychiatry, 25, 193-217.
  • Baumgartl, B. (1994). Xenophobia and racism in Europe. Today’s Youth and Xenophobia: Breaking the Cycle, Net- herlands Institute for Advanced Study adlı konferansta sunulan makale, Wassenaar, The Netherlands.
  • Baysu, G. ve Phalet, K. (2014). Avrupalı ikinci nesil Türk göç- menlerin okul başarısı. Türk Psikoloji Yazıları, 17(34), 36-52.
  • Berry, J. W. (1997). Immigration, acculturation and adaptation. Applied Psychology, 46, 5-34.
  • Berry, J. (2006). Acculturation: A conceptual overview. M. H. Bornstein ve L. R. Cote, (Ed.), Acculturation and parent- child relationships: Measurement and development için- de (13-30). Mahwah, NJ: Erlbaum.
  • Bogardus, E. S. (1925). Measuring social distance. Journal of Applied Sociology, 9(2), 299-308.
  • Brewer, M. B. (1990). The social self: On being the same and different at the same time. Personality and Social Psychology Bulletin, 17, 475-482.
  • Buriel, R., Love, J. ve De Ment, T. (2006). The relation of lan- guage brokering to depression and parent-child bonding among Latino adolescents. M. H. Bornstein ve L. R. Cote, (Ed.), Acculturation and Parent-Child Relations- hips: Measurement and Development içinde (249-270). Mahwah, NJ: Erlbaum.
  • Cashmore, J. A. ve Goodnow, J. J. (1986). Influences on Austra- lian parents’ values: Ethnicity versus socioeconomic sta- tus. Journal of Cross-Cultural Psychology, 17, 441-454.
  • Chao, R. K. (1994). Beyond parental control and authoritarian parenting style: Understanding Chinese parenting thro- ugh the cultural notion of training. Child Development, 65, 1111-1120.
  • Chirkov, V., Kim, Y., Ryan, R. ve Kaplan, U. (2003) Differenti- ating autonomy from individualism and independence: A Self-determination theory perspective on internalization of cultural orientations and well being. Journal of Perso- nality and Social Psychology, 84(1), 97-110
  • Chun, K. M., Organista, P. B. ve Marin, G. (2003). Accultura- tion: advances in theory, measurement and applied rese- arch. Washington: American Psychological Association. Cooper, C. R. (2003). Bridging multiple worlds: Immigrant yo- uth identity and pathways to college. International Soci- ety for the Study of Behavioural Development Newsletter, 2(44), 1-4.
  • Deater-Deckard, K. ve Dodge, K. A. (1997). Externalizing behavior problems and discipline revisited: Nonline- ar effects and variation by culture, context and gender. Psychological Inquiry, 8, 161-175.
  • Dekovic, M., Pels, T. ve Model, S. (2006). Unity and diversity in child rearing: Family life in a multicultural society. Wales, UK: Edwin Mellen Press.
  • Durgel, E. ve Yağmurlu, B. (2014). Türk göçmen ailelerde sos- yalleştirme hedefleri ve ana babalık: Okul öncesi döneme detaylı bakış. Türk Psikoloji Yazıları, 17(34), 3-15.
  • Fişek, G. ve Kağıtçıbaşı, Ç. (1999). Multiculturalism and psychotherapy: The Turkish case. P. Pedersen, (Ed.), Multiculturalism as a fourth force içinde (75-92). Castle- ton, New York: Hamilton.
  • Gökşen, F. ve Cemalcılar, Z. (2010). Social capital and cultural distance as predictors of early school dropout: Implicati- ons for community action for Turkish internal migrants. International Journal of Intercultural Relations, 34(2), 163-175.
  • Grillo, R. (Ed.) (2008). The Family in question: Immigrant and ethnic minorities in multicultural Europe. Amsterdam: Amsterdam University Press.
  • Grotevant, H. D. ve Cooper, C. R. (1998). Individuality and connectedness in adolescent development: review and prospects for research on identity, relationships, and con- text. E. Skoe ve A. von der Lippe, (Ed.), Personality de- velopment in adolescence: A cross-national and life span perspective içinde (3-37). London: Routledge.
  • Güngör, D. (2008). The meaning of parental control in migrant, sending, and host communities: Adaptation or persisten- ce? Applied Psychology: An International Review, 57(3), 397-416.
  • Güngör, D. (2014). İkinci kuşak Avrupalı Türklerde psikolojik entegrasyon ve uyum: Çift boyutlu kültürleşme temelin- de karşılaştırmalı bir derleme. Türk Psikoloji Yazıları, 17(34), 16-35.
  • Güngör, D., Phalet, K. ve Kağıtçıbaşı, Ç. (2013). Self, values, and acculturation among Turkish Belgians: Cultural con- tinuity or adaptation? A. Icduygu, D. Yükseker ve D. B. Aksel, (Ed.), Migration around Turkey: Old phenomena, new research içinde (357-400). İstanbul: The Isis Press.
  • Harwood, R. ve Feng, X. (2006) Studies of acculturation among Latinos in the United States. M. H. Bornstein ve L. R. Cote, (Ed.), Acculturation and parent-child relations- hips: Measurement and development içinde (197-222). Mahwah, NJ: Erlbaum.
  • Hong, Y., Roisman, G. I. ve Chen, J. (2006). A model of cultu- ral attachment: A new approach for studying bicultural experience. M. H. Bornstein ve L. R. Cote, (Ed.), Accul- turation and parent-child relationships: Measurement and development içinde (135-172). Mahwah, NJ: Erlba- um.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (1970). Social norms and authoritarianism: A Turkish-American comparison. Journal of Personality and Social Psychology, 16, 444-451.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (1982). Immigrant populations in Europe: Prob- lems viewed from the sending country. European Popu- lation Conference on “Democratic Trends and Policy Responses”, Council of Europe, Strasbourg.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (1987). Alienation of the outsider: The plight of migrants. International Migration, 25, 195-210.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (1996). The autonomous-related self: A new synthesis. European Psychologist, 1(3), 180-186.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (1997). Whither multiculturalism? Applied Psychology: An International Review, 46(1), 44-49.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (2003). Autonomy, embeddedness and adapta- bility in immigration contexts. Human Development, 46, 145-150.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (2005). Autonomy and relatedness in cultu- ral context: Implications for self and family. Journal of Cross-Cultural Psychology, 36, 403-422.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (2007). Family, self, and human development: Theory and application (2. baskı). Mahwah, NJ: Lawren- ce Erlbaum.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (2011). Autonomous-related self and compe- tence: The potential of immigrant youth. A. S. Masten, K. Liebkind ve D. J.Hernandez, (Ed.), Capitalizing on migration: The potential of immigrant youth içinde (415- 447) Cambridge: Cambridge University Press.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (2013). Adolescent autonomy-relatedness and the family in cultural context: What is optimal? Journal of Research on Adolescence, 23(2), 223-235.
  • Kağıtçıbaşı, Ç. (baskıda). Family, self and identity of immigrant youth. Immigration studies. Eichtaat: Springer.
  • Kaya, A. (2001). “Zicher in Kreuzberg” Constructing diasporas: Turkish hip-hop youth in Berlin. London: Transaction.
  • Kroger, J. (1998). Adolescence as a second separation-individu- ation process: Critical review of an object relations app- roach. E. E. A. Skoe ve A. L. von der Lippe, (Ed.), Per- sonality development in adolescence: A cross-national and life span perspective. Adolescence and society içinde (172-192). New York: Routledge.
  • Kwak, K. (2003). Adolescents and their parents: A review of intergenerational family relations for immigrant and non- immigrant families. Human Development, 46, 115-136.
  • Lansford, J. E., Deater-Deckard, K., Dodge, K. A., Bates, J. E. ve Pettit, G. S. (2003). Ethnic differences in the link bet- ween physical discipline and later adolescent externali- zing behaviors. Journal of Child Psychology and Psychi- atry, 44, 1-13.
  • Leyendecker, B., Schoelmerich, A. ve Çıtlak, B. (2006). Si- milarities and differences between first- and second- generation Turkish migrant mothers in Germany: The acculturation gap. M. H. Bornstein ve L. R. Cote, (Ed.), Acculturation and parent-child relationships: Measure- ment and development içinde (297-315). Mahwah, NJ: Erlbaum.
  • Malewska-Peyre, H. (1980). Conflictual cultural identity of se- cond generation immigrants. Workshop on Cultural Iden- tity and Structural Marginalization of Migrant Workers adlı çalışmada sunulmuş olan makale, European Science Foundation.
  • Mirdal, G. M. ve Lea, R. K. (2004). Migration and transcul- tural identities. European Science Foundation, EFS For- ward Look Raporu 2, Ekim 2004.
  • Murad, S. D., Joung, I., Lenthe, F. J., Bengi-Arslan, L. ve Crij- nen, A. A. (2003). Predictors of self-reported problem behaviours in Turkish immigrant and Dutch adolescents in the Netherlands. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 44(3), 412-423.
  • Nielsen, J. S. (2001) Muslims, the state and the public doma- in in Britain. R. Bonney, F. Bosbach ve T. Brockmann, (Ed.), Religion and politics in britain and Germany için- de (145-154). Munich: K.G. Saur.
  • Phinney, J. S. (2006). Acculturation is not an independent vari- able: Approaches to studying acculturation as a complex process. M. H. Bornstein ve L. R. Cote, (Ed.), Accultu- ration and parent-child relationships: Measurement and development içinde (79-96). Mahwah, NJ: Erlbaum.
  • Rohner, R. P. ve Pettengil, S. M. (1985). Perceived parental acceptance-rejection and parental control among Korean adolescents. Child Development, 56, 524-528.
  • Ryan, R. M. ve Deci, E. L. (2000). Self- Determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social deve- lopment and well being. American Psychologist, 55(1), 68-78
  • Sam, D. L. (2006). Adaptation of children and adolescents with immigrant background: Acculturation or development? M. H. Bornstein ve L. R. Cote, (Ed.), Acculturation and parent-child relationships: Measurement and develop- ment içinde (97-111). Mahwah, NJ: Erlbaum.
  • Schalk-Soekar, R. G. S. ve van de Vijver, F. J. R (2004). Attitu- des toward multiculturalism of immigrants and majority members in the Netherlands. International Journal of In- tercultural Relations, 28, 533-550.
  • Steinberg, L. ve Silverberg, S. B. (1986). The vicissitudes of autonomy in early adolescence. Child Development, 57, 841-851
  • Tajfel, H. ve Turner, J. C. (1979). An integrative theory of in- tergroup conflict. W. G. Austin ve S. Worchel, (Ed.), The social psychology of intergroup relations içinde. Monte- rey, Calif: Books-Cole.
  • Toelken, B. (1985). “Turkenrein” and “Turken, ‘Raus!” – Ima- ges of fear and aggression in German gastarbeitterwitze. I. Basgoz ve N. Furniss, (Ed.), Turkish workers in Euro- pe: An interdisciplinary study içinde (155- 160). USA: Indiana University Turkish Studies.
  • Trommsdorff, G. (1985). Some comparative aspects of socia- lization in Japan and Germany. I. R. Lagnues ve Y. H. Poortinga, (Ed.), From a different perspective: Studies of behaviors across cultures içinde (231-240). Lisse: Swets ve Zeitlinger.
  • Ward, C. (2001). The A, B, Cs of acculturation. D. Matsumo- to, (Ed.), The handbook of culture and psychology içinde (411-445). New York: Oxford University Press.
  • Ward, C. ve Kağıtçıbaşı, Ç. (2010). Introduction to “Accultura- tion Theory, Research and Application: Working with and for Communities”. International Journal of Intercultural Relations, 34(2), 97-100.
  • Ward, C. ve Kennedy, A. (1992). Locus of control, mood dis- turbance and social difficulty during cross-cultural tran- sitions. International Journal of Intercultural Relations, 16, 175-194.
APA KAĞITÇIBAŞI Ç (2014). Kültürleşme ve Aile İlişkileri. , 120 - 127.
Chicago KAĞITÇIBAŞI Çiğdem Kültürleşme ve Aile İlişkileri. (2014): 120 - 127.
MLA KAĞITÇIBAŞI Çiğdem Kültürleşme ve Aile İlişkileri. , 2014, ss.120 - 127.
AMA KAĞITÇIBAŞI Ç Kültürleşme ve Aile İlişkileri. . 2014; 120 - 127.
Vancouver KAĞITÇIBAŞI Ç Kültürleşme ve Aile İlişkileri. . 2014; 120 - 127.
IEEE KAĞITÇIBAŞI Ç "Kültürleşme ve Aile İlişkileri." , ss.120 - 127, 2014.
ISNAD KAĞITÇIBAŞI, Çiğdem. "Kültürleşme ve Aile İlişkileri". (2014), 120-127.
APA KAĞITÇIBAŞI Ç (2014). Kültürleşme ve Aile İlişkileri. Türk Psikoloji Yazıları, 17(34), 120 - 127.
Chicago KAĞITÇIBAŞI Çiğdem Kültürleşme ve Aile İlişkileri. Türk Psikoloji Yazıları 17, no.34 (2014): 120 - 127.
MLA KAĞITÇIBAŞI Çiğdem Kültürleşme ve Aile İlişkileri. Türk Psikoloji Yazıları, vol.17, no.34, 2014, ss.120 - 127.
AMA KAĞITÇIBAŞI Ç Kültürleşme ve Aile İlişkileri. Türk Psikoloji Yazıları. 2014; 17(34): 120 - 127.
Vancouver KAĞITÇIBAŞI Ç Kültürleşme ve Aile İlişkileri. Türk Psikoloji Yazıları. 2014; 17(34): 120 - 127.
IEEE KAĞITÇIBAŞI Ç "Kültürleşme ve Aile İlişkileri." Türk Psikoloji Yazıları, 17, ss.120 - 127, 2014.
ISNAD KAĞITÇIBAŞI, Çiğdem. "Kültürleşme ve Aile İlişkileri". Türk Psikoloji Yazıları 17/34 (2014), 120-127.