Yıl: 2014 Cilt: 17 Sayı: 33 Sayfa Aralığı: 31 - 40 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Aleksitimi: Bağlanma, benlik algısı, kişilerarası ilişki tarzları ve öfke

Öz:
Bu araştırmanın temel amacı, bireylerdeki aleksitimi ile bağlanma, kendilik algısı, kişilerarası ilişki tarzları ve öfke arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu amaç doğrultusunda 18-60 yaş aralığında 591 kişiye Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ), Yakın İlişkilerde Yaşantılar Ölçeği, Sosyal Karşılaştırma Ölçeği, Kişilerarası İlişki Tarzları Ölçeği ile Öf- keyle İlgili Davranışlar ve Kişilerarası Öfke Tepkileri Ölçekleri uygulanmıştır. Yapılan istatistik analizler sonucunda eğitim düzeyi düştükçe aleksitimi puanlarının yükseldiği gözlenmiştir. TAÖden yüksek puan alan bireyler, düşük puan alan bireylere göre daha yüksek kaygılı ve kaçınmacı bağlanma puanı alırlarken daha düşük güvenli bağlanma puanı almışlardır. Bu bireylerin kendilik algılarının daha düşük olduğu, kişilerarası ilişkilerinde besleyici tarzı daha az, ketleyici tarzı ise daha çok kullandıkları gözlenmektedir. Öfkeyle ilişkili olarak daha saldırgan davranmakta, in- tikama yönelik, içe dönük ve umursamaz tepkileri daha sık sergilemektedirler. Regresyon analizi sonucuna göre, eği- tim düzeyi, güvenli bağlanma, kaygılı bağlanma, kaçınmacı bağlanma, kendilik algısı, besleyici ilişki tarzı, öfkeyle ilgili olarak içe dönük tepki, saldırgan davranışlar ve sakin davranışlar değişkenlerinin birlikte toplam varyansın %38ini açıkladığı görülmektedir. Bu sonuçlar, aleksitimi ile bağlanma, kendilik algısı, kişilerarası ilişki tarzları ve öfkenin yakından ilişkili olduklarını göstermektedir. Klinik psikoloji alanında aleksitimik özellikleri olduğu belir- lenen bireylerle çalışılırken uygulanacak terapi ve eğitim programlarının seçiminde, bu değişkenlerin etkisinin göz önünde bulundurulmasının yararlı olabileceği düşünülmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Psikoloji Davranış Bilimleri

Alexithymia: Attachment, Self Perception, Interpersonal Relationship Style and Anger

Öz:
The aim of this research is to examine the relationship between attachment, self perception, interpersonal relation styles and anger with alexithymia in normal people. In order to reach this aim, 591 people between the ages of 18-60 were asked to answer Toronto Alexithymia Scale (TAS), Experience in Close Relationship Inventory, Social Comparison Scale, Interpersonal Relationship Scale together with the behaviours concerning anger and interper- sonal anger reaction subscales. After the analysis of the data, there were negative correlations between education with alexithmia. Those who scored higher on TAS received higher anxious and avoidant attachment points, while scoring lower on secure attachment points. Also, their self-perception seemed to be lower with less nourishing style and more inhibiting style used in interpersonal relationships. Besides, concerning anger; they are found to behave more aggressively and show revengeful, introverted and neglectful reactions more often. According to the regression analysis made, the level of education, secure attachment, anxious attachment, avoidant attachment, self- perception, nourishing relation style, and concerning anger, introverted reaction, aggressive behavior and relaxed behaviour altogether seemed to explain 38% of the variance. The variables of level of education, secure attachment, nourishing relation style, aggressive behavior, and relaxed behaviour are also found to be significant predictors of alexythmia on their own. These results show that there is a close relation between alexythmia and attachment, self- perception, interpersonal relation styles and anger. Taking the effects of these variables, while using therapy and training programmes to work with alexithymia, is thought to prove useful into consideration in the field of clinical psychology.
Anahtar Kelime:

Konular: Psikoloji Davranış Bilimleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA OKTAY B, Durak Batıgün A (2014). Aleksitimi: Bağlanma, benlik algısı, kişilerarası ilişki tarzları ve öfke. , 31 - 40.
Chicago OKTAY Burcu,Durak Batıgün Ayşegül Aleksitimi: Bağlanma, benlik algısı, kişilerarası ilişki tarzları ve öfke. (2014): 31 - 40.
MLA OKTAY Burcu,Durak Batıgün Ayşegül Aleksitimi: Bağlanma, benlik algısı, kişilerarası ilişki tarzları ve öfke. , 2014, ss.31 - 40.
AMA OKTAY B,Durak Batıgün A Aleksitimi: Bağlanma, benlik algısı, kişilerarası ilişki tarzları ve öfke. . 2014; 31 - 40.
Vancouver OKTAY B,Durak Batıgün A Aleksitimi: Bağlanma, benlik algısı, kişilerarası ilişki tarzları ve öfke. . 2014; 31 - 40.
IEEE OKTAY B,Durak Batıgün A "Aleksitimi: Bağlanma, benlik algısı, kişilerarası ilişki tarzları ve öfke." , ss.31 - 40, 2014.
ISNAD OKTAY, Burcu - Durak Batıgün, Ayşegül. "Aleksitimi: Bağlanma, benlik algısı, kişilerarası ilişki tarzları ve öfke". (2014), 31-40.
APA OKTAY B, Durak Batıgün A (2014). Aleksitimi: Bağlanma, benlik algısı, kişilerarası ilişki tarzları ve öfke. Türk Psikoloji Yazıları, 17(33), 31 - 40.
Chicago OKTAY Burcu,Durak Batıgün Ayşegül Aleksitimi: Bağlanma, benlik algısı, kişilerarası ilişki tarzları ve öfke. Türk Psikoloji Yazıları 17, no.33 (2014): 31 - 40.
MLA OKTAY Burcu,Durak Batıgün Ayşegül Aleksitimi: Bağlanma, benlik algısı, kişilerarası ilişki tarzları ve öfke. Türk Psikoloji Yazıları, vol.17, no.33, 2014, ss.31 - 40.
AMA OKTAY B,Durak Batıgün A Aleksitimi: Bağlanma, benlik algısı, kişilerarası ilişki tarzları ve öfke. Türk Psikoloji Yazıları. 2014; 17(33): 31 - 40.
Vancouver OKTAY B,Durak Batıgün A Aleksitimi: Bağlanma, benlik algısı, kişilerarası ilişki tarzları ve öfke. Türk Psikoloji Yazıları. 2014; 17(33): 31 - 40.
IEEE OKTAY B,Durak Batıgün A "Aleksitimi: Bağlanma, benlik algısı, kişilerarası ilişki tarzları ve öfke." Türk Psikoloji Yazıları, 17, ss.31 - 40, 2014.
ISNAD OKTAY, Burcu - Durak Batıgün, Ayşegül. "Aleksitimi: Bağlanma, benlik algısı, kişilerarası ilişki tarzları ve öfke". Türk Psikoloji Yazıları 17/33 (2014), 31-40.