Yıl: 2014 Cilt: 32 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 195 - 218 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Personel seçim sürecinde analitik hiyerarşi süreci ve TOPSIS yöntemlerinin karşılaştırılması: Otomotiv sektöründe bir uygulama

Öz:
Bu çalış mada, çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden Analitik Hiyerar ş iSüreci ve TOPSISin ( Technique for Order of Preference by Similarity to IdealSolution) personel seçimi sürecindeki etkililiğinin kar ş ıla ş tırılmasıamaçlanmış tır. Bu kapsamda, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir üretimiş letmesinde personel seçimi çalış ması yapılmış tır. İş letmede son bir yıl içindeiş e ba ş layan altı mühendis Analitik Hiyerarş i Süreci ve TOPSIS yöntemlerinegöre de ğerlendirilmiş , elde edilen sıralama sonuçları bu çalış anların performanspuanlarıyla karş ıla ş tırılmış tır. Karş ıla ş tırmaya göre en az sapmayı gösterenyöntemin Analitik Hiyerarş i Süreci olarak belirlenmiş olmasından dolayı, iş letmeiçin bu ölçütler ve alternatifler altında Analitik Hiyerar ş i Süreci yönteminin dahaetkili olaca ğı görüş ü savunulmuş tur.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat

Comparison of Analytic Hierarchy process and TOPSIS methods in personnel selection process: An empirical study in automative industry

Öz:
The aim of this study is to measure the effectiveness of multi criteria decisionmaking methods, Analytic Hierarchy Process and TOPSIS (Technique for Orderof Preference by Similarity to Ideal Solution), in personel selection process. Inthis context, the personnel selection study has been applied in a companyoperating in the automotive sector. Six engineers, who started working in the lastone year in this company, have been evaluated with Analytic Hierarchy Processand TOPSIS methods seperately, subsequently the ranking results have beencompared with their performance points. According to the comparison, AnalyticHierarchy Process method has the least deviation and it is stated that AnalyticHierarchy Process method is more effective under these criteria and alternativesfor the company.
Anahtar Kelime:

Konular: İşletme İktisat
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KOYUNCU O, ÖZCAN M (2014). Personel seçim sürecinde analitik hiyerarşi süreci ve TOPSIS yöntemlerinin karşılaştırılması: Otomotiv sektöründe bir uygulama. , 195 - 218.
Chicago KOYUNCU Onur,ÖZCAN Mert Personel seçim sürecinde analitik hiyerarşi süreci ve TOPSIS yöntemlerinin karşılaştırılması: Otomotiv sektöründe bir uygulama. (2014): 195 - 218.
MLA KOYUNCU Onur,ÖZCAN Mert Personel seçim sürecinde analitik hiyerarşi süreci ve TOPSIS yöntemlerinin karşılaştırılması: Otomotiv sektöründe bir uygulama. , 2014, ss.195 - 218.
AMA KOYUNCU O,ÖZCAN M Personel seçim sürecinde analitik hiyerarşi süreci ve TOPSIS yöntemlerinin karşılaştırılması: Otomotiv sektöründe bir uygulama. . 2014; 195 - 218.
Vancouver KOYUNCU O,ÖZCAN M Personel seçim sürecinde analitik hiyerarşi süreci ve TOPSIS yöntemlerinin karşılaştırılması: Otomotiv sektöründe bir uygulama. . 2014; 195 - 218.
IEEE KOYUNCU O,ÖZCAN M "Personel seçim sürecinde analitik hiyerarşi süreci ve TOPSIS yöntemlerinin karşılaştırılması: Otomotiv sektöründe bir uygulama." , ss.195 - 218, 2014.
ISNAD KOYUNCU, Onur - ÖZCAN, Mert. "Personel seçim sürecinde analitik hiyerarşi süreci ve TOPSIS yöntemlerinin karşılaştırılması: Otomotiv sektöründe bir uygulama". (2014), 195-218.
APA KOYUNCU O, ÖZCAN M (2014). Personel seçim sürecinde analitik hiyerarşi süreci ve TOPSIS yöntemlerinin karşılaştırılması: Otomotiv sektöründe bir uygulama. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 32(2), 195 - 218.
Chicago KOYUNCU Onur,ÖZCAN Mert Personel seçim sürecinde analitik hiyerarşi süreci ve TOPSIS yöntemlerinin karşılaştırılması: Otomotiv sektöründe bir uygulama. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 32, no.2 (2014): 195 - 218.
MLA KOYUNCU Onur,ÖZCAN Mert Personel seçim sürecinde analitik hiyerarşi süreci ve TOPSIS yöntemlerinin karşılaştırılması: Otomotiv sektöründe bir uygulama. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.32, no.2, 2014, ss.195 - 218.
AMA KOYUNCU O,ÖZCAN M Personel seçim sürecinde analitik hiyerarşi süreci ve TOPSIS yöntemlerinin karşılaştırılması: Otomotiv sektöründe bir uygulama. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2014; 32(2): 195 - 218.
Vancouver KOYUNCU O,ÖZCAN M Personel seçim sürecinde analitik hiyerarşi süreci ve TOPSIS yöntemlerinin karşılaştırılması: Otomotiv sektöründe bir uygulama. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2014; 32(2): 195 - 218.
IEEE KOYUNCU O,ÖZCAN M "Personel seçim sürecinde analitik hiyerarşi süreci ve TOPSIS yöntemlerinin karşılaştırılması: Otomotiv sektöründe bir uygulama." Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 32, ss.195 - 218, 2014.
ISNAD KOYUNCU, Onur - ÖZCAN, Mert. "Personel seçim sürecinde analitik hiyerarşi süreci ve TOPSIS yöntemlerinin karşılaştırılması: Otomotiv sektöründe bir uygulama". Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 32/2 (2014), 195-218.