Yıl: 2013 Cilt: 0 Sayı: 11 Sayfa Aralığı: 415 - 452 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Konuşma eğitimi esnasında karşılaşılan konuşma bozuklukları ve bunları düzeltme yolları

Öz:
Konuşma, fiziksel ve zihinsel bir süreç olup ortaklaşa kullanılan işaretlerinve seslerin karşıdakinin zihninde anlam oluşturmasını, mesajadönüşmesini sağlar. Konuşmayı sağlayan sesleri tanıyabilmek içinkonuşma işleminin gerçekleşmesini sağlayan çeşitli organların yapısınınve işleyişinin bilinmesi elzemdir. Konuşma fiziksel ve zihinsel bir süreçolduğundan pek çok etken konuşma bozukluklarına sebep o labilir.Konuşma bozukluğu, dil kazanımıyla ilgili olabileceği gibi tıbbi vepsikolojik pek çok etkenden de kaynaklanabilir. Konuşma, pek çokorganın bir orkestra gibi birlikte çalışmasıyla gerçekleşir. Zihinsel boyutuda olan çok kompleks bir beceri olduğundan konuşma bozukluğuolduğunda da bu engellerden hangisi veya hangilerinin konuşmayıengellediği tespit edilmelidir. Konuşma bozukluğu; konuşmanın akışında,ritminde, tizliğinde, vurgularında, kompozisyonunda, seslendirilmesindekurur olmasıdır. Bu ç alışmada dil becerisi eğitimi boyutuyla artikülasyonbozuklukları, kekemelik, afazi, dizartri, mahalli ağızla konuşma, dil vedudak tembelliği ve hızlı konuşma gibi konuşma kusurlarına değinilmiştir.Bu konuşma bozukluklarının sebepleri irdelenmiş, giderilmeleri için çözümönerileri sunulmuştur.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih

Speech disorders encountered during speech therapy and therapy techniques

Öz:
Speech which is a physical and mental process , agreed signs and sounds to create a sense of mind to the message that change . Process toidentify the sounds of speech it is essential to know the structure andfunction of various organs which allows to happen the conversation.Speech is a physical an d mental process so many factors can lead tospeech disorders. Speech disorder can be about language acquisitions aswell as it can be caused medical and psychological many factors.Disordered speech, language, medical and psychological conditions aswell as acquisitions also be caused by many factors. Speaking, is thecollective work of many organs, such as an orchestra. Mental dimensionof the speech disorder which is a very complex skill so it must be foundwhich of these obstacles inhibit conversation. Speech disorder is a defectin speech flow, rhythm, tizliğinde, beats, the composition and vocalization.In this study, speech disorders such as articulation disorders, stuttering,aphasia, dysarthria, a local dialect speech, , language and lip-laziness,rapid speech peech defects in a term of language skills. This causes ofspeech disorders were investigated and presented suggestions for remedywas discussed.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Akgün, Ö. (2005). Türkçe Konuşan 3-6 Yaş Grubundaki Kekemeliği Olan ve Olmayan Çocukların Konuşma Akıcılıklarının İnc elenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Aksan, D. (1995). Her Yönüyle Dil. 5. Baskı. Ankara: TDK Yay .
  • Aybay , L. E. (2009). 8-12 Yaş Grubu Kekeme Çocukların Kaygı, Sosyal Fobi ve IQ Yönünden Tetkiki. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Maltepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • B oyle , M. P. (2011) Mindfulness training in stuttering therapy: A tutorial for speech - language pathologists.Journal of Fluency Disorders, 36, 122 –129.
  • Çiyilmet e , M. (2010). Dil ve Konuşma Gelişiminde Sorunlara Yol Açan Nedenler. (Editör: S. Seyhun Topbaş). Dil ve Kavram Gelişimi. Ankara: Kök Yay.
  • Çongur, H. R. (1995). Söz Sanatı II. TÖMER Dil Dergisi. S.
  • D iken, Ö. (2010). İletişim Becerilerinin Desteklenmesi. (Editör: İbrahim H. Diken). İlköğretimde Kaynaştırma. Ankara: Pegem Akademi.
  • D umanoğlu , A. (2006). Kekemelerde Yaygın Kekemelik Tutumlarının Kaygı ve Depresyon Düzeyleri Açısından İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • E nç , M. (1945). Konuşma Sakatlıkları. İlköğretim. C. VI. S. 120.
  • I verach, L., JONES, M., BLOCK, S., LİNCOLN, M., HARRİSON, E., HEWAT, S., MENZİES, R. G., PACKMAN, A., ONSLOW, M. (2009). Prevalence of anxiety disorders among ad ults seeking speech therapy for stuttering. Journal of Anxiety Disorders, 23, 928–934.
  • Karacan, E . (2000). Çocuklarda Kekemelik v e Diğer İletişim Bozuklukları. Psikiyatri Dünyası, 4, 18-21.
  • Korkmaz , B. (Ed.) (2008). 100 Soruda Dil ve Konuşma Bozuklukları. İstanbul: Doğan Kitap.
  • Madanoğlu , G. K. (2005). Kekeme Çocuklar İçin Bir Tarama Çalışması ve Kekemelikle Baş Etme Konusunda Hazırlanmış Bir Programın Değerlendirilmesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimler Enstitüsü, İstanbul .
  • Muallimoğlu , N. (2005). Bütün Yönleriyle Hitabet, Konuşma Sanatı. 7. Baskı. İstanbul: Avcıol Basım Yayın.
  • Özdemir, R. S. (2010). Kekemeliğe Dair Kamuoyu Tutumunun Ölçülmesi. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Anadolu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, E skişehir.
  • Özgür , İ. (2003) Konuşma Bozuklukları ve Sağaltımı. Adana: Nobel Kitabevi.
  • Öztürk , M. O. (1994). Ruh Sağ lığ ı ve Bozuklukları. 5.Baskı. Ankara: Hekimler Yayın Birliği.
  • Özyürek , M. (1984). Kekemeliğin Önlenmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. C.17, S. 1, 127-141.
  • Temizyürek , F., Erdem , İ. ve Temizkan, M. (2012). Konuşma Eğitimi. 3. Baskı. Ankara: Pegem Akademi.
  • Topbaş , S. (2010). Sesbilgisel Gelişim. (Editör: S. Seyhun Topbaş). Dil ve Kavram Gelişimi. Ankara: Kök Yayıncılı k .
  • Vural, B. (2005). Doğru ve Güzel Konuşma Sanatı. 5. Baskı. İstanbul: Hayat Yayınları.
  • Yalçın, A. (2002) Türkçe Öğretim Yöntemleri -Yeni Yaklaşımlar. Ankara: Akçağ Basım Yayım.
APA ERDEM I (2013). Konuşma eğitimi esnasında karşılaşılan konuşma bozuklukları ve bunları düzeltme yolları. , 415 - 452.
Chicago ERDEM ILHAN Konuşma eğitimi esnasında karşılaşılan konuşma bozuklukları ve bunları düzeltme yolları. (2013): 415 - 452.
MLA ERDEM ILHAN Konuşma eğitimi esnasında karşılaşılan konuşma bozuklukları ve bunları düzeltme yolları. , 2013, ss.415 - 452.
AMA ERDEM I Konuşma eğitimi esnasında karşılaşılan konuşma bozuklukları ve bunları düzeltme yolları. . 2013; 415 - 452.
Vancouver ERDEM I Konuşma eğitimi esnasında karşılaşılan konuşma bozuklukları ve bunları düzeltme yolları. . 2013; 415 - 452.
IEEE ERDEM I "Konuşma eğitimi esnasında karşılaşılan konuşma bozuklukları ve bunları düzeltme yolları." , ss.415 - 452, 2013.
ISNAD ERDEM, ILHAN. "Konuşma eğitimi esnasında karşılaşılan konuşma bozuklukları ve bunları düzeltme yolları". (2013), 415-452.
APA ERDEM I (2013). Konuşma eğitimi esnasında karşılaşılan konuşma bozuklukları ve bunları düzeltme yolları. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, 0(11), 415 - 452.
Chicago ERDEM ILHAN Konuşma eğitimi esnasında karşılaşılan konuşma bozuklukları ve bunları düzeltme yolları. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi 0, no.11 (2013): 415 - 452.
MLA ERDEM ILHAN Konuşma eğitimi esnasında karşılaşılan konuşma bozuklukları ve bunları düzeltme yolları. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, vol.0, no.11, 2013, ss.415 - 452.
AMA ERDEM I Konuşma eğitimi esnasında karşılaşılan konuşma bozuklukları ve bunları düzeltme yolları. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi. 2013; 0(11): 415 - 452.
Vancouver ERDEM I Konuşma eğitimi esnasında karşılaşılan konuşma bozuklukları ve bunları düzeltme yolları. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi. 2013; 0(11): 415 - 452.
IEEE ERDEM I "Konuşma eğitimi esnasında karşılaşılan konuşma bozuklukları ve bunları düzeltme yolları." Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, 0, ss.415 - 452, 2013.
ISNAD ERDEM, ILHAN. "Konuşma eğitimi esnasında karşılaşılan konuşma bozuklukları ve bunları düzeltme yolları". Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi 11 (2013), 415-452.