Yıl: 2013 Cilt: 0 Sayı: 12 Sayfa Aralığı: 35 - 54 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Eğitim ve öğretimde alternatif bir yöntem: Yaratıcı drama

Öz:
Dramanın tanımı, uygulama aşamaları ve gerekliliği ile ilgili değişikgörüşler ileri sürülmektedir. Kimilerine göre yöntem, kimilerine göreteknik, kimilerine göre de hayatın her aşamasında var olan doğal birsüreç olarak kabul edilen dramanın eğitim ve öğretim yöntemi olarakkullanımı ile ilgili tartışmalar öteden beri yapılmaktadır. Dramanın eğitimaçısından önemi ve gerekliliği hakkında görüş ileri sürenlerin önemli birkısmı, kalıcı öğrenmenin en etkili yöntemlerinden biri olduğunu iddiaederler. Bu uygulamanın gerçekleştirilmesinde doğrudan ve dolaylı olmaküzere iki farklı tarzın benimsendiğini, herhangi bir sınırlılığa tabi olmadığıiçin yaratıcı drama uygulamalarının e tkisinin diğer yöntemlere göre dahakalıcı olduğu, savunulan görüşler arasındadır. Yaratıcı dramauygulamalarının kendine özgü usul ve esasları bulunmakta olup bunlarıngöz ardı edilmesi hâlinde istenen verimin elde edilmesinin mümkünolmayacağı anlaşılmaktadır. Önemli hususlardan biri de yaratıcı dramaaracılığı ile hangi kazanımların gerçekleştirileceği ve bu kazanımlarıngerçekleştirilmesinde yaratıcı dramanın etkisi ve önemidir.Kazanımlardan en önemlisi; ekip olma, bir işi birlikte başarma ve herbireyin bu etkinlikler aracılığı ile kendini ifade etme yeterliliğine sahipolmasıdır. Sonuç olarak, yaratıcı drama eğitim ve öğretimde kullanılanbütün yöntemleri içinde barındıran ve diğer yöntemlere göre etkili vekalıcı bir öğrenme ortamı oluşturan bir yönt emdir.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih

An altenative method for learning and teaching: Creative drama

Öz:
Several argues has suggested about drama term, process of drama andnecessities of this method. Cre ative drama has been accepted as amethod, a technique or a naturel process for human being. Some ofacademicians has been accepted creative drama as a method andsuggested one of the important method for effective and functionallearning. There are two different ways for this process. Direct andindirect ways has been applied for creative drama. Because ofboundlessness and effectuality, creative drama has been accepted afunctional method relatively other methods. Creative drama has typicalprinciples and style and if these principles and style ruled out, therewould be ineffectiveness for learning periods. One of the importantthings about creative drama is effectivity for can do statements andabilities. Students can accomplish work in pairs or groups or individual.As a result, creative drama is a method for learning and training processand this method more effective than other communicative methods.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
0
0
0
  • And, M. (1978). “İlköğretimde Tiyatro”, Tiyatro Araştırmaları Dergisi, S. 7, Ankara.
  • Aslan, N. (1999). “Türkiye 1. Drama Liderleri Buluşmasına Merhaba”. Oluşum Tiyatrosu ve Drama Atölyesi Türkiye 1. Drama Liderleri Buluşması.
  • Demirel, Ö. (2009). Öğrenme Sanatı: İlke ve Yöntemler, Pegem Akedemi Yayıncılık, Ankara.
  • San, İ. (1990). “Eğitimde Yaratıcı Drama”. Ankara Üniv ersitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 23, (2 ): 573 -582.
  • Tobdal, E. B. (2004). “İletişim ve Eğitimde Yaratıcı Drama Süreci”. Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi. Ankara: MEB Yay.
APA AYTAŞ G (2013). Eğitim ve öğretimde alternatif bir yöntem: Yaratıcı drama. , 35 - 54.
Chicago AYTAŞ Gıyasettin Eğitim ve öğretimde alternatif bir yöntem: Yaratıcı drama. (2013): 35 - 54.
MLA AYTAŞ Gıyasettin Eğitim ve öğretimde alternatif bir yöntem: Yaratıcı drama. , 2013, ss.35 - 54.
AMA AYTAŞ G Eğitim ve öğretimde alternatif bir yöntem: Yaratıcı drama. . 2013; 35 - 54.
Vancouver AYTAŞ G Eğitim ve öğretimde alternatif bir yöntem: Yaratıcı drama. . 2013; 35 - 54.
IEEE AYTAŞ G "Eğitim ve öğretimde alternatif bir yöntem: Yaratıcı drama." , ss.35 - 54, 2013.
ISNAD AYTAŞ, Gıyasettin. "Eğitim ve öğretimde alternatif bir yöntem: Yaratıcı drama". (2013), 35-54.
APA AYTAŞ G (2013). Eğitim ve öğretimde alternatif bir yöntem: Yaratıcı drama. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, 0(12), 35 - 54.
Chicago AYTAŞ Gıyasettin Eğitim ve öğretimde alternatif bir yöntem: Yaratıcı drama. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi 0, no.12 (2013): 35 - 54.
MLA AYTAŞ Gıyasettin Eğitim ve öğretimde alternatif bir yöntem: Yaratıcı drama. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, vol.0, no.12, 2013, ss.35 - 54.
AMA AYTAŞ G Eğitim ve öğretimde alternatif bir yöntem: Yaratıcı drama. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi. 2013; 0(12): 35 - 54.
Vancouver AYTAŞ G Eğitim ve öğretimde alternatif bir yöntem: Yaratıcı drama. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi. 2013; 0(12): 35 - 54.
IEEE AYTAŞ G "Eğitim ve öğretimde alternatif bir yöntem: Yaratıcı drama." Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, 0, ss.35 - 54, 2013.
ISNAD AYTAŞ, Gıyasettin. "Eğitim ve öğretimde alternatif bir yöntem: Yaratıcı drama". Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi 12 (2013), 35-54.