Yıl: 2013 Cilt: 0 Sayı: 13 Sayfa Aralığı: 253 - 275 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

İlköğretim birinci kademe için çevreye yönelik tutum ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması

Öz:
Bu çalışma, ilköğretim birinci kademe öğrencilerinin çevreye yöneliktutumlarını belirlemeye dönük ölçek geliştirmek amacıyla yapılmıştır.Araştırmada tabakalı örnekleme yöntemi kullanılarak 360 ilköğretim 4. ve5. sınıf öğrencisine ulaşılmıştır. Öğrencilerin yaşadıkları çevreye karşı nasılbir tutum içerisinde olduklarını belirlemek amacıyla Çevreye Yönelik TutumÖlçeği (ÇYTÖ) ile çevreye yönelik sergiledikleri sorumlu davranışların nelerolduğunu belirlemek amacıyla Çevreye Yönelik Sorumlu Davranış Ölçeği(ÇYSDÖ) geliştirilmiştir. Ölçeklerin geliştirilme sürecinde literatür taramasıyapılmış, içeriğinde çevre ile ilgili konuların yer aldığı ilköğretim HayatBilgisi, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisiöğretim programları incelenerek madde havuzu oluşturulmuştur. Maddelerölçek formatında yazılarak veri toplama aracına dönüştürülmüştür.Maddelerin kapsam geçerliği ve görünüş geçerliliğini belirlemek amacıylaeğitim bilimleri alanında çalışan bir grup eğitim bilimleri uzmanına veilköğretim birinci kademede görev yapan öğretmenlerin görüşünebaşvurulmuştur. Ayrıca, maddelerin dil ve anlatım bakımındanuygunluğunu sağlamak için bir grup öğrenciyle görüşülmüştür. Tüm budönütler sonucunda gerekli düzenlemeler yapılmış ve ön uygulamayapılmıştır. Ölçeklerin yapı geçerliliği için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktöranalizleri, 360 ilköğretim öğrencisi üzerinde yapılan uygulamadan eldeedilen verilerin SPSS ve LISREL programlarında çözümlenmesiyle yapılmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel

Scale of first stage elementary school students attitudes towards environment: The study of validity & reliability

Öz:
This research aims to develop a scale to determine elementary schoolstudents' attitudes towards the environment. In this research, a total of360 students of 4th and 5th grades from primary school have been reachedby using a method of stratified sample. Two different scales have beendeveloped in this study to determine students attitudes towardsenvironment. The first scale has a single- factor structure and consists of 32items. The second one, the Environmentally Responsible Behavior Scale(ÇYSDÖ), is a three- factor structure consisting of 21 items. In the process ofdeveloping the scales literature review, by examining the items which havebeen written in a scale format have been converted to data collection tool. The necessary regulations and pre- application were made as a result ofexpert opinion, teacher opinion and the negotiations with a group ofstudents in order to determine the suitability of language and expression.According to the exploratory and confirmatory factor analysis the scaleshave been confirmed as models. The statistical programs SPSS 7.0 andLISREL 8.51 are used for statistical analysis.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Eğitim, Özel
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Yaşaroğlu C, Akdağ M (2013). İlköğretim birinci kademe için çevreye yönelik tutum ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. , 253 - 275.
Chicago Yaşaroğlu Cihat,Akdağ Mustafa İlköğretim birinci kademe için çevreye yönelik tutum ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. (2013): 253 - 275.
MLA Yaşaroğlu Cihat,Akdağ Mustafa İlköğretim birinci kademe için çevreye yönelik tutum ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. , 2013, ss.253 - 275.
AMA Yaşaroğlu C,Akdağ M İlköğretim birinci kademe için çevreye yönelik tutum ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. . 2013; 253 - 275.
Vancouver Yaşaroğlu C,Akdağ M İlköğretim birinci kademe için çevreye yönelik tutum ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. . 2013; 253 - 275.
IEEE Yaşaroğlu C,Akdağ M "İlköğretim birinci kademe için çevreye yönelik tutum ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması." , ss.253 - 275, 2013.
ISNAD Yaşaroğlu, Cihat - Akdağ, Mustafa. "İlköğretim birinci kademe için çevreye yönelik tutum ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması". (2013), 253-275.
APA Yaşaroğlu C, Akdağ M (2013). İlköğretim birinci kademe için çevreye yönelik tutum ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, 0(13), 253 - 275.
Chicago Yaşaroğlu Cihat,Akdağ Mustafa İlköğretim birinci kademe için çevreye yönelik tutum ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi 0, no.13 (2013): 253 - 275.
MLA Yaşaroğlu Cihat,Akdağ Mustafa İlköğretim birinci kademe için çevreye yönelik tutum ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, vol.0, no.13, 2013, ss.253 - 275.
AMA Yaşaroğlu C,Akdağ M İlköğretim birinci kademe için çevreye yönelik tutum ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi. 2013; 0(13): 253 - 275.
Vancouver Yaşaroğlu C,Akdağ M İlköğretim birinci kademe için çevreye yönelik tutum ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi. 2013; 0(13): 253 - 275.
IEEE Yaşaroğlu C,Akdağ M "İlköğretim birinci kademe için çevreye yönelik tutum ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması." Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, 0, ss.253 - 275, 2013.
ISNAD Yaşaroğlu, Cihat - Akdağ, Mustafa. "İlköğretim birinci kademe için çevreye yönelik tutum ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması". Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi 13 (2013), 253-275.