Yıl: 2014 Cilt: 0 Sayı: 63 Sayfa Aralığı: 39 - 58 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Çevresel maliyetlerin muhasebeleştirilmesine yönelik bir seramik fabrikasında uygulama

Öz:
İşletmeler, sosyal sorumluluk ilkesine bağlı olarak gerçekleştirmiş oldukları faaliyet sonuçlarının sadeceekonomik etkilerini de ğil, aynı zamanda sosyal etkilerini de dikkate almak durumundadırlar Muhasebemesleğinin ekonomik ve teknolojik alanlarda ortaya çıkan değişimlerle birlikte önem kazanması, bu me sleğitoplum ve ticaret hayatı içinde etkili bir konuma getirmiştir. Bu nedenle muhasebenin sosyal sorumluluk kavramıgereği işletmelerin doğaya vermiş oldukları zararları ortaya çıkarmak ve etkilerini tespit ederek, ortayaçıkabilecek maliyetlerin hesaplanması, sınıflandırılması, izlenmesi ve raporlanması amacıyla çalışmalaryapmaya başlamış ve bu çalışmaların sonucunda Çevre Muhasebesi kavramı gündeme gelmiştir.Bu çalışmada, doğal çevreye verilen zararların küreselleşme süreci içerisinde bulunan dünyamızda hemmikro hem de makro düzeyde sosyal, kültürel ve ekonomik yapı içerisinde değerlendirilebilmesini sağlamakamacıyla çevre muhasebesi ve çevresel maliyetler kavramlar üzerinde durulmuştur. Çalışmanın uygulamabölümünde ise seramik sektöründe faaliyet gösteren bir işletmenin çevresel maliyetleri gözden geçirilmiş ve buişlemle rin muhasebeleştirilmesi sürecindeki işleyişi incelenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma İşletme Coğrafya Sosyoloji İktisat İşletme Finans

An application about accounting of environmental costs in ceramic industry

Öz:
Companies, as bound b y the principle of social responsibility, need to consider not only the economiceffects but also the social impacts of their actions. The accounting profession has gained more significancetogether with the advancements burgeoning in economic and technologic fields. Consequently, as a matter of theconcept of social responsibility accounting, studies have been carried out for the purpose of evoking theenvironmental damages caused by firms, determining the impacts of such damages together with assessment,classification, monitoring and reporting of related costs incurred by these damages. Thanks to these studies, theconcept of environmental accounting has come to the fore.This paper accentuates the concept of environmental accounting and environmental c osts in order toascertain the damages to the natural environment in globalizing world, both in micro and macro levels withinthe frame of social, cultural, and economic structures. In the application section, the environmental costsallocated by a company that operates in ceramic industry have been reviewed and the operational processduring the accounting of these transactions has been studied.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma İşletme Coğrafya Sosyoloji İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Alparslan Halil İbrahim - Çatıkkaş Özgür - Öktem Begüm (2012), "Türkiye Finansal Standartları Kapsamında Çevresel Maliyetlerin Değerlendirilmesi ve Uygulama Örneği" 1. International Symposium on Accounting and Finance, Gaziantep.
  • Gönel Feride - Atabarut Tamer (2005),"Şirketlerin Yeni Yönetim Aracı:Çevre Muhasebesi" TÜSİAD.
  • Gray,Rob- JeanBebbington – Diane Walters (1993), Accounting for the Environment by the Chartered Association of certified Accountants , Accounting and Business Research, Scotland.
  • Güvemli Oktay ve Gökdeniz Ümit (1996) “Çevre Muhasebesindeki Gelişmeler”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Sayı:4.
  • Kaya Uğur (2006), İşletme- Doğal Çevre İlişkilerinin Mali Tablolar Aracılığıyla Raporlanması ve Denetimi, SPK Yayın No:201, Ankara.
  • Kırlıoğlu Hilmi ve Can Ahmet Vecdi (2006), "Çevresel Muhasebede Kavramsal Tartışmaların Gelişimi ve Analizi", Muhasebe ve Finansman Dünyası Dergisi (MUFAD), Sayı:32.
  • Okutmuş Ercüment (2005), "Çevre Maliyetleri Muhasebe Sistemi ve Bir Uygulama",Yayınlanmamış Doktora Tezi.
  • Özbirecikli Mehmet - Melek Zeynep (2002), “Çevre Muhasebesi Çevresel Maliyetlerin Maliyet Muhasebesi Sis temine Etkisi”, Muhasebe ve Finansman Dergisi (MUFAD), Sayı:14.
  • Özbirecikli Mehmet (2002), Çevre Muhasebesi, Kavramlar, Uygulama Alanları, Araştırma Sonuçları, Naturel Kitap ve Yayıncılık,Ankara,
  • Özkol Erdal (1998) "Çevre Muhasebesi", Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt:13, Sayı :1.
  • Schaltegger Stefan, Gibassier, Delphine and Zvedvov Dimitar (2013), “Is Environmental Management Accounting a Discipline? A Bibliometric Literature Review”, Maditari Accountancy Research, Cilt 21, Sayı1.
  • TUSİAD, (2005/6), Şirketlerin Yeni Yönetim Araca, Çevresel Muhasebe, Yayın No:T/2005006/s.28
  • Yağlı Fatma (2006) "Çevre Muhasebesi ve Mermer işletmeleri uygulaması" , Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Muğla.
  • Yılmaz Baki – ÖZER Ebru – Yılmaz F. Özlem (2012), "Muhasebenin Sosyal Sorumluluk Kavramı Açısından Çevre Muhasebesi ve Çevresel Maliyetler" 1. International Symposium on Accounting and Finance, Gaziantep.
APA GÖNEN S, GÜVEN Z (2014). Çevresel maliyetlerin muhasebeleştirilmesine yönelik bir seramik fabrikasında uygulama. , 39 - 58.
Chicago GÖNEN Seçkin,GÜVEN Zeynep Çevresel maliyetlerin muhasebeleştirilmesine yönelik bir seramik fabrikasında uygulama. (2014): 39 - 58.
MLA GÖNEN Seçkin,GÜVEN Zeynep Çevresel maliyetlerin muhasebeleştirilmesine yönelik bir seramik fabrikasında uygulama. , 2014, ss.39 - 58.
AMA GÖNEN S,GÜVEN Z Çevresel maliyetlerin muhasebeleştirilmesine yönelik bir seramik fabrikasında uygulama. . 2014; 39 - 58.
Vancouver GÖNEN S,GÜVEN Z Çevresel maliyetlerin muhasebeleştirilmesine yönelik bir seramik fabrikasında uygulama. . 2014; 39 - 58.
IEEE GÖNEN S,GÜVEN Z "Çevresel maliyetlerin muhasebeleştirilmesine yönelik bir seramik fabrikasında uygulama." , ss.39 - 58, 2014.
ISNAD GÖNEN, Seçkin - GÜVEN, Zeynep. "Çevresel maliyetlerin muhasebeleştirilmesine yönelik bir seramik fabrikasında uygulama". (2014), 39-58.
APA GÖNEN S, GÜVEN Z (2014). Çevresel maliyetlerin muhasebeleştirilmesine yönelik bir seramik fabrikasında uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 0(63), 39 - 58.
Chicago GÖNEN Seçkin,GÜVEN Zeynep Çevresel maliyetlerin muhasebeleştirilmesine yönelik bir seramik fabrikasında uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi 0, no.63 (2014): 39 - 58.
MLA GÖNEN Seçkin,GÜVEN Zeynep Çevresel maliyetlerin muhasebeleştirilmesine yönelik bir seramik fabrikasında uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi, vol.0, no.63, 2014, ss.39 - 58.
AMA GÖNEN S,GÜVEN Z Çevresel maliyetlerin muhasebeleştirilmesine yönelik bir seramik fabrikasında uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2014; 0(63): 39 - 58.
Vancouver GÖNEN S,GÜVEN Z Çevresel maliyetlerin muhasebeleştirilmesine yönelik bir seramik fabrikasında uygulama. Muhasebe ve Finansman Dergisi. 2014; 0(63): 39 - 58.
IEEE GÖNEN S,GÜVEN Z "Çevresel maliyetlerin muhasebeleştirilmesine yönelik bir seramik fabrikasında uygulama." Muhasebe ve Finansman Dergisi, 0, ss.39 - 58, 2014.
ISNAD GÖNEN, Seçkin - GÜVEN, Zeynep. "Çevresel maliyetlerin muhasebeleştirilmesine yönelik bir seramik fabrikasında uygulama". Muhasebe ve Finansman Dergisi 63 (2014), 39-58.