Yıl: 2012 Cilt: 1 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 233 - 258 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yeni bir anayasa için/içinde haklar ve özgürlükler

Öz:
Anayasalar, siyasal iktidarın elini güçlendirmek için değil, siyasal iktidarı sınırlandırmak amacıyla yapılmışsa anayasal bir devletin kurucu belgesi olma niteliğini kazanırlar. Bu sınırlamanın çeşitli yol ve yöntem- leri vardır. En işlevsel olanları yargının muhalefetin ve kamuoyunun ay- dınlanmasını sağlayacak her türlü iletişim kanalının görevlereni gerek- tiği gibi yapmalarına fırsat verir nitelikte hükümleri anayasaya koymak, bir başka deyişle iktidarı sınırlayan güçlerin önünü açarak hak ve öz- gürlükleri güvence altında tutmaktır. Demokratik bir anayasanın öncelikli düzenleme alanı haklar ve özgürlüklerdir. Özgürlük öncelikle siyasi bir sorundur ve bir demokra- side özgürlük talep etmek, ortak yaşam alanımızın tüm bireyler açısın- dan eşit paylaşılacak özgürlükler düzeni olarak dizaynında hukuku göre- ve çağırmak demektir. İnsan hakları ilkesel olarak bireyi, siyasi iktidarın keyfi otorite kullanımının tehlikelerine karşı koruyan haklardır. Güçler ayrılığı ilkesi gücün her türlü tekelleşmesine karşı geliştirilmiş bir dizi aracı ifade eder. Anayasalar bu araçları, kurum ve kuralları ile tanıdıkları ve korudukları sürece yurttaşların hukuka aykırı müdahalelerden korunduklarından söz edebiliriz. Dolayısıyla sadece haklar ve özgürlüklere vurgu yapan ya da hak ve özgürlükler vurgusunu, bu özgürlükleri koruyacak anayasal araçlar ve demokratik düzenin gereklerinden bağımsız bir biçimde kur- gulayan bir anlayış sorunu çözmez. Anayasayı hakların ve özgürlüklerin olabildiğince en geniş uçlarda tanınması ve korunması anlamına özgü- lemek eksik bir bakış açısıdır. Bir başka deyişle sorun iki boyutludur.Birinci boyutunda siyasi ik- tidarın müdahalelerine karşı hak ve özgürlük alanlarının nasıl koruna- bileceği konusu vardır. Dolayısıyla hak ve özgürlükleri en geniş sınırlar içinde tanımak kolay bir çözümdür ve anayasal demokrasilerde hak ve özgürlüklerin demokratikleştirilmesi sorununu hiçbir şekilde çözmez. Koruma yol ve yöntemlerine odaklanmak, bu konuda çözümler üretmek zorundayız.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk

Rights and freedoms for/in a new constitution

Öz:
A constitution achieves the character of founding a constitutional government when it limits political power, but not when it curries favor with those in power. There are various methods of limitation. The most functional onesinclude clauses allowing all kinds of channels of commu- nication, opposition and public in a constitution.Put another way, they secure rights and freedoms by unblocking the forces limiting the power. The primary role of a democratic constitution is organising rights and freedoms. Freedom is a political issue.To request freedom in de- mocracy means asking law to take action to design a set of freedoms shared by all people in the common area of living. Human rights, principally protect people from the political power using the authority arbitrarily.The principle of separation of powers includes a range a file of instruments against the monopolization of power. As long as constitutions recognize and protect these instruments, we can say thet person is protected against illegal interven- tions.Therefore, neither a perspective focusing only on rights and free- doms, nor doing this independently from constitutional instruments and democratic system which will protect these rights solves the problem. It is a weak point of view that constitutions will specifially aim at recog- nizing and protecting rights anf freedoms as widely as possible. In other words, the issue is two –dimensional. How to protect rights and freedoms against the interferences of the political power is the first dimension. The second dimension is how to protect them among people.This means that recognizing rights and freedoms as widely as possible is an easy solution but does not democratize right and freedoms in constitutional democracies. We should focus on protective methods an create solutions.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
0
0
0
  • M.H.REDISH; The Constitution as Political Structure, New York- Oxford University, 1995.
APA DİKMEN CANİKLİOĞLU M (2012). Yeni bir anayasa için/içinde haklar ve özgürlükler. , 233 - 258.
Chicago DİKMEN CANİKLİOĞLU MELTEM Yeni bir anayasa için/içinde haklar ve özgürlükler. (2012): 233 - 258.
MLA DİKMEN CANİKLİOĞLU MELTEM Yeni bir anayasa için/içinde haklar ve özgürlükler. , 2012, ss.233 - 258.
AMA DİKMEN CANİKLİOĞLU M Yeni bir anayasa için/içinde haklar ve özgürlükler. . 2012; 233 - 258.
Vancouver DİKMEN CANİKLİOĞLU M Yeni bir anayasa için/içinde haklar ve özgürlükler. . 2012; 233 - 258.
IEEE DİKMEN CANİKLİOĞLU M "Yeni bir anayasa için/içinde haklar ve özgürlükler." , ss.233 - 258, 2012.
ISNAD DİKMEN CANİKLİOĞLU, MELTEM. "Yeni bir anayasa için/içinde haklar ve özgürlükler". (2012), 233-258.
APA DİKMEN CANİKLİOĞLU M (2012). Yeni bir anayasa için/içinde haklar ve özgürlükler. Anayasa Hukuku Dergisi, 1(1), 233 - 258.
Chicago DİKMEN CANİKLİOĞLU MELTEM Yeni bir anayasa için/içinde haklar ve özgürlükler. Anayasa Hukuku Dergisi 1, no.1 (2012): 233 - 258.
MLA DİKMEN CANİKLİOĞLU MELTEM Yeni bir anayasa için/içinde haklar ve özgürlükler. Anayasa Hukuku Dergisi, vol.1, no.1, 2012, ss.233 - 258.
AMA DİKMEN CANİKLİOĞLU M Yeni bir anayasa için/içinde haklar ve özgürlükler. Anayasa Hukuku Dergisi. 2012; 1(1): 233 - 258.
Vancouver DİKMEN CANİKLİOĞLU M Yeni bir anayasa için/içinde haklar ve özgürlükler. Anayasa Hukuku Dergisi. 2012; 1(1): 233 - 258.
IEEE DİKMEN CANİKLİOĞLU M "Yeni bir anayasa için/içinde haklar ve özgürlükler." Anayasa Hukuku Dergisi, 1, ss.233 - 258, 2012.
ISNAD DİKMEN CANİKLİOĞLU, MELTEM. "Yeni bir anayasa için/içinde haklar ve özgürlükler". Anayasa Hukuku Dergisi 1/1 (2012), 233-258.