Yıl: 2014 Cilt: 5 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 367 - 406 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

AİHM içtihatları bağlamında etkin soruşturma yükümlülüğü

Öz:
Çalışmamızın konusu "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İçtihatları Bağlamında Etkin Soruşturma Yükümlülüğü" dür. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 1 en temel hükümlerinden biri olan yaşam hakkının ve demokratik bir toplumun vazgeçilmesi olan işkence yasağının ihlali halinde taraf devletlerin, söz konusu ihlalleri etkin şekilde soruşturma yükümlülükleri doğar. Etkin soruşturma yükümlülüğü daha çok Sözleşme’nin 2. ve 3. maddelerinde düzenlenen yaşam hakkı ve işkence yasağı ile ilgili olsa da; Sözleşme’nin diğer bazı maddelerinin ihlalinde de söz konusu olabilir. Ancak bunlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2 kararlarında belirli bir yoğunluğa ulaşmadığından çalışmamızda inceleme konusu yapılmamıştır. Çalışmamızda ilk olarak AİHS ve soruşturma yükümlülüğüne ilişkin genel açıklamalar yapılmıştır. Ardından Sözleşme’nin 2. ve 3. maddelerinde yer alan yaşam hakkı ve işkence yasağı hakkında bilgiler verildikten sonra nihayet taraf devletlerin ihlal edilen bu haklara yönelik nasıl etkin soruşturma yürütmeleri gerektiği AİHM içtihatları bağlamından incelenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk Uluslararası İlişkiler

Effektive untersuchungs haftung im rahmen der rechtsprechung des europäischen gerichtshofs für menschenrechte (EGMR)

Öz:
Das Thema der Studie ist "Effektive Untersuchungs Haftung im Rahmen der Rechtsprechung des europäischen Gerichtshofs für Menschenrechte (EGMR)”. In der Verletzung des Rechts auf Leben und das Verbot der Folter, sind die Vertragsstaaten verpflichtet, eine effektive Untersuchung zu durchführen. Grundsaetzlich, wirde eine effektive Untersuchungsverpflichtung für beider Rechtsfaelle akzeptiert. Auch für andere Faelle der Verletzung europaeischer Menschenrechtskonvention, wurde diese Vepflichtung übernommen, doch die Anzahl der Faelle, die zur Untersuchung führt war nicht ausreichend. İn diesem Zusammanhang wurde allgemeine Erklaerungen zur europaischen Menschenrechtskonvention und effektive Untersuchungs Haftung geleistet. Ausserdem hat man uns agesichts der Überarbeitung, der Paragraphen zwei (Recht auf Leben) und drei (Verbot der Folter) der Konvention in Kenntniss gesetzt . Schliesslich wurde die Frage "Wie wird die entsprechende (Paragraph zwei und drei der Konvention) Untersuchung durchgeführt" in der europaeischen Komission und den Vertragssaaten analisyrt. Hier, wird der europaeische Gerichtshof für Menschenrechte die Rechtsprechung berücksichtigen
Anahtar Kelime:

Konular: Hukuk Uluslararası İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • ANAYURT, Ömer; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde İşkence ve Kötü Muamele Yasağı, İşkencenin Önlenmesi ve İstanbul Protokolü (Editör: Prof. Dr. İlyas DOĞAN), Ankara 2009.
  • ARTUK, Emin M./GÖKCEN, Ahmet/YENİDÜNYA, Caner A.; Ceza Hukuku Özel Hükümler, 14. Baskı, Ankara 2014.
  • BAHADIR, Oktay; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türk Hukukunda Yaşama Hakkı, Ankara 2009.
  • BAKIM, Sevi; 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nda İşkence Suçu, İstanbul 2008.
  • CENGİZ, Serkan/DEMİRAĞ, Fahrettin/ERGÜL, Teoman/McBRIDE, Jeremy/TEZCAN, Durmuş; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlar Işığında Ceza Yargılaması Kurum ve Kavramları, Ankara 2008.
  • ÇAKMAK, Seyfullah; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Hükümleri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İçtihatları Işığında Yaşama Hakkı, Adalet Dergisi, Sayı:19, Yıl:Mayıs-2004.
  • ÇALIŞKAN, Bilal; İnsan Hakları Soruşturmalarında Cumhuriyet Savcılarımızın Dikkat Edecekleri Hususlar ve Hak Arama Hakkı, Adalet Dergisi, Sayı:16, Yıl: Temmuz 2003.
  • DOĞAN, İlyas/AKIL, Abdülkadir; İstanbul Protokolü İlkeleri Işığında İşkencenin Soruşturulması, İşkencenin Önlenmesi ve İstanbul Protokolü, Ankara 2009.
  • DEVECİ Ali; Yaşama Hakkı ve İşkence Yasağı İhlallerinde Etkin Soruşturma Yapma Yükümlülüğü, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku ABD. Yüksek Lisans Tezi, Kayseri 2014.
  • DUTERTRE, Gilles; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarından Örnekler, Ankara 2007.
  • EREN, Abdurrahman; Ulusal İnsan Hakları Kurumları Uluslararası Standartlara Uygunluğun Yorum İlkeleri, İstanbul 2012.
  • GARLİCKİ, Lech; İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesine Göre Yaşam Hakkı, Sempozyum, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve Adli Yargı, İHUM, Ankara 2003.
  • HAKERİ, Hakan; Türk Ceza Kanunu'nda İşkence Suçu, İşkencenin Önlenmesi ve İstanbul Protokolü (Editör: Prof. Dr. İlyas DOĞAN), Ankara 2009.
  • KOÇ, Aysun/ÜÇPINAR, Hülya/SAKALLI, Nazan; İşkenceye Açık Kapılar-Mevzuat ve Uygulama Çerçevesinde Cezasızlık Olgusunun Değerlendirilmesi, İzmir 2009.
  • METİN, Yüksel; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin Yaşamın ve Sağlığın Korunması İle İlgili olarak Taraf Devletlere Yüklediği Pozitif Yükümlülükler, Uluslararası İlişkiler Dergisi, Cilt:7, Sayı: 27, Yıl: Güz 2010.
  • ÖNOK, Murat; Uluslararası Boyutlarıyla İşkence Suçu, Ankara 2006.
  • ÖZBEK, Özer, Veli/KANBUR, Nihat Mehmet/DOĞAN, Koray/BACAKSIZ, Pınar/TEPE, İlker; Türk Ceza Hukuku Özel Hükümler, Güncellenmiş 4. Baskı, Buca 2012.
  • ÖZEN, Muharrem; İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi Bağlamında Yaşam Hakkı ve İşkence Yasağına İlişkin İç Hukuktaki Düzenlemeler ve Uygulamadaki Sorunlar, İnsan Hakları ve Adli Yargı, Ankara 2004.
  • ÖZGENÇ, İzzet/ŞAHİN, Cumhur; İşkence Suçu, GÜHFD, Sayı: 1-2, Yıl: 2000.
  • ÖZTÜRK, Bahri/ERDEM Ruhan Mustafa; Uygulamalı Ceza Hukuku ve Emniyet Tedbirleri Hukuku, 8. Baskı, Ankara 2005.
  • ÖZTÜRK, Bahri; Yaşama Hakkı ve İşkence Yasağı (Yasak Sorgu Metodları), İKÜHFD, Yıl: 2003 Aralık.
  • TAHTALI, Murat Buğra; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İçtihatları Işığında İşkence ve Kötü Muamele Yasağının Türkiye'deki Yansımaları, Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt:1, Sayı: 4.
  • TANRIKULU, Sezgin; İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ve Etkili Başvuru Hakkı, Ankara 2012.
  • TEZCAN, Durmuş/ERDEM, Ruhan Mustafa/ÖNOK, Murat R.; Teorik ve Pratik Ceza Hukuku Özel Hükümler, Güncellenmiş 11. Baskı, Ankara 2014.
  • THOMPSON, Kate/GİFFARD, Camille; İnsan Hakları İhlali Olarak Öldürmenin Rapor Edilmesi (Çevirenler, Yahya BERMAN/Erdem AKTER), Diyarbakır 2006.
APA BİLGE B (2014). AİHM içtihatları bağlamında etkin soruşturma yükümlülüğü. , 367 - 406.
Chicago BİLGE Burak AİHM içtihatları bağlamında etkin soruşturma yükümlülüğü. (2014): 367 - 406.
MLA BİLGE Burak AİHM içtihatları bağlamında etkin soruşturma yükümlülüğü. , 2014, ss.367 - 406.
AMA BİLGE B AİHM içtihatları bağlamında etkin soruşturma yükümlülüğü. . 2014; 367 - 406.
Vancouver BİLGE B AİHM içtihatları bağlamında etkin soruşturma yükümlülüğü. . 2014; 367 - 406.
IEEE BİLGE B "AİHM içtihatları bağlamında etkin soruşturma yükümlülüğü." , ss.367 - 406, 2014.
ISNAD BİLGE, Burak. "AİHM içtihatları bağlamında etkin soruşturma yükümlülüğü". (2014), 367-406.
APA BİLGE B (2014). AİHM içtihatları bağlamında etkin soruşturma yükümlülüğü. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 5(2), 367 - 406.
Chicago BİLGE Burak AİHM içtihatları bağlamında etkin soruşturma yükümlülüğü. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 5, no.2 (2014): 367 - 406.
MLA BİLGE Burak AİHM içtihatları bağlamında etkin soruşturma yükümlülüğü. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, vol.5, no.2, 2014, ss.367 - 406.
AMA BİLGE B AİHM içtihatları bağlamında etkin soruşturma yükümlülüğü. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2014; 5(2): 367 - 406.
Vancouver BİLGE B AİHM içtihatları bağlamında etkin soruşturma yükümlülüğü. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi. 2014; 5(2): 367 - 406.
IEEE BİLGE B "AİHM içtihatları bağlamında etkin soruşturma yükümlülüğü." İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 5, ss.367 - 406, 2014.
ISNAD BİLGE, Burak. "AİHM içtihatları bağlamında etkin soruşturma yükümlülüğü". İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 5/2 (2014), 367-406.