Risk altındaki çocukların aile yapıları ve suça yönelimleri (Mersin ili örneği)

Yıl: 2013 Cilt: 9 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 421 - 434 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Risk altındaki çocukların aile yapıları ve suça yönelimleri (Mersin ili örneği)

Öz:
Bu çalışmanın amacı, Mersin ilinde sokakta yaşayan ve çalışan çocukların suç ve suçlulukla ilgili durumlarının aile yapıları ile ilişkilerinin incelenmesidir. Risk altında oldukları bilinen, sokakta yaşayan ve çalışan çocuklarda görülen şiddet eğilimlerinin nedenleri üzerine dikkat çekilmeye çalışılmıştır. Mersin ili özellikle son otuz yıllık bir süre içerisinde çeşitli sosyo-ekonomik ve sosyal nedenlerle yoğun olarak göç almış, bunun sonucu olarak Mersin'de ekonomik, kültürel, sosyal problemlerin yaşanması kaçınılmaz hâle gelmiştir. Bu durumdan en fazla etkilenen toplumsal kurum "aile" olarak karşımıza çıkmaktadır. Hızlı yaşanan toplumsal değişim ve dönüşümler ailelerin yaşam koşullarını da değiştirmektedir. Ailelerin yanı sıra özellikle çocuklar bu değişimden kaçınılmaz olarak etkilenmektedir. Araştırma, Mersin ilinde göçle kurulmuş mahallelerde yaşayan/okuyan ve genellikle sokakta çalışan 510 çocuk üzerinde yüz yüze görüşülerek ve anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre aile diğer etmenlerle birlikte çocuğun suça yöneliminde önemli bir yer tutmaktadır. Ailenin yapısı, eğitim düzeyi ve ekonomik koşulları çocuğun suça yönelmesinde etkili olmaktadır.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Sosyoloji Aile Çalışmaları

-

Öz:
Family Structure And Tentation of Children Under Risk (Example Of Mersin). The aim of this study is to examine the relation between the situation of crime and criminality and, the family structure of the children who live and work in the streets. I tried to draw attention on reasons of propensity for violence which is seen on children who live and work in the streets and known as under risk. Because of various socioeconomic and social reasons, Mersin had an extreme migration in the last thirty years. As a result of this, it has become inevitable to have economic, cultural and social problems. The family emerges as the most affected social structure. The rapid social upheavals and transformations also change the living conditions of the families. As well as the families, especially, the children are inevitably affected of these changes. The research has done with 510 children who live/study in the vicinities of immigrants and, generally work in the streets, by face to face interviews and questionnaire. According to the results of the research, family, with the other factors, has an important place in a child s tendency to commit a crime. The family s structure, education degree and, economic situation is effective on a child s tendency to commit a crime.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Sosyoloji Aile Çalışmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Altıntaş, Betül. (2003). Mendile, Simite, Boyaya, Çöpe... Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar, İstanbul: İletişim Yayınları. Bilgili, Ahmet. (1996). Doğu Anadolu Bölgesinde Göçe Maruz Bırakılan Çocuklar, İstanbul: Çocuk Vakfı Yayınları.
  • Bilgin, H., Osman. (2000). Sokakta Çalışan Çocuklar Sorunu ve Ankara Sokaklarında Çalışan Çocuklar Projesi Modeli, Ankara: Ankara Büyükşehir Belediyesi Yayını. DİE. (1999). Türkiye’de Çalışan Çocuklar.
  • Durkhiem, Emile. (2003). Sosyolojik Yöntemin Kuralları, (Çev. Cenk Saraçoğlu), İstanbul: Bordo Siyah Yayınevi.
  • Gander, Mary J, ve H W Gardiner. (2001). Çocuk ve Ergen Gelişim, (Çev. Bekir Onur). Ankara: İmge Kitapevi.
  • Güngör, Mehmet (2007). “Sivil Toplum Kuruluşu ve Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar, Mersin Sokak Çocukları Derneği Örneği”, 5. Sokak Çocukları Sempozyumu, Gaziantep, 4–6 Kasım, 2007.
  • Işıksaç, Yasemin. (1999). “Sosyolojik Açıdan Çocuk Suçluluğu ve Bir Hukuk Devleti Olan Türkiye’de Devletin Cezalandırma Yetkisini Kullanma Biçimi”, Mevzuat Dergisi, 2, (13): 24.
  • İçli, Tülin. (1999). Kriminoloji, Ankara: Bizim Büro Yayınevi.
  • Karatay, Abdullah. (1999). İstanbul’un Sokakları ve Çalışan Çocukları, 1. İstanbul Çocuk Kurultayı Araştırma Kitabı, İstanbul.
  • Marshall, Gordon. (1998). Sosyoloji Sözlüğü, (Çev. Osman Akınay ve Derya Kömürcü), Ankara: Bilim Sanat Yayınevi.
  • Uluğtekin, Sevda. (1985). “Çocuklara İlişkin Islah Sisteminde Kurumsal Bakım ve Çağdaş Trefman Modelleri”, H.Ü. Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu Dergisi, 3, (3): 5.
  • Yavuzer, Haluk. (1981). Psiko-sosyal Açıdan Çocuk Suçluluğu, İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Dergisi.
  • Yavuzer, Haluk. (1992). Çocuk ve Suç, 6. Basım, İstanbul: Remzi Kitabevi.
APA GÜNGÖR M (2013). Risk altındaki çocukların aile yapıları ve suça yönelimleri (Mersin ili örneği). , 421 - 434.
Chicago GÜNGÖR Mehmet Risk altındaki çocukların aile yapıları ve suça yönelimleri (Mersin ili örneği). (2013): 421 - 434.
MLA GÜNGÖR Mehmet Risk altındaki çocukların aile yapıları ve suça yönelimleri (Mersin ili örneği). , 2013, ss.421 - 434.
AMA GÜNGÖR M Risk altındaki çocukların aile yapıları ve suça yönelimleri (Mersin ili örneği). . 2013; 421 - 434.
Vancouver GÜNGÖR M Risk altındaki çocukların aile yapıları ve suça yönelimleri (Mersin ili örneği). . 2013; 421 - 434.
IEEE GÜNGÖR M "Risk altındaki çocukların aile yapıları ve suça yönelimleri (Mersin ili örneği)." , ss.421 - 434, 2013.
ISNAD GÜNGÖR, Mehmet. "Risk altındaki çocukların aile yapıları ve suça yönelimleri (Mersin ili örneği)". (2013), 421-434.
APA GÜNGÖR M (2013). Risk altındaki çocukların aile yapıları ve suça yönelimleri (Mersin ili örneği). Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(2), 421 - 434.
Chicago GÜNGÖR Mehmet Risk altındaki çocukların aile yapıları ve suça yönelimleri (Mersin ili örneği). Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 9, no.2 (2013): 421 - 434.
MLA GÜNGÖR Mehmet Risk altındaki çocukların aile yapıları ve suça yönelimleri (Mersin ili örneği). Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol.9, no.2, 2013, ss.421 - 434.
AMA GÜNGÖR M Risk altındaki çocukların aile yapıları ve suça yönelimleri (Mersin ili örneği). Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2013; 9(2): 421 - 434.
Vancouver GÜNGÖR M Risk altındaki çocukların aile yapıları ve suça yönelimleri (Mersin ili örneği). Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 2013; 9(2): 421 - 434.
IEEE GÜNGÖR M "Risk altındaki çocukların aile yapıları ve suça yönelimleri (Mersin ili örneği)." Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9, ss.421 - 434, 2013.
ISNAD GÜNGÖR, Mehmet. "Risk altındaki çocukların aile yapıları ve suça yönelimleri (Mersin ili örneği)". Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 9/2 (2013), 421-434.