Yıl: 2014 Cilt: 2 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 45 - 54 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Uygulamada olan tarım politikaları kapsa mında çanakkale‟nin mevcut durumunun incelenmesi üzerine bir araştırma

Öz:
Türkiye‟de uygulanan tarım politikalarının tarihi gelişimi incelendiğinde özellikle Planlı Döneminbaşladığı 1963 yılından itibaren sistematik uygulamaların yapıldığı görülmektedir. Bu dönemden itibarentarımda destekleme politikaları beşer yılık planlar ve yıllık programlar şeklinde uygulanmıştır. Uzun yıllar fiyat,girdi ve kredi desteği şeklinde sürdürülen tarım politikaları özellikle 2000 yılından itibaren tarımda reformarayışları çerçevesinde yeniden şekillenmiştir. Tarım Reformu Uygulama Projesi‟nin (TRUP) başladığı 2000‟liyıllardan itibaren Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ve Kırsal Kalkınma Destekleri önem kazanmıştır. GünümüzdeGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulanan tarım politika ve destekleri hayvancılık, organiktarım ve iyi tarım, mazot, gübre, toprak analizi, sertifikalı fidan ve tohum desteği, tarımsal danışmanlıkdestekleri ve havza bazlı destekler olmak üzere çok kapsamlı uygulamalard ır. Bu çalışmada Türkiye‟deuygulanan destekleme politikaları kapsamında Çanakkale‟nin mevcut durumu incelenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarımsal Ekonomi ve Politika Coğrafya Ziraat Mühendisliği Uluslararası İlişkiler

A research on ımplementations of current agricultural policies in Çanakkale province

Öz:
Throughout the historical development of Turkish agricultural policies, systematic policies have beenobserved since the beginning of Planned Period in 1963. Since then, agricultural support programs have beenimplemented as five year plans and annual programs. The agricultural policies, long been implemented as price,input and credit support, have reshaped within the perspective of agricultural reform pursuits since the years2000s. Agricultural Reform Implementation Project (ARIP) wa s initiated in the year 2000 and since then DirectIncome Support (DIS) and Rural development Supports have come into prominence. Today, agricultural andlivestock supports provided by the Ministry of Food Agriculture and Livestock diversified as livestock supports,organic agriculture and good agricultural practices supports, diesel fuel support, fertilizer support, soil analysissupport, certified seed and sapling support, agricultural consultancy support and basin based supports. In thisstudy, current implementations of such support programs in Çanakkale Province were analyzed and evaluated.Results revealed that support programs have been implemented efficiently in Çanakkale Province and compliedwith the national implementations.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarımsal Ekonomi ve Politika Coğrafya Ziraat Mühendisliği Uluslararası İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Abay, C., Sayan, S., Miran, B., Bayaner, A., 2001. Türkiye‟deki Tarımsal Destek Harcamalarının Enflasyonist, Etkilerinin Ekonometrik Analizi, TEAE Yayınları, Ankara.
  • Anonim, 2005. Tarım Sigortaları Kanunu (5363), 21.06.2003 Tarih, 25852 Sayılı Resmi Gazete.
  • Anonim, 2006. Tarım Kanunu, 18.04.2006 Tarih, 5488 Sayılı Resmi Gazete.
  • Anonim, 2012. Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Verileri, Çanakkale.
  • Anonim, 2013. Çanakkale İl Gıda, Tar ım ve Hayvancılık Müdürlüğü Verileri, Çanakkale.
  • Anonim, 2014. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, desteklemeler , http://www.tarim.gov.tr/Sayfalar/Icerikler . aspx?rid=481&NodeValue=481&KonuId=481 &zGroup=0&ListName=Icerikler (Erişim: 05 Mart 2014).
  • DPT, 2000. Sekizinci Beş yıllık Kalkınma Planı, 2001 –2005, DPT Yayınları, Ankara.
  • Tan, S., Kumuk, T., Savran, F., Everest, B., 2010. Türkiye‟de 2000 Yılı Sonrası Uygulanan Tarım Politikaları: Tarım Refor mu Uygulama Projesi – ARIP. Türkiye IX. Tarım Ekonomi Kongresi, İanlıurfa.
  • Tan, S., 2011. Türkiye‟de Uygulanan Tarım Politikaları Kapsamında Çanakkale‟nin Mevcut Durumu, Çanakkale Tarımı Sempozyumu, Çanakkale.
  • Yalçınkaya, N., Yalçınkaya, M., Çılbant, Ç., 2006. Avrupa Birliğine Yönelik Düzenlemeler Çerçevesinde Türk Tarım Politikaları ve Sektörün Geleceği Üzerine Etkisi, Yönetim ve Ekonomi Dergisi, Cilt:13, Sayı:2, Celal Bayar Üniversitesi, Manisa.
  • Yan, L., 2012. Strategies for Development of Shaanxi‟s Agric ultural Insurance Industry, Asian Agricultural Resarch, 4(1):45 –48.
  • Yavuz, F., 2006. “Türkiye‟de Tarım” Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı Yayınları Ankara.
APA TAN S, ORTAN Ü, Everest B (2014). Uygulamada olan tarım politikaları kapsa mında çanakkale‟nin mevcut durumunun incelenmesi üzerine bir araştırma. , 45 - 54.
Chicago TAN Sibel,ORTAN Ümit,Everest Bengü Uygulamada olan tarım politikaları kapsa mında çanakkale‟nin mevcut durumunun incelenmesi üzerine bir araştırma. (2014): 45 - 54.
MLA TAN Sibel,ORTAN Ümit,Everest Bengü Uygulamada olan tarım politikaları kapsa mında çanakkale‟nin mevcut durumunun incelenmesi üzerine bir araştırma. , 2014, ss.45 - 54.
AMA TAN S,ORTAN Ü,Everest B Uygulamada olan tarım politikaları kapsa mında çanakkale‟nin mevcut durumunun incelenmesi üzerine bir araştırma. . 2014; 45 - 54.
Vancouver TAN S,ORTAN Ü,Everest B Uygulamada olan tarım politikaları kapsa mında çanakkale‟nin mevcut durumunun incelenmesi üzerine bir araştırma. . 2014; 45 - 54.
IEEE TAN S,ORTAN Ü,Everest B "Uygulamada olan tarım politikaları kapsa mında çanakkale‟nin mevcut durumunun incelenmesi üzerine bir araştırma." , ss.45 - 54, 2014.
ISNAD TAN, Sibel vd. "Uygulamada olan tarım politikaları kapsa mında çanakkale‟nin mevcut durumunun incelenmesi üzerine bir araştırma". (2014), 45-54.
APA TAN S, ORTAN Ü, Everest B (2014). Uygulamada olan tarım politikaları kapsa mında çanakkale‟nin mevcut durumunun incelenmesi üzerine bir araştırma. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1), 45 - 54.
Chicago TAN Sibel,ORTAN Ümit,Everest Bengü Uygulamada olan tarım politikaları kapsa mında çanakkale‟nin mevcut durumunun incelenmesi üzerine bir araştırma. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 2, no.1 (2014): 45 - 54.
MLA TAN Sibel,ORTAN Ümit,Everest Bengü Uygulamada olan tarım politikaları kapsa mında çanakkale‟nin mevcut durumunun incelenmesi üzerine bir araştırma. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, vol.2, no.1, 2014, ss.45 - 54.
AMA TAN S,ORTAN Ü,Everest B Uygulamada olan tarım politikaları kapsa mında çanakkale‟nin mevcut durumunun incelenmesi üzerine bir araştırma. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014; 2(1): 45 - 54.
Vancouver TAN S,ORTAN Ü,Everest B Uygulamada olan tarım politikaları kapsa mında çanakkale‟nin mevcut durumunun incelenmesi üzerine bir araştırma. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi. 2014; 2(1): 45 - 54.
IEEE TAN S,ORTAN Ü,Everest B "Uygulamada olan tarım politikaları kapsa mında çanakkale‟nin mevcut durumunun incelenmesi üzerine bir araştırma." ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2, ss.45 - 54, 2014.
ISNAD TAN, Sibel vd. "Uygulamada olan tarım politikaları kapsa mında çanakkale‟nin mevcut durumunun incelenmesi üzerine bir araştırma". ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi 2/1 (2014), 45-54.