DİN VE DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN CAİLLOU ÇİZGİ FİLMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl: 2013 Cilt: 49 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 127 - 143 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

DİN VE DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN CAİLLOU ÇİZGİ FİLMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz:
Çocuklar en etkili ve kalıcı şekilde model alma yoluylaöğrenmektedirler. Çocukların davranışlarına yön veren modelleriçerisinde en etkili olanı ise çizgi film kahramanlarıdır. Çizgi filmkahramanlarının olumlu ve olumsuz davranışları çocuklar tarafındantaklit edilmekte ve benimsenmektedir. Bu özelliklerinden dolayı çizgifilmlerin din eğitimi üzerindeki olumlu ve olumsuz etkisi büyüktür.Bu araştırmada hem dünyada hem de ülkemizde milyonlarca çocuktarafından takip edilen Caillou çizgi filminin din ve değerler eğitimiaçısından değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırma sonucunda Caillouçizgi filminin değerleri geliştirici sözel ve görsel iletiler barındırdığı,başkahraman Caillounun çoğunlukla olumlu özelliklere sahipolduğu ve çocuklara iyi örnek teşkil ettiği, şiddet ve cinsellik içerensahnelerin bulunmadığı, bilinçaltı mesaj ve alt metnin yer almadığı;buna karşılık Caillounun bazı bölümlerde gereksiz yere çeşitlivarlıklardan korktuğu ve izleyicilerine korkmayı öğrettiği, feministbir bakış açısıyla çizilen karakterlerin cinsiyet rollerini karıştırdığıve çocukların cinsiyet rollerini öğrenmelerinde olumsuz etkiye sahipolduğu ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: Din Bilimi

Research on the Animated Movie Caillou According to Religious and Values Education

Öz:
Children learn effectively from observing others. Watchinganimated movies can have a strong influence on children. In fact,animated movies can be one of education s most powerful tools.However, because children will often internalize and imitate a cartooncharacter s behaviors, the animated movies can play a major rolein influencing the religious and values education of a child. Thepresent research studies the animated movie Caillou. Although thismovie has entertained millions of audiences in Turkey and around theworld, it has also influenced children s religious and values education.Research confirms that the movie does not include physical or verbalviolence or sexuality. In fact, the movie has many positive verbal andvisual messages promoting values with no subliminal messages orsubtext. Furthermore, the hero of Caillou serves as a model leavinga positive influence on the audience. However, Caillou also projectssome areas justifying reasonable concern for the parents. The movie sportrayal of a family is framed from a negative feminist s perspectivewith a reversal of gender roles. This reversal of the gender roles has anegative impact on the audience, and can cause confusion for childrenwho are still trying to form their normal gender roles.
Anahtar Kelime:

Konular: Din Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA Yorulmaz B (2013). DİN VE DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN CAİLLOU ÇİZGİ FİLMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. , 127 - 143.
Chicago Yorulmaz Bilal DİN VE DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN CAİLLOU ÇİZGİ FİLMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. (2013): 127 - 143.
MLA Yorulmaz Bilal DİN VE DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN CAİLLOU ÇİZGİ FİLMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. , 2013, ss.127 - 143.
AMA Yorulmaz B DİN VE DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN CAİLLOU ÇİZGİ FİLMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. . 2013; 127 - 143.
Vancouver Yorulmaz B DİN VE DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN CAİLLOU ÇİZGİ FİLMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. . 2013; 127 - 143.
IEEE Yorulmaz B "DİN VE DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN CAİLLOU ÇİZGİ FİLMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ." , ss.127 - 143, 2013.
ISNAD Yorulmaz, Bilal. "DİN VE DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN CAİLLOU ÇİZGİ FİLMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ". (2013), 127-143.
APA Yorulmaz B (2013). DİN VE DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN CAİLLOU ÇİZGİ FİLMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Diyanet İlmi Dergi, 49(3), 127 - 143.
Chicago Yorulmaz Bilal DİN VE DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN CAİLLOU ÇİZGİ FİLMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Diyanet İlmi Dergi 49, no.3 (2013): 127 - 143.
MLA Yorulmaz Bilal DİN VE DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN CAİLLOU ÇİZGİ FİLMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Diyanet İlmi Dergi, vol.49, no.3, 2013, ss.127 - 143.
AMA Yorulmaz B DİN VE DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN CAİLLOU ÇİZGİ FİLMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Diyanet İlmi Dergi. 2013; 49(3): 127 - 143.
Vancouver Yorulmaz B DİN VE DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN CAİLLOU ÇİZGİ FİLMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Diyanet İlmi Dergi. 2013; 49(3): 127 - 143.
IEEE Yorulmaz B "DİN VE DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN CAİLLOU ÇİZGİ FİLMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ." Diyanet İlmi Dergi, 49, ss.127 - 143, 2013.
ISNAD Yorulmaz, Bilal. "DİN VE DEĞERLER EĞİTİMİ AÇISINDAN CAİLLOU ÇİZGİ FİLMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ". Diyanet İlmi Dergi 49/3 (2013), 127-143.