Yıl: 2014 Cilt: 10 Sayı: 23 Sayfa Aralığı: 121 - 136 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Muhasebe eğitimindeki bilgi, beceri ve eğitim tekniklerinin gerekliliklerine ilişkin beklentiler: Türkiye'deki akademisyenlere ve meslek mensuplarına yönelik bir araştırma

Öz:
Çalışmanın amacı; muhasebe meslek mensuplarının ve muhasebe dersi verenakademisyenlerin muhasebecilik mesleğine ilişkin sahip olunması gerektiğini düşündükleribilgi, beceri ve eğitim tekniklerini ortaya koymaktır. Bu amaca yönelik olarak muhasebeeğitiminde yer alması düşünülen bilgi, beceri ve eğitim tekniklerine ilişkin ifadeleri içerenanket hazırlanmıştır. Türkiyede muhasebe eğitimi veren akademisyenlerin ve Bursa SerbestMuhasebeci Mali Müşavirler Odasına kayıtlı meslek mensuplarının bu anketi 5li Likertölçeği yardımıyla cevaplandırmaları istenmiştir. Yapılan değerlendirme sonucunda, muhasebeeğitiminin içeriği ve yöntemi konusunda akademisyenlerin ve muhasebe meslek mensuplarınınfarklı görüşlerde oldukları tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Eğitim, Eğitim Araştırmaları İşletme Eğitim, Özel İktisat İşletme Finans

Expectations for the knowledge, skills and educational techniques requirements in accounting education: Evidence from Turkish academicians and accountants

Öz:
The aim of this study is to highlight the perceptions of accountants and accountingacademicians about the knowledge, skills and educational techniques that should be requiredfor accounting profession. Devoted to this aim, a questionnaire is prepared consisting ofthe knowledge, skills and educational techniques that should be required for accountingeducation. We have two groups of respondents, namely the accounting academicians in Turkeyand accountants listed in Bursa Chamber of Certifed Public Accountants. The respondentsanswered the questions via the 5 Likert scale. The results reveal that the academicians andaccounting professionals do not have a consensus about the content and methods of accoutingeducation.
Anahtar Kelime:

Konular: Sosyal Çalışma Eğitim, Eğitim Araştırmaları İşletme Eğitim, Özel İktisat İşletme Finans
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Albrecht, W. S., & Sack, R. J. (2000). Accounting education: Charting the course through a perilous future, Accounting Education Series , 16, Sarasota, FL: American Accounting Association.
  • Bilginer, N. (1999). Lisans düzeyindeki muhasebe eğitiminde bir motivasyon aracı olarak sunum kalitesinin etkileri. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 1(3), 111-120.
  • Boyce, G. (1999). Computer-assisted teaching and learning in accounting: Pedagogy or product? Journal of Accounting Education, 17(1–2), 191–199.
  • Boyd, D. T., Boyd, S. C., & Boyd, W. L. (2000). Changes in accounting education: Improving principles content for better understanding. Journal of Education for Business , 76(1), 36-42.
  • Burnett, S. (2003). The future of accounting education: A regional perspective. Journal of Education of Business , 78(3), 129–136.
  • Choi, F. D. S. (1993). Accounting education for the 21th century: Meeting the challenges, Issues in Accounting Education, August, 423-430.
  • Çukacı, Y. C., & Elagöz, İ. (2006). Muhasebe derslerinde kullanılan öğretim yöntemleri ile öğrenme stillerinin ilişkisinin ortaya konulması ve Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde bir uygulama. D.E.Ü.İ.İ.B.F.Dergisi, 21(1), 147-164.
  • Demirkan, Ş. (2001, Mayıs). Muhasebe eğitim yöntemleri. XX. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Tekirova/Antalya.
  • Francisco, B., & Kelly, A. (2002). Beyond Albrecht and Sack: A comparison of accounting professionals and college students . Working paper.
  • Gençtürk, M., Demir, Y., & Çarıkçı, O. (2008). Meslek yüksekokulu öğrencilerinin muhasebe- fnans eğitimine bakış açıları ve farkındalıkları üzerine bir uygulama. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 13(1), 209-228.
  • Karacaer, S., & Taş, A. (2004). Muhasebe eğitiminde kalite çalışmaları: Muhasebe dersi değerlendirmesi üzerine bir uygulama. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 6(2), 1-14.
  • Lin, M., Liu, J., & Xiang, X. (2005). Knowledge base and skill development in accounting education: Evidence from China. Journal of Accounting Education, 23, 149-169.
  • Mohammed, E. K. A., & Lashine, S. H. (2003). Accounting knowledge and skills and the challenges of a global business environment. Managerial Finance , 29(7), 3-16.
  • Sayın, Ş., & Yeğinboy, Y. (2001, Mayıs). Yükseköğretimde muhasebe eğitiminin etkinliği. XX. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Tekirova/Antalya.
  • Şakrak, M. (2001, Mayıs). Muhasebe eğitiminde amaç tanımının değişim gereği: Fonksiyonel yönetici ve çalışanların muhasebe eğitimi. XX. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Tekirova/Antalya.
APA POROY ARSOY A, BORA T, SELİMOĞLU S (2014). Muhasebe eğitimindeki bilgi, beceri ve eğitim tekniklerinin gerekliliklerine ilişkin beklentiler: Türkiye'deki akademisyenlere ve meslek mensuplarına yönelik bir araştırma. , 121 - 136.
Chicago POROY ARSOY AYLİN,BORA Tuba,SELİMOĞLU SEVAL Muhasebe eğitimindeki bilgi, beceri ve eğitim tekniklerinin gerekliliklerine ilişkin beklentiler: Türkiye'deki akademisyenlere ve meslek mensuplarına yönelik bir araştırma. (2014): 121 - 136.
MLA POROY ARSOY AYLİN,BORA Tuba,SELİMOĞLU SEVAL Muhasebe eğitimindeki bilgi, beceri ve eğitim tekniklerinin gerekliliklerine ilişkin beklentiler: Türkiye'deki akademisyenlere ve meslek mensuplarına yönelik bir araştırma. , 2014, ss.121 - 136.
AMA POROY ARSOY A,BORA T,SELİMOĞLU S Muhasebe eğitimindeki bilgi, beceri ve eğitim tekniklerinin gerekliliklerine ilişkin beklentiler: Türkiye'deki akademisyenlere ve meslek mensuplarına yönelik bir araştırma. . 2014; 121 - 136.
Vancouver POROY ARSOY A,BORA T,SELİMOĞLU S Muhasebe eğitimindeki bilgi, beceri ve eğitim tekniklerinin gerekliliklerine ilişkin beklentiler: Türkiye'deki akademisyenlere ve meslek mensuplarına yönelik bir araştırma. . 2014; 121 - 136.
IEEE POROY ARSOY A,BORA T,SELİMOĞLU S "Muhasebe eğitimindeki bilgi, beceri ve eğitim tekniklerinin gerekliliklerine ilişkin beklentiler: Türkiye'deki akademisyenlere ve meslek mensuplarına yönelik bir araştırma." , ss.121 - 136, 2014.
ISNAD POROY ARSOY, AYLİN vd. "Muhasebe eğitimindeki bilgi, beceri ve eğitim tekniklerinin gerekliliklerine ilişkin beklentiler: Türkiye'deki akademisyenlere ve meslek mensuplarına yönelik bir araştırma". (2014), 121-136.
APA POROY ARSOY A, BORA T, SELİMOĞLU S (2014). Muhasebe eğitimindeki bilgi, beceri ve eğitim tekniklerinin gerekliliklerine ilişkin beklentiler: Türkiye'deki akademisyenlere ve meslek mensuplarına yönelik bir araştırma. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 10(23), 121 - 136.
Chicago POROY ARSOY AYLİN,BORA Tuba,SELİMOĞLU SEVAL Muhasebe eğitimindeki bilgi, beceri ve eğitim tekniklerinin gerekliliklerine ilişkin beklentiler: Türkiye'deki akademisyenlere ve meslek mensuplarına yönelik bir araştırma. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi 10, no.23 (2014): 121 - 136.
MLA POROY ARSOY AYLİN,BORA Tuba,SELİMOĞLU SEVAL Muhasebe eğitimindeki bilgi, beceri ve eğitim tekniklerinin gerekliliklerine ilişkin beklentiler: Türkiye'deki akademisyenlere ve meslek mensuplarına yönelik bir araştırma. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, vol.10, no.23, 2014, ss.121 - 136.
AMA POROY ARSOY A,BORA T,SELİMOĞLU S Muhasebe eğitimindeki bilgi, beceri ve eğitim tekniklerinin gerekliliklerine ilişkin beklentiler: Türkiye'deki akademisyenlere ve meslek mensuplarına yönelik bir araştırma. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi. 2014; 10(23): 121 - 136.
Vancouver POROY ARSOY A,BORA T,SELİMOĞLU S Muhasebe eğitimindeki bilgi, beceri ve eğitim tekniklerinin gerekliliklerine ilişkin beklentiler: Türkiye'deki akademisyenlere ve meslek mensuplarına yönelik bir araştırma. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi. 2014; 10(23): 121 - 136.
IEEE POROY ARSOY A,BORA T,SELİMOĞLU S "Muhasebe eğitimindeki bilgi, beceri ve eğitim tekniklerinin gerekliliklerine ilişkin beklentiler: Türkiye'deki akademisyenlere ve meslek mensuplarına yönelik bir araştırma." Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 10, ss.121 - 136, 2014.
ISNAD POROY ARSOY, AYLİN vd. "Muhasebe eğitimindeki bilgi, beceri ve eğitim tekniklerinin gerekliliklerine ilişkin beklentiler: Türkiye'deki akademisyenlere ve meslek mensuplarına yönelik bir araştırma". Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi 10/23 (2014), 121-136.