Yeniden post-sosyalizm: Çinli karakterli sosyalizm , geçmişi ve geleceği üzerine düşünceler

Yıl: 2010 Cilt: 0 Sayı: 119 Sayfa Aralığı: 84 - 110 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Yeniden post-sosyalizm: Çinli karakterli sosyalizm , geçmişi ve geleceği üzerine düşünceler

Öz:
Makalede, Çinin yükselen bir güç olarak küresel dünyada alabileceği rol, Çin Devrimi ve Çinin yeni ve asli bir aktör olan konumundan beslenerek tartışılıyor. Bu çerçevede tartışma, Çinin post-sosyalist karakterine vurgu yapılarak Çin Devrim tarihinin ve Mao Zedung düşüncesinin bu kavramın altyapısını oluşturduğu üzerine in- şa ediliyor. Devrimin bir deneme tarihi olduğu savı ileri sürülürken bu, Maonun evrensel, tikel, uzlaşmaz olarak tanımladığı çelişkinin devrimci hermenötiği üzerine kuruluyor. Öte yandan önemsiz görünen çelişkiler göz ardı edilmeyerek, klasik hiyerarşiye direniliyor ve onlara da ayrı bir dinamik atfediliyor. Fakat çelişkinin başat yö- nü tanımı ile teori ile pratik arasındaki çelişkinin başat yönünün pratik olduğu söylenerek ekonomik altyapı ve onun sonucu da üretim ve sınıf mücadelesi öne çıkıyor. Bu noktada, 1978den sonra yaşanan reform ve açılım sürecinin, üretici güçlerin hızla geliştirilmesi ve kalkınma çerçevesinde ele alınmasının toplumsal çelişkileri getireceği belirtiliyor. Diğer yandan kalkınmacılığa karşı toplumsal ve siyasi dönüşüminancının hâlâ var olmasının bu çelişkileri aşma yöntemleri olarak tanımlanabilecek bir post-sosyalist hüviyete kavuşabileceği ihtimali sorgulanıyor. Böyle bir meşrulaş- tırmanın seküler bir ütopyacılık ile tezahür edebileceği ve Çinin geçmiş ile geleceğin sentezi ile yeni bir alternatif olabileceği öngörülüyor
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih

Post-socialism revisited: Reflections on socialism with Chinese characteristics, its past, present and future

Öz:
In this article, the potential role of China in the world as a rising global power is discussed in light of the Chinese Revolution and China s new status as a main actor. In this framework the discussion emphasizes the postsocialist character of China and is constructed upon the assertion that Mao Zedung s thought constitutes the infrastructure of this concept. The claim that the Revolution is a history of experimentation is put forward and is based on the revolutionary hermeneutics of contradictiondefined as universal, particular and irreconcilable by Mao. On the other hand, in resistance to traditional hierarchies, seemingly insignificant contradictions are not overlooked and they are also ascribed separate dynamics. However, the definition of the principle aspect of contradiction deems practice to be the principle aspect of the contradiction between theory and practice and prioritizes economic infrastructure and therefore production and class struggle. At this point it is noted that the conception of the reform and opening processes after 1978 within the framework of development and the rapid advancement of productive powers created social contradictions. At the same time, the possiblepostsocialist identity of the continuing existence of the faith in social and political transformation against developmentalism, and the possibility of its being defined as a method to overcome these contradictions is questioned. It is anticipated that such a legitimization can appear in the form of a secular utopianism and through a synthesis of the past and the future China can become a new alternative.
Anahtar Kelime:

Konular: Tarih
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Bibliyografik
  • Ahmad, A. (1992) In Theory: Classes, Nations, Literatures, Londra: Verso [Türkçesi: Teoride Sınıf, Ulus, Edebiyat, çev. Ahmet Fethi, İstanbul: Alan Yayıncılık, 1995]
  • Arrighi, G. (2007) Adam Smith in Beijing: Lineages of the 21st Century, Londra: Verso.
  • Chun, L. (2006) The Transformation of Chinese Socialism, Durham, NC: Duke University Press.
  • Dirlik, A. (1989) “Postsocialism? Reflections on Socialism with Chinese Characteristics”, Marxism and the Chinese Experience, der. Arif Dirlik ve Maurice Meisner, NY: ME Sharpe.
  • Dirlik, A. (1993) After the Revolution: Waking to Global Capitalism, Hanover, NH: Wesleyan University Press.
  • Escobar, A. (1994) Encountering Development: The Making and Unmaking of the Third World, Princeton, NJ: Princeton University Press.
  • Frank, Andre Gunder (1998) Re-Orient: Global Economy in the Asian Age, Berkeley, CA: University of California Press.
  • Friedman, E. (2009) “How Economic Superpower China Could Transform Africa,” Journal of Chinese Political Science, no.14, s. 1-20.
  • Judd, E. (1983) “Revolutionary drama and song in the Jiangxi Soviet”, Modern China, no. 9. Keping, Y. (2008) “Toward an Incremental Democracy and Governance: Chinese Theories and Assessment Criteria,” Yu Keping, Globalization and Changes in China’s Governance, Leiden: EJ Brill.
  • Knight, N. (1980) “Mao Zedong’s On Contradiction and On Practise: Pre-liberation Texts,” China Quarterly, 84: 641-668. (Türkçe için bkz. Mao, Slavoj Zizek’in Sunuşuyla Pratik ve Çelişki Üzerine, İngilizce’den çeviren: Ahmet Kırmızıgül, Epos Yayınları, Ankara, 2009, s.85-123.)
  • Mao, Z. (1976) “Bianzhengfa weiwulun” (Dialectical materialism-Diyalektik materyalizm), Mao Zedong ji (Mao Zedong Collection- Mao Zedong Derlemesi), ed. by Takeuchi Minoru (10 vols) (Hong Kong: Bowen Book Co., 1976), vol. VI, s. 265 305, s. 302 3.
  • Mukhia, H. (2008) “Liberal Democracy for Asia and the World: Problems and Prospects,” Valedictory Speech to the 20thAnniversary Meeting of the International Association of Historians of Asia, Jawaharlal Nehru University, Delhi.
  • Pickowicz, P. (1981) Marxist Literary Thought in China: The Influence of Ch’u Ch’iupai, Berkeley: University of California Press.
  • Riping, S. (1989) “Shinian lai MaoZedong zhexue sixiang yanjiu shuping” (A Critique of Research on Mao Zedong’s Philosophical Thought Over the Last Decade), Mao Zedong zhexue sixiang yanjiu (Research in Mao Zedong’s Philosophical Thought), no.5: 4-10.
  • Scram, S. (1971) The Political Thought of Mao Tse-tung, New York: Praeger Publishers. Selected Works of Mao Tse-tung, 4 Cilt (Beijing: Foreign Languages Press, 1965-1967).
  • Tevoedjre, A. (1979) Poverty: Wealth of Mankind, Oxford, UK: Pergamon Press.
  • Wylie, R. (1980) The Emergence of Maoism: Mao Tse-tung, Ch’en Po-ta and the Search for Chinese Theory, 1937-1945, Stanford, CA: Stanford University Press.
  • Xian jieduande Zhongguo sixiang yundong (The Chinese Thought Movement of the Present) Shanghai: Yiban shudian, 1937.
  • Zedong, M. (1990) Report from Xunwu, der. ve giriş Roger R. Thompson Stanford, CA: Stanford University Press.
  • Zhongguo defang zhengfu chuangxin (Innovations and Excellence in Chinese Local Governance, 2005-2006) (Beijing: China Center for Comparative Politics and Economics, 2007).
APA DİRLİK A (2010). Yeniden post-sosyalizm: Çinli karakterli sosyalizm , geçmişi ve geleceği üzerine düşünceler. , 84 - 110.
Chicago DİRLİK Arif Yeniden post-sosyalizm: Çinli karakterli sosyalizm , geçmişi ve geleceği üzerine düşünceler. (2010): 84 - 110.
MLA DİRLİK Arif Yeniden post-sosyalizm: Çinli karakterli sosyalizm , geçmişi ve geleceği üzerine düşünceler. , 2010, ss.84 - 110.
AMA DİRLİK A Yeniden post-sosyalizm: Çinli karakterli sosyalizm , geçmişi ve geleceği üzerine düşünceler. . 2010; 84 - 110.
Vancouver DİRLİK A Yeniden post-sosyalizm: Çinli karakterli sosyalizm , geçmişi ve geleceği üzerine düşünceler. . 2010; 84 - 110.
IEEE DİRLİK A "Yeniden post-sosyalizm: Çinli karakterli sosyalizm , geçmişi ve geleceği üzerine düşünceler." , ss.84 - 110, 2010.
ISNAD DİRLİK, Arif. "Yeniden post-sosyalizm: Çinli karakterli sosyalizm , geçmişi ve geleceği üzerine düşünceler". (2010), 84-110.
APA DİRLİK A (2010). Yeniden post-sosyalizm: Çinli karakterli sosyalizm , geçmişi ve geleceği üzerine düşünceler. Toplum ve Bilim, 0(119), 84 - 110.
Chicago DİRLİK Arif Yeniden post-sosyalizm: Çinli karakterli sosyalizm , geçmişi ve geleceği üzerine düşünceler. Toplum ve Bilim 0, no.119 (2010): 84 - 110.
MLA DİRLİK Arif Yeniden post-sosyalizm: Çinli karakterli sosyalizm , geçmişi ve geleceği üzerine düşünceler. Toplum ve Bilim, vol.0, no.119, 2010, ss.84 - 110.
AMA DİRLİK A Yeniden post-sosyalizm: Çinli karakterli sosyalizm , geçmişi ve geleceği üzerine düşünceler. Toplum ve Bilim. 2010; 0(119): 84 - 110.
Vancouver DİRLİK A Yeniden post-sosyalizm: Çinli karakterli sosyalizm , geçmişi ve geleceği üzerine düşünceler. Toplum ve Bilim. 2010; 0(119): 84 - 110.
IEEE DİRLİK A "Yeniden post-sosyalizm: Çinli karakterli sosyalizm , geçmişi ve geleceği üzerine düşünceler." Toplum ve Bilim, 0, ss.84 - 110, 2010.
ISNAD DİRLİK, Arif. "Yeniden post-sosyalizm: Çinli karakterli sosyalizm , geçmişi ve geleceği üzerine düşünceler". Toplum ve Bilim 119 (2010), 84-110.