Yıl: 2015 Cilt: 12 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 19 - 24 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Metabolik Sendromlu Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi

Öz:
Giriş: Metabolik sendrom tedavisinde sağlıklı yaşam biçimi davranış- larının benimsenmesi ve sağlığın geliştirilmesi temel prensip olarak kabul edilmektedir. Amaç: Metabolik sendrom tanısı alan kadınların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarını ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapıldı. Yöntem: Araştırmanın örneklemini; İstanbul ilinde bulunan bir eğitim ve araştırma hastanesinin Obezite Polikliniğinde tedavi-takibi yapılan ve hekim tarafından Metabolik sendrom tanısı konan, araştırmaya katılmayı kabul eden, 18 yaş üzeri 225 kadın oluşturdu. Veriler, Hasta Tanıtım Formu ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçek-II kullanılarak toplandı. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde ortalama, yüzdelik, t testi, Kruskal Wallis testi kullanıldı ve anlamlılık p<.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Kadınların yaş ortalaması 49.08±12.69 yıl olup; %56.9u ilk ve orta okul eğitim düzeyine sahip, %80i evli, %86.2si çocuk sahibi ve %88.9u ev hanımıdır. Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları ÖlçekII ortalama toplam puanının 130.74±18.77 olduğu belirlendi. Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçek-IIde en yüksek alt boyut puanının manevi gelişim, en düşük alt boyut puanının ise fi ziksel aktivite alanında olduğu saptandı. Sonuç: Metabolik sendromlu kadınların sağlıklı yaşam biçimi davranışları puanı orta düzeydedir ve fi ziksel aktiviteleri yetersizdir. Buna göre; metabolik sendromlu kadınların sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz alışkanlığı kazanmaları için desteklenmesi ve yaşam tarzı deği- şiklikleri konusunda motive edilmesi önerilmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Araştırmaları Hemşirelik Aile Çalışmaları

Determining the Healthy Lifestyle Behaviors and Related Factors on Women with Metabolic Syndrome

Öz:
Introduction: The adoption of healthy lifestyle behaviors are considered to be the basic principles of health promotion in the treatment of metabolic syndrome. Aim: To determine healthy lifestyle behaviors and the affecting factors these behaviors have on women with metabolic syndrome. Methods: The sample comprised 225 women 18 years and over who were diagnosed and treated for metabolic syndrome in the obesity outpatient clinic of a teaching and research hospital in Istanbul. The data was collected by a questionnaire which includes sociodemographic information and the Health Promoting Lifestyle Profi le Scale-II. Data were analyzed using descriptive statistics, student-t, and Kruskal-Wallis test, and the signifi cance level was accepted as p<.05. Results: The mean age of women was 49.08±12.69 years. 56.9% of them graduated from primary school, 80% were married, 86.2% had children, and 88.9% were housewives. It was found that the mean total score on the Health Promoting Lifestyle Profi le Scale-II was 130.74±18.77. The highest score on the scale was in the selfactualization subscale and the lowest score was in the habitual regular exercise behaviors subscale. Conclusion: It was concluded that healthy lifestyle behaviors of women with metabolic syndrome were at a moderate level and that exercise was inadequate. Therefore, women with metabolic syndrome should be encouraged and motivated to make healthy lifestyle changes including better diet and regular exercise.
Anahtar Kelime:

Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum Kadın Araştırmaları Hemşirelik Aile Çalışmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KARAKOÇ KUMSAR A, ÇINAR PAKYÜZ S (2015). Metabolik Sendromlu Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi. , 19 - 24.
Chicago KARAKOÇ KUMSAR Azime,ÇINAR PAKYÜZ Sezgi Metabolik Sendromlu Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi. (2015): 19 - 24.
MLA KARAKOÇ KUMSAR Azime,ÇINAR PAKYÜZ Sezgi Metabolik Sendromlu Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi. , 2015, ss.19 - 24.
AMA KARAKOÇ KUMSAR A,ÇINAR PAKYÜZ S Metabolik Sendromlu Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi. . 2015; 19 - 24.
Vancouver KARAKOÇ KUMSAR A,ÇINAR PAKYÜZ S Metabolik Sendromlu Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi. . 2015; 19 - 24.
IEEE KARAKOÇ KUMSAR A,ÇINAR PAKYÜZ S "Metabolik Sendromlu Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi." , ss.19 - 24, 2015.
ISNAD KARAKOÇ KUMSAR, Azime - ÇINAR PAKYÜZ, Sezgi. "Metabolik Sendromlu Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi". (2015), 19-24.
APA KARAKOÇ KUMSAR A, ÇINAR PAKYÜZ S (2015). Metabolik Sendromlu Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, 12(1), 19 - 24.
Chicago KARAKOÇ KUMSAR Azime,ÇINAR PAKYÜZ Sezgi Metabolik Sendromlu Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma 12, no.1 (2015): 19 - 24.
MLA KARAKOÇ KUMSAR Azime,ÇINAR PAKYÜZ Sezgi Metabolik Sendromlu Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, vol.12, no.1, 2015, ss.19 - 24.
AMA KARAKOÇ KUMSAR A,ÇINAR PAKYÜZ S Metabolik Sendromlu Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma. 2015; 12(1): 19 - 24.
Vancouver KARAKOÇ KUMSAR A,ÇINAR PAKYÜZ S Metabolik Sendromlu Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma. 2015; 12(1): 19 - 24.
IEEE KARAKOÇ KUMSAR A,ÇINAR PAKYÜZ S "Metabolik Sendromlu Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi." Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, 12, ss.19 - 24, 2015.
ISNAD KARAKOÇ KUMSAR, Azime - ÇINAR PAKYÜZ, Sezgi. "Metabolik Sendromlu Kadınlarda Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi". Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma 12/1 (2015), 19-24.