Yıl: 2014 Cilt: 11 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 15 - 21 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Üniversite Öğrencilerinin Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri

Öz:
Amaç: Tanımlayıcı türdeki araştırma; farklı fakültelerde eğitim gören üniversite öğrencilerinin organ bağışı ve nakli hakkındaki bilgi ve gö- rüşlerini saptamak amacıyla 2012-2013 öğrenim yılında gerçekleştirildi. Yöntem: Araştırma verileri, araştırmacılar tarafından literatür doğrultusunda hazırlanan ve uzman görüşüne sunulan anket formu aracılı- ğıyla toplandı. Araştırma 921 öğrenci üzerinde yapıldı, anket formu araştırmacılar tarafından öğrencilere sınıf ortamında dolduruldu. Bulgular: Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin %36.4ünü sağlık bilimleri, %34.9unu sosyal bilimler, %28.7sini fen bilimleri bölümünde eğitim görmekteydi. Araştırma sonucunda; öğrencilerin %47.8inin organ bağışında bulunmayı düşündüğü, buna karşılık öğrencilerin sadece %4.2sinin çalışma tarihine kadar organ bağışı beyanında bulunduklarını belirlendi. Öğrencilerin organ bağışı hakkında bilgi alma durumları incelendiğinde sadece %42.5inin organ nakli ve bağışı hakkında bilgi aldığı ve öğrencilerin genel olarak organ nakli ve bağışı hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları belirlendi. Öğrencilerin organ bağışında bulunmama nedenleri araştırıldığında; %47.4ünün vücut bütünlüğü bozulduğu ve %2.5inin dini inançlarına ters düştüğü için organ bağışında bulunmayı düşünmediği tespit edildi. Sonuç: Araştırmaya katılan öğrencilerin organ nakli ve bağışı konusunda önemli ölçüde bilgi eksiği olduğu; organ bağışı konusunda tutum ve davranışlarının farklı olduğu ve organ bağışında bulunmak isteyen öğrencilerin çok azının organ bağışında bulunduğu saptandı.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Tıbbi Etik Hemşirelik

The Knowledge and Views of University Students about Organ Donation

Öz:
Objective: This descriptive study was conducted between 2012 and 2013 in order to determine knowledge and views of university who attend different faculties regarding organ donation and transplantation. Methods: Data of the study were collected using a questionnaire prepared by the researchers in line with the literature and based on expert opinion. The study was conducted with 921 students and the questionnaire forms were fi lled out by students in the classroom under the supervision of the researchers. Results: Of the students included within the scope of the study, 36.4% were from department of health sciences, 34.9% were from department of social sciences and 28.7% were from department of sciences. Results showed that while 47.8% of the students would consider donating an organ, up to the date of this study only 4.2% would make an organ donation. Examining the knowledge of students regarding the organ donation, only 42.5% obtained information about organ donation and transplantation and the students had no suffi cient knowledge related to organ donation and transplantation. Examining the reasons behind why the students did not consider the organ donation, 2.5% of students said this was contrary to their religious beliefs and 47.4% did not consider making the organ donation since their physical integrity would be impaired. Conclusion: Consequently, it was found that students participating in the study had considerably lacked knowledge regarding organ donation and transplantation. The students attitudes and behaviors on organ donation were different and very few students wish to make an organ donation.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları Tıbbi Etik Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KAVURMACI M, Karabulut N, koc A (2014). Üniversite Öğrencilerinin Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri. , 15 - 21.
Chicago KAVURMACI MEHTAP,Karabulut Neziha,koc Aysegul Üniversite Öğrencilerinin Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri. (2014): 15 - 21.
MLA KAVURMACI MEHTAP,Karabulut Neziha,koc Aysegul Üniversite Öğrencilerinin Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri. , 2014, ss.15 - 21.
AMA KAVURMACI M,Karabulut N,koc A Üniversite Öğrencilerinin Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri. . 2014; 15 - 21.
Vancouver KAVURMACI M,Karabulut N,koc A Üniversite Öğrencilerinin Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri. . 2014; 15 - 21.
IEEE KAVURMACI M,Karabulut N,koc A "Üniversite Öğrencilerinin Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri." , ss.15 - 21, 2014.
ISNAD KAVURMACI, MEHTAP vd. "Üniversite Öğrencilerinin Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri". (2014), 15-21.
APA KAVURMACI M, Karabulut N, koc A (2014). Üniversite Öğrencilerinin Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, 11(2), 15 - 21.
Chicago KAVURMACI MEHTAP,Karabulut Neziha,koc Aysegul Üniversite Öğrencilerinin Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma 11, no.2 (2014): 15 - 21.
MLA KAVURMACI MEHTAP,Karabulut Neziha,koc Aysegul Üniversite Öğrencilerinin Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, vol.11, no.2, 2014, ss.15 - 21.
AMA KAVURMACI M,Karabulut N,koc A Üniversite Öğrencilerinin Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma. 2014; 11(2): 15 - 21.
Vancouver KAVURMACI M,Karabulut N,koc A Üniversite Öğrencilerinin Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma. 2014; 11(2): 15 - 21.
IEEE KAVURMACI M,Karabulut N,koc A "Üniversite Öğrencilerinin Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri." Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, 11, ss.15 - 21, 2014.
ISNAD KAVURMACI, MEHTAP vd. "Üniversite Öğrencilerinin Organ Bağışı Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri". Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma 11/2 (2014), 15-21.