Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına bağlı askerler arasında akraba evliliği sıklığı ve bunu etkileyen faktörler

Yıl: 2002 Cilt: 44 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 282 - 287 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına bağlı askerler arasında akraba evliliği sıklığı ve bunu etkileyen faktörler

Öz:
Özellikle bazı Asya bölgelerinde sıklıkla görülen ve çok önemli sağlık problemlerine yol açabilen akraba evliliğinin askerler arasındaki sıklığını ve etkili olabilecek faktörleri incelemek amacıyla, Şubat 2002 tarihinde 4153 kişinin bulunduğu Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı'nda bulunan 354 evli askere 32 soruluk bir soru formu uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, askerler arasında akraba evliliği sıklığının genel olarak %22.5 olduğu, demografik bölgelerden özellikle Doğu ve Güney bölgelerinde doğmuş ve yaşamakta olan askerler arasında akraba evliliği prevalansının diğer bölgelere göre anlamlı derecede yüksek olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra, eğitim düzeyi düşük olanlar arasında da akraba evliliği oranının yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca, akraba evliliği yapmış olan askerlerin yaş ortalamasının akraba evliliği yapmamış olanlara göre daha düşük olduğu ve daha erken evlendikleri tespit edilmiştir.
Anahtar Kelime: Aile özellikleri Evlilik Anketler Askeri personel

Konular: Biyoloji Sağlık Politikaları ve Hizmetleri

The prevalence and the effecting factors of consanguinous marriages among soldiers of Etimesgut Armor School and Training Division Command

Öz:
In order to examine the prevalence and the effecting factors of consanguineous marriage which is common especially in some Asian regions and leads to very important health problems, a questionnaire was applied to all 354 married soldiers among 4153 soldiers of Etimesgut Armor School and Training Division Command. At the end of the study, it has been found that the overall prevalence of consanguineous marriage was 22.5% and it was significantly higher among soldiers who were bom and who are still living in Eastern and Southern demographic regions of Turkey than the other regions. Besides, it has been determined that low educational level was one of the factors for increasing consanguineous marriage level. Also, it has been found that the overall average age and the average age of marriage was lower among consanguineously married soldiers than the others.
Anahtar Kelime: Family Characteristics Marriage Questionnaires Military Personnel

Konular: Biyoloji Sağlık Politikaları ve Hizmetleri
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
APA GÜLEÇ M, BAKIR B, HOŞGÖNÜL E, TÜMERDEM N (2002). Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına bağlı askerler arasında akraba evliliği sıklığı ve bunu etkileyen faktörler. , 282 - 287.
Chicago GÜLEÇ Mahir,BAKIR Bilal,HOŞGÖNÜL Esat,TÜMERDEM Nazmi Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına bağlı askerler arasında akraba evliliği sıklığı ve bunu etkileyen faktörler. (2002): 282 - 287.
MLA GÜLEÇ Mahir,BAKIR Bilal,HOŞGÖNÜL Esat,TÜMERDEM Nazmi Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına bağlı askerler arasında akraba evliliği sıklığı ve bunu etkileyen faktörler. , 2002, ss.282 - 287.
AMA GÜLEÇ M,BAKIR B,HOŞGÖNÜL E,TÜMERDEM N Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına bağlı askerler arasında akraba evliliği sıklığı ve bunu etkileyen faktörler. . 2002; 282 - 287.
Vancouver GÜLEÇ M,BAKIR B,HOŞGÖNÜL E,TÜMERDEM N Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına bağlı askerler arasında akraba evliliği sıklığı ve bunu etkileyen faktörler. . 2002; 282 - 287.
IEEE GÜLEÇ M,BAKIR B,HOŞGÖNÜL E,TÜMERDEM N "Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına bağlı askerler arasında akraba evliliği sıklığı ve bunu etkileyen faktörler." , ss.282 - 287, 2002.
ISNAD GÜLEÇ, Mahir vd. "Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına bağlı askerler arasında akraba evliliği sıklığı ve bunu etkileyen faktörler". (2002), 282-287.
APA GÜLEÇ M, BAKIR B, HOŞGÖNÜL E, TÜMERDEM N (2002). Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına bağlı askerler arasında akraba evliliği sıklığı ve bunu etkileyen faktörler. Gülhane Tıp Dergisi, 44(3), 282 - 287.
Chicago GÜLEÇ Mahir,BAKIR Bilal,HOŞGÖNÜL Esat,TÜMERDEM Nazmi Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına bağlı askerler arasında akraba evliliği sıklığı ve bunu etkileyen faktörler. Gülhane Tıp Dergisi 44, no.3 (2002): 282 - 287.
MLA GÜLEÇ Mahir,BAKIR Bilal,HOŞGÖNÜL Esat,TÜMERDEM Nazmi Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına bağlı askerler arasında akraba evliliği sıklığı ve bunu etkileyen faktörler. Gülhane Tıp Dergisi, vol.44, no.3, 2002, ss.282 - 287.
AMA GÜLEÇ M,BAKIR B,HOŞGÖNÜL E,TÜMERDEM N Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına bağlı askerler arasında akraba evliliği sıklığı ve bunu etkileyen faktörler. Gülhane Tıp Dergisi. 2002; 44(3): 282 - 287.
Vancouver GÜLEÇ M,BAKIR B,HOŞGÖNÜL E,TÜMERDEM N Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına bağlı askerler arasında akraba evliliği sıklığı ve bunu etkileyen faktörler. Gülhane Tıp Dergisi. 2002; 44(3): 282 - 287.
IEEE GÜLEÇ M,BAKIR B,HOŞGÖNÜL E,TÜMERDEM N "Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına bağlı askerler arasında akraba evliliği sıklığı ve bunu etkileyen faktörler." Gülhane Tıp Dergisi, 44, ss.282 - 287, 2002.
ISNAD GÜLEÇ, Mahir vd. "Etimesgut Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına bağlı askerler arasında akraba evliliği sıklığı ve bunu etkileyen faktörler". Gülhane Tıp Dergisi 44/3 (2002), 282-287.