Yıl: 2013 Cilt: 10 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 45 - 53 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Akdeniz Bölgesindeki Bir İlde Üç Farklı Hastanenin Cerrahi Birimlerinde Çalışan Hemşirelerin İş Doyumu ve Etkileyen Faktörler

Öz:
Giriş: İş doyumu, iş deneyimlerine karşı geliştirilen duygusal bir tepkidir. Hemşirelerin iş doyumları kişilik özellikleri, yoğun çalışma şekli, hastane politikaları, meslektaşların ve ekip üyelerinin tutumları gibi pek çok değişkenden etkilenmektedir. Araştırma Cerrahi Birimlerde çalışan hemşirelerin iş doyum düzeyleri ve iş doyum düzeylerini etkileyen faktörleri incelemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir tasarımda planlandı. Yöntem: Araştırmanın evrenini ve örneklemini, Akdeniz Bölgesinde bir ilde yer alan toplam üç hastanede (Bir Üniversite, iki Devlet Hastanesi) görevli 52 cerrahi yoğun bakım, 83 ameliyathane ve 132 cerrahi kliniklerde çalışan servis hemşiresi olmak üzere toplam 267 hemşire oluşturdu. Örneklem yöntemine gidilmeden evrenin tamamı çalışmaya dahil edildi. Veriler araştırmacılar tarafından oluşturulan, Tanıtıcı Özellikleri Belirleme formu ve İş Doyum Ölçeği kullanılarak toplandı. Veriler yüzdelik, ortalama ve çoklu regresyon analizi ile değerlendirildi.Bulgular: Hemşirelerin genel iş doyum puan ortalaması 167.59±28.16 olarak belirlendi. Hemşirelerin iş doyumu ile hemşirelerin haftalık çalışma saati, son bir ayda tutulan nöbet sayısı ve gece bakım verilen hasta sayısı ve çalışılan klinik ilişkili bulundu. Yaş, eğitim, çalışma yılı, bulunduğu hastanede çalışma süresi ve gündüz bakım verilen hasta sayısı arasında ise anlamlı bir ilişki saptanmadı. Yoğun bakım hemşirelerinin iş doyumu cerrahi klinik hemşirelerine göre, cerrahi klinik hemşirelerininki de ameliyathane hemşirelerine göre daha yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Bu çalışmada, cerrahi kliniklerde görev yapan hemşirelerin iş doyum düzeyleri düşük bulunmuştur. Bu nedenle, hemşirelerin iş doyumunu artırmaya yönelik müdahalelerin planlanması ve sonuçlarının değerlendirilmesine yönelik çalışmaların yapılması önerilmektedir.
Anahtar Kelime:

Konular: Yoğun Bakım, Tıp Hemşirelik

Job Satisfaction and Affecting Factors of Surgical Unit Nurses of Three Different Hospitals in a Province in Mediterranean Region

Öz:
Introduction: The job satisfaction is the emotional reaction developed against job experiences. The nurses job satisfaction can be affected by many variables such as personality traits, busy way of working, hospital policies and the attitudes of the team members and colleagues. This research was planned in a descriptive and correlation pattern in order to determine the level of job satisfaction and factors affecting the job satisfaction levels of the nurses working in surgical departments. Method: The sample and the population of the research consisted of a total of 267 nurses including 52 Surgical intensive care nurses, 83 Surgical Operation Room nurses and 132 service nurses working in Surgical Clinics in three hospitals (1 University Hospital, 2 State Hospitals) in a province in Mediterranean Region. The entire population was included in the research without applying sampling method. The data was collected through Determination of Promotional Characteristics Form and Job Satisfaction Scale which were developed by the researchers. Data were analyzed using percentage values and multiple regression. Results: Approximate score of intensive care nurses job satisfaction was found 167,59±28,16 and job satisfaction of intensive surgical unit nurses was determined as low . The Factors effecting Job Satisfaction were determined as weekly working hours, the number of seizures in the past month, number of patients to whom day care is given. A significant inequality was not confirmed in the Job satisfaction average level evaluated according to age, education background, working period at the current hospital and number of patients to whom night care is given. It was determined that while Job satisfaction levels ofintensive care unit nurses are higher than surgical clinic nurses, job satisfaction levels of clinic nurses are also higher than surgical operating room nurses. Conclusion: It was found that the nurses working in the surgery units have lower job satisfaction. Therefore, it is recommended to plan and evaluate of interventions to improve nurses job satisfaction.
Anahtar Kelime:

Konular: Yoğun Bakım, Tıp Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA aksoy n, POLA C (2013). Akdeniz Bölgesindeki Bir İlde Üç Farklı Hastanenin Cerrahi Birimlerinde Çalışan Hemşirelerin İş Doyumu ve Etkileyen Faktörler. , 45 - 53.
Chicago aksoy nilgun,POLA Coşkun Akdeniz Bölgesindeki Bir İlde Üç Farklı Hastanenin Cerrahi Birimlerinde Çalışan Hemşirelerin İş Doyumu ve Etkileyen Faktörler. (2013): 45 - 53.
MLA aksoy nilgun,POLA Coşkun Akdeniz Bölgesindeki Bir İlde Üç Farklı Hastanenin Cerrahi Birimlerinde Çalışan Hemşirelerin İş Doyumu ve Etkileyen Faktörler. , 2013, ss.45 - 53.
AMA aksoy n,POLA C Akdeniz Bölgesindeki Bir İlde Üç Farklı Hastanenin Cerrahi Birimlerinde Çalışan Hemşirelerin İş Doyumu ve Etkileyen Faktörler. . 2013; 45 - 53.
Vancouver aksoy n,POLA C Akdeniz Bölgesindeki Bir İlde Üç Farklı Hastanenin Cerrahi Birimlerinde Çalışan Hemşirelerin İş Doyumu ve Etkileyen Faktörler. . 2013; 45 - 53.
IEEE aksoy n,POLA C "Akdeniz Bölgesindeki Bir İlde Üç Farklı Hastanenin Cerrahi Birimlerinde Çalışan Hemşirelerin İş Doyumu ve Etkileyen Faktörler." , ss.45 - 53, 2013.
ISNAD aksoy, nilgun - POLA, Coşkun. "Akdeniz Bölgesindeki Bir İlde Üç Farklı Hastanenin Cerrahi Birimlerinde Çalışan Hemşirelerin İş Doyumu ve Etkileyen Faktörler". (2013), 45-53.
APA aksoy n, POLA C (2013). Akdeniz Bölgesindeki Bir İlde Üç Farklı Hastanenin Cerrahi Birimlerinde Çalışan Hemşirelerin İş Doyumu ve Etkileyen Faktörler. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, 10(2), 45 - 53.
Chicago aksoy nilgun,POLA Coşkun Akdeniz Bölgesindeki Bir İlde Üç Farklı Hastanenin Cerrahi Birimlerinde Çalışan Hemşirelerin İş Doyumu ve Etkileyen Faktörler. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma 10, no.2 (2013): 45 - 53.
MLA aksoy nilgun,POLA Coşkun Akdeniz Bölgesindeki Bir İlde Üç Farklı Hastanenin Cerrahi Birimlerinde Çalışan Hemşirelerin İş Doyumu ve Etkileyen Faktörler. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, vol.10, no.2, 2013, ss.45 - 53.
AMA aksoy n,POLA C Akdeniz Bölgesindeki Bir İlde Üç Farklı Hastanenin Cerrahi Birimlerinde Çalışan Hemşirelerin İş Doyumu ve Etkileyen Faktörler. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma. 2013; 10(2): 45 - 53.
Vancouver aksoy n,POLA C Akdeniz Bölgesindeki Bir İlde Üç Farklı Hastanenin Cerrahi Birimlerinde Çalışan Hemşirelerin İş Doyumu ve Etkileyen Faktörler. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma. 2013; 10(2): 45 - 53.
IEEE aksoy n,POLA C "Akdeniz Bölgesindeki Bir İlde Üç Farklı Hastanenin Cerrahi Birimlerinde Çalışan Hemşirelerin İş Doyumu ve Etkileyen Faktörler." Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, 10, ss.45 - 53, 2013.
ISNAD aksoy, nilgun - POLA, Coşkun. "Akdeniz Bölgesindeki Bir İlde Üç Farklı Hastanenin Cerrahi Birimlerinde Çalışan Hemşirelerin İş Doyumu ve Etkileyen Faktörler". Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma 10/2 (2013), 45-53.