Yıl: 2012 Cilt: 9 Sayı: 3 Sayfa Aralığı: 47 - 52 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin HIV/ AIDS Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Bilgi Kaynakları

Öz:
Amaç: Bu çalışma Sağlık Yüksekokulu öğrencilerinin HIV/AIDS hakkındaki bilgilerini değerlendirmek ve yanlış bilgi kaynaklarını belirlemek amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Araştırmaya bir Sağlık Yüksekokulunda öğrenim gören 440 öğrenci alınmıştır. Veri toplama aracı olarak literatür doğrultusunda araştırmacılar tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Veriler, yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde yüzde, ortalama, standart sapma, ki-kare ve lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalamasının 20.79±1.68 yıl, büyük çoğunluğunun çekirdek aileye sahip olduğu (%86.6) bulunmuştur. HIV/AIDS hakkında bilgi alan öğrencilerin ço- ğunluğu (%95.2) okuldan bilgi aldıklarını ifade etmişlerdir. Öğrencilerin büyük bir çoğunluğu hastalığın etkeninin virüs olduğunu (%93.6), kan testi ile tespit edildiğini (%93.0), doğuştan bir hastalık olmadığını (%94.8), doğum sırasında bulaştığını (%86.1) ve tedavi edilemeyen bir hastalık olduğunu (%82.7) belirtmişlerdir. Öğrencilerin yanlış bildi- ği konular incelendiğinde; en çok yanlış bilginin HIV/AIDSli bireyin başka birçok hastalığa sahip olması (%69.8), kilo kaybının son dönemlerde görüldüğü (%35.5), kirli iğne-bıçak kullanımı (%30) ve kondom kullanımının bulaşma riskini azalttığı (%19.3) ile ilgili yanlış bilgiye sahip oldukları saptanmıştır. Sonuç: Öğrencilerin HIV/AIDS hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve öğrencilerin öğrenim gördüğü sınıfın, HIV/AIDS hakkında bilgi almamasının ve bilgi kaynaklarının yanlış bilmeyi etkilediği belirlenmiştir.
Anahtar Kelime:

Konular: Mühendislik, Biyotıp Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Hemşirelik

The Levels of Knowledge and Sources of Information on HIV/AIDS of University HealthScience Students

Öz:
Objective: To determine the knowledge levels of university healthscience students on HIV/AIDS and to identify the sources of false information. Methods: 440 university health-science students were included in the study. A questionnaire developed by the researchers was used, and for the analysis, percentage, mean, standard deviation, Chi-square and logistic regression were used. Results: The mean age was 20.79±1.68 (min 18, max 27) and most students were from nuclear families (86.6%). Most students informed on HIV/AIDS reported to have learned about HIV/AIDS in schools (75.5%). A great majority of students reported that the causative agent was a virus (93.6%), was detected by blood tests (93.0%), was not a hereditary disease (94.8%), was contracted during birth (86.1%), and was an untreatable disease (82.7%). During the evaluation of inaccurately-known topics, the most inaccurate information was found to be that individuals with HIV/AIDS have many other diseases (69.8%). In addition, it was discovered that students had inaccurate knowledge about the fact that weight loss is seen in the terminal period of the disease (35.5%), and the use of condoms decreases the risk (19.3%). Conclusion: It was concluded that most students have unsatisfactory knowledge on how HIV/AIDS is transmitted, and a lack of information and sources on HIV/AIDS was found to trigger inaccuracy.
Anahtar Kelime:

Konular: Mühendislik, Biyotıp Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri Hemşirelik
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KURT A, YILMAZ DERELİ S (2012). Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin HIV/ AIDS Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Bilgi Kaynakları. , 47 - 52.
Chicago KURT Ayşe Sonay,YILMAZ DERELİ Sema Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin HIV/ AIDS Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Bilgi Kaynakları. (2012): 47 - 52.
MLA KURT Ayşe Sonay,YILMAZ DERELİ Sema Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin HIV/ AIDS Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Bilgi Kaynakları. , 2012, ss.47 - 52.
AMA KURT A,YILMAZ DERELİ S Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin HIV/ AIDS Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Bilgi Kaynakları. . 2012; 47 - 52.
Vancouver KURT A,YILMAZ DERELİ S Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin HIV/ AIDS Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Bilgi Kaynakları. . 2012; 47 - 52.
IEEE KURT A,YILMAZ DERELİ S "Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin HIV/ AIDS Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Bilgi Kaynakları." , ss.47 - 52, 2012.
ISNAD KURT, Ayşe Sonay - YILMAZ DERELİ, Sema. "Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin HIV/ AIDS Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Bilgi Kaynakları". (2012), 47-52.
APA KURT A, YILMAZ DERELİ S (2012). Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin HIV/ AIDS Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Bilgi Kaynakları. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, 9(3), 47 - 52.
Chicago KURT Ayşe Sonay,YILMAZ DERELİ Sema Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin HIV/ AIDS Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Bilgi Kaynakları. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma 9, no.3 (2012): 47 - 52.
MLA KURT Ayşe Sonay,YILMAZ DERELİ Sema Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin HIV/ AIDS Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Bilgi Kaynakları. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, vol.9, no.3, 2012, ss.47 - 52.
AMA KURT A,YILMAZ DERELİ S Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin HIV/ AIDS Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Bilgi Kaynakları. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma. 2012; 9(3): 47 - 52.
Vancouver KURT A,YILMAZ DERELİ S Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin HIV/ AIDS Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Bilgi Kaynakları. Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma. 2012; 9(3): 47 - 52.
IEEE KURT A,YILMAZ DERELİ S "Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin HIV/ AIDS Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Bilgi Kaynakları." Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma, 9, ss.47 - 52, 2012.
ISNAD KURT, Ayşe Sonay - YILMAZ DERELİ, Sema. "Sağlık Yüksekokulu Öğrencilerinin HIV/ AIDS Hakkındaki Bilgi Düzeyleri ve Bilgi Kaynakları". Hemşirelikte Eğitim ve Araştırma 9/3 (2012), 47-52.