Ulaştırma sektörü ve hanehalkı enerji tüketiminde alternatif enerji kullanımının emisyon ve ekonomik etkileri

Yıl: 2015 Cilt: 42 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 59 - 82 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ulaştırma sektörü ve hanehalkı enerji tüketiminde alternatif enerji kullanımının emisyon ve ekonomik etkileri

Öz:
Küresel ısınmaya bağlı olarak gelişen iklim değişikliğinin en önemli nedenini sera gazı emisyonları oluşturmaktadır. Bu konuya ilişkin uluslararası yazında yapılan çalışmalara kıyasla Türkiyede yapılan çalışmalar oldukça sınırlı sayıdadır. Bu çalışmada, ulaştırma sektörü ve hanehalkı enerji tüketiminde alternatif enerji ikamesinin emisyon ve ekonomik etkileri analiz edilmektedir. Analizler 1998 yılı girdi- çıktı tablosu ve içsel emisyon hesaplama tekniklerini kullanarak yapılmaktadır. Alternatif enerji ikamesine ilişkin beş senaryo geliştirilmiştir. İlk üç senaryo ulaştırma sektöründe petrol ve türevleri kullanımının belli bir oranda doğalgaz, biyo-yakıtlar ve elektrik ile ikame edilmesini öngörmektedir. Son iki senaryoda ise hanehalkı petrol ve türevleri kullanımının belirli bir oranda doğalgaz ve elektrik enerjisi ile ikamesi öngörülmektedir. Senaryo analizleri sonucu, enerji kaynaklarından elektrik kullanımı tercih edildiğinde karbondioksit emisyonlarının minimum ve çevresel kazancın maksimum olacağı tespit edilirken elektrik enerjisinin özellikle tüketim aşamasında temiz bir enerji çeşidi olduğu belirtilmektedir. Elektrik ikamesinin en çok etkilediği sektörlerin ithal girdi kullanımına dayalı sektörler olduğu vurgulanmaktadır.
Anahtar Kelime:

Konular: Enerji ve Yakıtlar Nükleer Bilim ve Teknolojisi

Emission and economic impacts of alternative energy use in transportation industry and household energy consumption

Öz:
Greenhouse gas emissions constitute the main source of global warming that yields in climate change. Regarding the issue, academic research in Turkey is quite limited when compared to international literatüre. In this study, the gas emmission and economic effects of alternative energy use in transportation industry and household consumption is analyzed. Anayses are carried out by utilizing 1998 input-output table. Five scenarious are assumed to substitute used energy with alternative sources. In the first three scenarios, petroleum and its derivatives used in the transportation industry is assumed to be partially substituted by natural gas, bio- fuels and electric power. In the last two scenarios, household consumption of petroleum and its derivatives is partially substituted by natural gas and electric power. Findings provide the information that use of electricity in the consumption stage emits the least carbondioxide, therefore electricity seems to be the cleanest energy during consumption, however gases emitted during electricity production should never be forgotten before reaching a final conclusion regarding the cleanness. In addition, industries that are mostly affected by electricity substitution are the ones which are more dependent on imported input use.
Anahtar Kelime:

Konular: Enerji ve Yakıtlar Nükleer Bilim ve Teknolojisi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • ARI, A. ve ZEREN, F. (2011), “CO2 Emisyonu ve Ekonomik Büyüme: Panel Veri Analizi”, Yönetim ve Ekonomi Dergisi, No. 2, 37-47.
  • AYDOĞUŞ, O. (1999), Girdi-Çıktı Modellerine Giriş, Gazi Kitabevi, Ankara.
  • BHUTTO, N.A. (2007), “Building Environmental nput-Output Model For Turkey With Special Focus On Agri-Food Sectors”, basılmamış Doktora tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ekonomi Bölümü, Ankara.
  • ÇONDUR, F. ve EVLİMOĞLU, U. (2007), “Türkiye’de Madencilik Sektörünün Girdi-Çıktı Analizi Yöntemiyle İncelenmesi”, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, No. 17, 26-41.
  • HALICIOĞLU, F. (2008), “An Econometric Study of CO2 Emissions, Energy Comsumption, Income and Foreign Trade in Turkey”, MPRA Papers. KARAKAYA, E. ve ÖZÇAĞ, M. (2003), “Türkiye Açısından Kyoto Protokolü’nün Değerlendirilmesi ve Ayrıştırma Yöntemi ile CO 2 Emisyonu Belirleyicilerinin Analizi”, ODTÜ Ekonomi Konferansı VII.
  • KIRAN, M.S. TURANOĞLU, E. ve ÖZCEYLAN, E. (2011), “Artificial Bee Colony Approach To Estimate CO2 Emission of Turkey", Proceedings of the 41st International Conference on Computers & Industrial Engineering.p. 536-541, October 23-26, Los Angeles-USA.
  • KUMBAROĞLU, G. KARALİ, N. and ARIKAN, Y. (2008), “CO2, GDP and RET: An Aggregate Economic Equilibrium Analysis for Turkey”, Energy Policy, No. 36, 2694-2708.
  • LISE, W. and VAN MONTFORT, K. (2005), “Energy Consumption And GDP in Turkey: Is There A cointegration Relationship?”, ECN Policy of Studies, Energy Research Centre of the Netherllands http://www.ecn.nl/docs/library/report/2005/rx05191.pdf .
  • SAY, N.P. and YÜCEL, M. (2006), “Enery Consumption and CO 2 emissions in Turkey: Emprical Analysis and Future Projection Based on an Economic Growth”, Energy Policy, No. 34, 3870-3876.
  • SOYTAŞ, U. and SARI, R. (2007), “Enery Consumption, Economic Growth and Carbon Emissions: Challenges Faced by an Candidate Member”, MARC Working Paper Series Working Paper No: 2007-02, 1-27.
  • TELLİ, Ç. VOYVADA, E. and YELDAN, E. (2008), “Economics of Environmental Policy in Turkey: A General Equilibrium Investigation of the Economic Evalvation of Sectoral Emission Reduction Policies for Climate Change”, Journal of Policy Modeling, No. 30, 321- 340.
  • TUNÇ, G.İ. AKBOSTANCI, E. ve TÜRÜT-AŞIK, S. (2005), “CO2 Üretim ve Dış Ticaret: Türkiye İçin Bir Girdi Çıktı Yaklaşımı”, http://www.ekonometridernegi.org/bildiriler/o13s2.pdf. http://web.firat.edu.tr/feeb/kitap/C12/119.pdf. http://www.ipcc-nggip.iges.or.jp/.../ch1wb1.pdf. http://www.ipcc.ch/meetings/session25/doc4a4b/vol2.pdf. http://www.tuik.gov.tr. http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?alt_id=58.
APA ÖZEŞ R, ÇAĞATAY s (2015). Ulaştırma sektörü ve hanehalkı enerji tüketiminde alternatif enerji kullanımının emisyon ve ekonomik etkileri. , 59 - 82.
Chicago ÖZEŞ Reyhan,ÇAĞATAY selim Ulaştırma sektörü ve hanehalkı enerji tüketiminde alternatif enerji kullanımının emisyon ve ekonomik etkileri. (2015): 59 - 82.
MLA ÖZEŞ Reyhan,ÇAĞATAY selim Ulaştırma sektörü ve hanehalkı enerji tüketiminde alternatif enerji kullanımının emisyon ve ekonomik etkileri. , 2015, ss.59 - 82.
AMA ÖZEŞ R,ÇAĞATAY s Ulaştırma sektörü ve hanehalkı enerji tüketiminde alternatif enerji kullanımının emisyon ve ekonomik etkileri. . 2015; 59 - 82.
Vancouver ÖZEŞ R,ÇAĞATAY s Ulaştırma sektörü ve hanehalkı enerji tüketiminde alternatif enerji kullanımının emisyon ve ekonomik etkileri. . 2015; 59 - 82.
IEEE ÖZEŞ R,ÇAĞATAY s "Ulaştırma sektörü ve hanehalkı enerji tüketiminde alternatif enerji kullanımının emisyon ve ekonomik etkileri." , ss.59 - 82, 2015.
ISNAD ÖZEŞ, Reyhan - ÇAĞATAY, selim. "Ulaştırma sektörü ve hanehalkı enerji tüketiminde alternatif enerji kullanımının emisyon ve ekonomik etkileri". (2015), 59-82.
APA ÖZEŞ R, ÇAĞATAY s (2015). Ulaştırma sektörü ve hanehalkı enerji tüketiminde alternatif enerji kullanımının emisyon ve ekonomik etkileri. ODTÜ Gelişme Dergisi, 42(1), 59 - 82.
Chicago ÖZEŞ Reyhan,ÇAĞATAY selim Ulaştırma sektörü ve hanehalkı enerji tüketiminde alternatif enerji kullanımının emisyon ve ekonomik etkileri. ODTÜ Gelişme Dergisi 42, no.1 (2015): 59 - 82.
MLA ÖZEŞ Reyhan,ÇAĞATAY selim Ulaştırma sektörü ve hanehalkı enerji tüketiminde alternatif enerji kullanımının emisyon ve ekonomik etkileri. ODTÜ Gelişme Dergisi, vol.42, no.1, 2015, ss.59 - 82.
AMA ÖZEŞ R,ÇAĞATAY s Ulaştırma sektörü ve hanehalkı enerji tüketiminde alternatif enerji kullanımının emisyon ve ekonomik etkileri. ODTÜ Gelişme Dergisi. 2015; 42(1): 59 - 82.
Vancouver ÖZEŞ R,ÇAĞATAY s Ulaştırma sektörü ve hanehalkı enerji tüketiminde alternatif enerji kullanımının emisyon ve ekonomik etkileri. ODTÜ Gelişme Dergisi. 2015; 42(1): 59 - 82.
IEEE ÖZEŞ R,ÇAĞATAY s "Ulaştırma sektörü ve hanehalkı enerji tüketiminde alternatif enerji kullanımının emisyon ve ekonomik etkileri." ODTÜ Gelişme Dergisi, 42, ss.59 - 82, 2015.
ISNAD ÖZEŞ, Reyhan - ÇAĞATAY, selim. "Ulaştırma sektörü ve hanehalkı enerji tüketiminde alternatif enerji kullanımının emisyon ve ekonomik etkileri". ODTÜ Gelişme Dergisi 42/1 (2015), 59-82.