Yıl: 2015 Cilt: 0 Sayı: 15 Sayfa Aralığı: 297 - 312 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

MUHASEBE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MESLEK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: DEMOGRAFİK FARKLILAŞMALAR ÜZE- RİNE BİR ARAŞTIRMA

Öz:
Meslek seçimi insan hayatındaki en önemli süreçlerden birisidir. İçsel ve dışsal birçok faktör bu süreçteetken olabilmektedir. Belirli bir konuda eğitim alan bireylerin kendi alanları ile ilgili meslek seçiminebakış açıları da önemli bir konudur. Bu çalışmada lisans ve ön lisans düzeyinde muhasebe eğitimi alanbireylerin meslek seçimlerini etkileyen faktörler araştırılmıştır. Araştırmanın temel amacı muhasebemesleğinin seçiminde demografik özelliklerin etkilerini belirlemektir. Araştırmada Likert ölçeğine dayalıanketlerle elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programıyla analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara görebireylerin muhasebecilik mesleğini seçmelerinde öne çıkan başlıca unsurları iş olanaklarının fazla olmasıve ihtiyaç duyulan bir meslek olması olarak belirlenmiştir. Tercihte en az etken olan neden ise ailemesleği olması olarak belirlenmiştir. Çalışma sonuçları muhasebe eğitimi alan grupların demografik bölümlendirmelerine göre muhasebecilik mesleğini seçmelerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi açısından önemlidir.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Sosyal Çalışma İşletme Ekoloji İktisat İşletme Finans Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi

FACTORS AFFECTING STUDENTS HAVING ACCOUNTING EDUCATION ON CHOICE OF PROFESSION; A RESEARCH ON DEMOGRAPHICAL DIFFERENTIATION

Öz:
Choice of profession is one of the most important processes in human life. Many internal and externalfactor can be effective on this process. Perspectives of people ,that are educated on a profession, to choiceof profession is also an important phenomenon. In this study, factors affecting choice of profession ofundergraduate students who are educated in accounting were researched. Main aim of study isdetermining effects of demographic properties on selection of accounting profession. Datas obtained viasurveys based on Likert scales were analyzed with SPSS 20.0 package software. According to results,outstanding factors for individuals selecting accounting profession are wide job opportunities and being adesirable occupation. Weakest factor on selection is determined as being a familu occupation. Studyresults are important because of determining effective factors on selecting acounting occupation inaccording to demographical segmentations.
Anahtar Kelime:

Konular: Biyoloji Otelcilik, Konaklama, Spor ve Turizm Sosyal Çalışma İşletme Ekoloji İktisat İşletme Finans Orman Mühendisliği Ziraat, Toprak Bilimi
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA AKIN O, ONAT O (2015). MUHASEBE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MESLEK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: DEMOGRAFİK FARKLILAŞMALAR ÜZE- RİNE BİR ARAŞTIRMA. , 297 - 312.
Chicago AKIN OSMAN,ONAT OSMAN KÜRŞAT MUHASEBE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MESLEK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: DEMOGRAFİK FARKLILAŞMALAR ÜZE- RİNE BİR ARAŞTIRMA. (2015): 297 - 312.
MLA AKIN OSMAN,ONAT OSMAN KÜRŞAT MUHASEBE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MESLEK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: DEMOGRAFİK FARKLILAŞMALAR ÜZE- RİNE BİR ARAŞTIRMA. , 2015, ss.297 - 312.
AMA AKIN O,ONAT O MUHASEBE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MESLEK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: DEMOGRAFİK FARKLILAŞMALAR ÜZE- RİNE BİR ARAŞTIRMA. . 2015; 297 - 312.
Vancouver AKIN O,ONAT O MUHASEBE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MESLEK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: DEMOGRAFİK FARKLILAŞMALAR ÜZE- RİNE BİR ARAŞTIRMA. . 2015; 297 - 312.
IEEE AKIN O,ONAT O "MUHASEBE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MESLEK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: DEMOGRAFİK FARKLILAŞMALAR ÜZE- RİNE BİR ARAŞTIRMA." , ss.297 - 312, 2015.
ISNAD AKIN, OSMAN - ONAT, OSMAN KÜRŞAT. "MUHASEBE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MESLEK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: DEMOGRAFİK FARKLILAŞMALAR ÜZE- RİNE BİR ARAŞTIRMA". (2015), 297-312.
APA AKIN O, ONAT O (2015). MUHASEBE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MESLEK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: DEMOGRAFİK FARKLILAŞMALAR ÜZE- RİNE BİR ARAŞTIRMA. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 0(15), 297 - 312.
Chicago AKIN OSMAN,ONAT OSMAN KÜRŞAT MUHASEBE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MESLEK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: DEMOGRAFİK FARKLILAŞMALAR ÜZE- RİNE BİR ARAŞTIRMA. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi 0, no.15 (2015): 297 - 312.
MLA AKIN OSMAN,ONAT OSMAN KÜRŞAT MUHASEBE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MESLEK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: DEMOGRAFİK FARKLILAŞMALAR ÜZE- RİNE BİR ARAŞTIRMA. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, vol.0, no.15, 2015, ss.297 - 312.
AMA AKIN O,ONAT O MUHASEBE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MESLEK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: DEMOGRAFİK FARKLILAŞMALAR ÜZE- RİNE BİR ARAŞTIRMA. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi. 2015; 0(15): 297 - 312.
Vancouver AKIN O,ONAT O MUHASEBE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MESLEK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: DEMOGRAFİK FARKLILAŞMALAR ÜZE- RİNE BİR ARAŞTIRMA. Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi. 2015; 0(15): 297 - 312.
IEEE AKIN O,ONAT O "MUHASEBE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MESLEK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: DEMOGRAFİK FARKLILAŞMALAR ÜZE- RİNE BİR ARAŞTIRMA." Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, 0, ss.297 - 312, 2015.
ISNAD AKIN, OSMAN - ONAT, OSMAN KÜRŞAT. "MUHASEBE EĞİTİMİ ALAN ÖĞRENCİLERİN MESLEK SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER: DEMOGRAFİK FARKLILAŞMALAR ÜZE- RİNE BİR ARAŞTIRMA". Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi 15 (2015), 297-312.