Yıl: 2013 Cilt: 0 Sayı: 37 Sayfa Aralığı: 196 - 210 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Ajans Gazeteciliği ve Medya Sektöründe Haber Ajanslarının Etkinliği

Öz:
Kitle iletişim araçlarının kurumsal haber kaynakları arasında yer alan haber ajansları, kapasite ve etkinliğinigiderek artırmaktadır. Bu kapasite artışı, medyanın haber tedarikçisi olan ajanslar için önemli bir başarıdır. Medyasektörünün toptan haber, fotoğraf ve görüntü sağlayıcısı olan haber ajanslarının bu etkinliği, sektörün önemli bir yansanayi haline geldiğinin de göstergesidir. Ayrıca, haber ajanslarının istihdam ve üretim süreci incelendiğinde, kendinehas kurallarının gelişmekte olduğu gözlenmektedir. Türkiyede, 2012 yılı itibariyle 14 yerli, 36 yabancı haber ajansıfaaliyet göstermektedir. Bu haber ajanslarında çalışan gazeteci sayısı 4 bini aşmıştır. Yerli haber ajansları, günlükortalama 2300 haber üretmektedir. Yabancı haber ajanslarının Türkiyeye yönelik haber üretimi ise günlük ortalama3100dür. Yerli ve yabancı haber ajansları Türkiye için günlük ortalama 5400 haber üretmektedir. Bu tam bir haberbombardımanıdır. Gazete haberlerinin ortalama yüzde 70i doğrudan veya dolaylı haber ajansı kaynaklıdır. Haberajansları gelişen teknoloji ve rekabet ortamı içinde kendisini sürekli yenilemektedir. Gazete, dergi, radyo, televizyon,internet siteleri, özel ve resmi kurumlar ve kişiler abonelik bedeli ödeyerek ajans haberlerinden yararlanmaktadır.Türkiyede kamusal ajans olan Anadolu Ajansının (A.A) dışında özel haber ajansları da önemli gelir sağlayankuruluşlar haline gelmiştir.Enformatif bir çalışma olan bu makalede, medya sektörünün önemli bir haber kaynağı olan haber ajanslarınitel olarak incelenmiştir. Kurumsal belgelerden yararlanmanın yanı sıra görüşmeler yapılarak, haber ajanslarınınhaber ve fotoğraf üretimlerine ilişkin sayısal verilere yer verilmiştir. Ayrıca haber ajanslarının ürettiği haberlerinmedyada kullanımı ile ilgili verileri ortaya çıkarmak için yaygın gazetelerde birer haftalık içerik taraması yapılmıştır.Makalede öncelikle ajans gazeteciliği ele alınmış, ajans gazetecilerinin mesleki farklılıkları ortaya konulmuş ve medyasektörünün diğer branşları ile mesleki yönden ayrıldıkları noktalar sıralanmıştır. Bunun yanında haber ajanslarınınTürkiye pazarına yönelik üretimleri ele alınarak, medya sektörü içindeki etkinlikleri ölçülmeye çalışılmıştır. Haberajanslarının üretimlerine ilişkin rakamlar; kurumsal beyanlar, web sayfalarına konulan veriler, ilgili birim yöneticileriile yapılan görüşmeler, gazete taramaları ve bazı kurumların hazırladığı üretim raporları baz alınarak oluşturulmuştur.Bu çalışmada ortaya çıkan bir diğer tespit ise, medya kuruluşlarının, ajans rumuzu kullanımlarına ilişkindir. Medyanınhaber kaynağını belirtmekten genelde kaçınması, haber ajansları için telif hakkı ihlali ve imaj sorunu oluşturmaktadır.Giderek yaygınlaşan bu temel sorun, gerçekleştirdiğimiz bu araştırma ile de kanıtlanmıştır.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim Film, Radyo, Televizyon Halkla İlişkiler

News Agency Journalism and the Effects of News Agencies in the Media Sector

Öz:
News agencies have become efficacious channels as primary news suppliers, within the media communicationagents and information technologies. The successful growth of the news agencies providing the media with news,images and videos in bulk demonstrates that news agency journalism has become one of the major news releaseresources within the news industry. Furthermore, when the news agency recruitment policies and the news collectingtechniques are analyzed, it is observed that the agencies have developed distinct characteristics and features in terms oftheir set of rules through the process of news collection. Since 2012, there have been 14 domestic, 36 international andnational news agencies active throughout Turkey. The number of journalists employed by these agencies go up to overfour thousand. Domestic news agencies report with an average of 2300 news and articles daily whereas internationalnews agencies produce 3100 news reports that are oriented in Turkey. In total, domestic and international news agenciestogether collect an average of 5400 news that are related to Turkey, which is a substantial amount of supplement.About 70 per cent of the news paper reports are supplied through the sources of news agencies via direct or indirectways. News agencies are under constant improvement and development with regards to the highly competitive andtechnology centered environment. Newspapers, magazines, radios, tv news, internet web sites, private and publicinstitutions benefit from the agencies through subscription. Thus, except Anatolian News Agency (A.A) which is apublic institution, commercial news agencies in Turkey have become establishments with considerable profits.In this informative research, news agencies as fundamental sources to the media sector are analyzedqualitatively. In addition to the quantitative data obtained from institutional documents, interviews were conductedto demonstrate the media and image production process of the news agencies. Major newspapers were researched inweekly content in order to indicate news agency media production figures and statistics. First part of the paper focuseson the chief characteristic of news agency journalism followed by a comparison of various types of media brancheswith regards to the work of agency journalism. Additionally, agency news production in Turkey is closely observedcovering institutional statements, web site releases and production reports collected through the discourse of relevantunit directors as well as the newspaper investigations. A notable conclusion drawn from the results of this researchillustrates that various corporate media channels often abstain from indicating the source of the broadcasted news mostof which are primarily purchased from the news agencies. Such conflicts result in copyright infringements, and provento have become increasingly prevalent as examined throughout our research.
Anahtar Kelime:

Konular: İletişim Film, Radyo, Televizyon Halkla İlişkiler
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Anadolu Ajansı (A.A), (2011). Üretim Raporu, Ankara.
  • Akçura, Belma, (2013). Okur Temsilcisi, Ombudsman, Milliyet, 25 Şubat.
  • Abdurrahman Antakyalı ile 08 Ekim 2012 tarihinde yapılan görüşme.
  • Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), (2012). www.byegm. gov.tr, Erişim tarihi: 04.06.2012.
  • Girgin, Atilla, (2002). Uluslararası İletişim Haber Ajansları ve A.A, İstanbul: Der Yayınları.
  • Koloğlu, Orhan, (1994). Havas ve Reuter’den Anadolu Ajansı’na, Ankara: ÇGD Yayınları
  • Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (2004), Katma Değer Vergisi Müdürlüğü Uzmanı ile 4 Mart 2004 tarihinde yapılan görüşme.
  • Şahin, Muzaffer, (2012). Ajans Gazeteciliği ve Haber Ajansları, Ankara: Pelikan Yayıncılık.
  • Şahin, Muzaffer, (2010). A.A’da Bülten Servis Hizmetleri, 90. Yılında Anadolu Ajansı, Ankara: A.A Yayınları, Yayın No: 11.
  • Tokgöz, Oya, (2000). Temel Gazetecilik, Ankara: İmge Kitabevi.
APA ŞAHIN M (2013). Ajans Gazeteciliği ve Medya Sektöründe Haber Ajanslarının Etkinliği. , 196 - 210.
Chicago ŞAHIN Muzaffer Ajans Gazeteciliği ve Medya Sektöründe Haber Ajanslarının Etkinliği. (2013): 196 - 210.
MLA ŞAHIN Muzaffer Ajans Gazeteciliği ve Medya Sektöründe Haber Ajanslarının Etkinliği. , 2013, ss.196 - 210.
AMA ŞAHIN M Ajans Gazeteciliği ve Medya Sektöründe Haber Ajanslarının Etkinliği. . 2013; 196 - 210.
Vancouver ŞAHIN M Ajans Gazeteciliği ve Medya Sektöründe Haber Ajanslarının Etkinliği. . 2013; 196 - 210.
IEEE ŞAHIN M "Ajans Gazeteciliği ve Medya Sektöründe Haber Ajanslarının Etkinliği." , ss.196 - 210, 2013.
ISNAD ŞAHIN, Muzaffer. "Ajans Gazeteciliği ve Medya Sektöründe Haber Ajanslarının Etkinliği". (2013), 196-210.
APA ŞAHIN M (2013). Ajans Gazeteciliği ve Medya Sektöründe Haber Ajanslarının Etkinliği. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 0(37), 196 - 210.
Chicago ŞAHIN Muzaffer Ajans Gazeteciliği ve Medya Sektöründe Haber Ajanslarının Etkinliği. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 0, no.37 (2013): 196 - 210.
MLA ŞAHIN Muzaffer Ajans Gazeteciliği ve Medya Sektöründe Haber Ajanslarının Etkinliği. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, vol.0, no.37, 2013, ss.196 - 210.
AMA ŞAHIN M Ajans Gazeteciliği ve Medya Sektöründe Haber Ajanslarının Etkinliği. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2013; 0(37): 196 - 210.
Vancouver ŞAHIN M Ajans Gazeteciliği ve Medya Sektöründe Haber Ajanslarının Etkinliği. İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi. 2013; 0(37): 196 - 210.
IEEE ŞAHIN M "Ajans Gazeteciliği ve Medya Sektöründe Haber Ajanslarının Etkinliği." İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 0, ss.196 - 210, 2013.
ISNAD ŞAHIN, Muzaffer. "Ajans Gazeteciliği ve Medya Sektöründe Haber Ajanslarının Etkinliği". İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 37 (2013), 196-210.