Yıl: 2014 Cilt: 4 Sayı: 2 Sayfa Aralığı: 61 - 68 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Üniversite-Sanayi işbirliği için Bazı Öneriler

Öz:
Günümüzde refah düzeyi yüksek, kalkınmış ülkelere bakıldığında, hemen tümünün ortak özelliği teknolojiyi üretme ve bunu pazarlayabilme kapasitesine sahip olmalarıdır. Bilim ve teknoloji dünyasındaki baş döndürücü gelişmeler ülkeler arasındaki sınırları pratik olarak ortadan kaldırmış, kü- reselleşme sonucu tüm dünya artık herkes için büyük ama zorlu bir pazar haline gelmiştir. Bu yarışta güçlü bir şekilde ayakta kalmak ve büyümek için tüm işletmelerin bilimsel ve teknolojik gelişmeleri de yakından takip etmeleri ve bunları üretime dönüştürmeleri artık olmazsa olmazlardan olmuştur. Kendi teknolojisini üretme ve markalaşma, firmaların küresel ekonomide kalıcı olmalarının en temel unsurlarından birisi haline gelmiş- tir. Artık firmalar/işletmeler, bilimsel çalışmaların yapıldığı, bilginin üretildiği en önemli merkezlerden olan üniversitelerle yakın bir diyalog, etkileşim ve işbirliği içerisinde olmak zorunda kalmıştır. Bu durum küçük ve orta ölçekli işletmeler için mutlaka geçerli olmakla birlikte, kendi ArGe birimleri olan ve çok sayıda Ar-Ge çalışanı olan işletmeler için de ge- çerlidir. Söz konusu işbirliği işletmelere güncel bilgi transferini sağlarken, üniversitelerde üretilen bilginin yüksek katma değere sahip, insanlı- ğın yararına ve daha iyi yaşamasını sağlayacak ürünlere dönüşmesinin de yolunu açacaktır. Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada yıllardır tartışılan ve konuşulan üniversite-sanayi işbirliği, hiç şüphesiz oluşturulması kolay olmayan bir süreç olup, üzerinde çok çalışılması gereken bir konudur. Bunun en önemli nedeni taraşarın öncelikleri, beklentileri ve bakış açılarındaki farklılıktır. Ancak küreselleşme dünyada herkesi etkilediği gibi, üniversiteleri de etkilemiş ve üniversitelerden kaliteli eğitimin dışında başka beklentilerin de oluşmasına neden olmuştur. Artık üniversitelerden bulundukları şehir ve hatta bölgede sosyal, kültürel ve ticari gelişmelerin öncüsü, lokomotifi olmaları beklenmektedir. Bu çalışmada, üniversite-sanayi işbirliği ana hatlarıyla ele alınmış, konunun önemi vurgulandıktan sonra, bir akademisyen bakış açısıyla üniversite-sanayi işbirliğinin hayata geçirilebilmesi için yararlı olabileceği düşünülen bazı öneriler sunulmuş- tur.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları

Suggestions for university-industry collaborations

Öz:
Nowadays, when the status of developed welfare states is examined we see that the common feature of almost all is that they are substantially advanced in technology outputs and marketing them. Stunning and extraordinary developments globally in science and technology have practically eliminated the boundaries between countries and as a result of globalization the world has become a great but difficult market for everyone. Close follow up of scientific developments and their conversion to production is inevitable for all businesses today to survive and grow powerfully in this race. For companies, producing their own technology and branding have become the way of being persistent in the global economy. This situation obligates the companies and enterprises to establish a close dialogue, interaction and collaboration with the universities which are the most important centers generating information and scientific studies. As this applies for small and medium-sized businesses, it is also a necessary for the businesses with R&D units having a large number of R&D employees. While this collaboration provides current information transfer to businesses, it will pave the way of transformation into products of the information produced in universities for benefit and welfare of the people with high value added who will contribute to the development of the countries. University-industry collaboration which has been discussed for years not only in our country but all over the world, undoubtedly, is not an easy process to build and requires a hard work. The main reason of this fact is the differences in the priorities, expectations and visions of the parties. However, globalization affects the universities as it does everyone in the world and gives a rise to the expectations other than quality education in the universities. Today, it is expected that the universities should play a leading role in their city and even in the region in terms of social, cultural and even commercial development as a locomotive. In this study, university-industry collaborations are discussed in general and after the emphasis of their importance, some useful suggestions which may be useful for the implementation of university-industry collaborations are presented within an academic perspective.
Anahtar Kelime:

Konular: Eğitim, Eğitim Araştırmaları
Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
  • Aycan, M. F. ve fieker, U. (2013). Kamu-üniversite-sanayi sarmalı ve teknoloji geliştirme bölgeleri. Kalkınmada Anahtar Verimlilik, 25(295), 15–18.
  • Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (2014). Teknoloji geliştirme bölgeleri; ‹statistiki veriler. 26.10.2014 tarihinde _____http://sagm.sanayi.gov.tr/ ServiceDetails.aspx?dataID=107> adresinden erişildi.
  • Çelik, M. S. (2014). Bilgi sanayi ile buluşuyor. ‹TÜ Vakfı Dergisi, (63), 38–41.
  • Çetinsaya, G. (2014). Büyüme, kalite, uluslararasılaşma: Türkiye yükseköğretimi için bir yol haritası. Ankara: Yükseköğretim Kurulu Yayın No: 2014/2.
  • Eker, S. (2008). Üniversite-sanayi işbirliğinde KOSGEB destekleri. 26.10.2014 tarihinde _____www.antalyakadingirisimciler.org> adresinden erişildi.
  • Erdil, E., Pamukçu, T., Akçomak, ‹. S. ve Erden, Y. (2013). Değişen üniversite-sanayi işbirliğinde üniversite örgütlenmesi. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 68(2), 95–127.
  • Etzkowitz, H. (2002). The triple helix of university-industry-government relations. Implications for policy and evaluation. Working paper 2002·11. Stockholm: Sister.
  • Günay, D. (2014). Türkiye’nin yükseköğretim, bilim ve teknoloji politikası. Temel Bilimler Sempozyumu-TBS’2014, 15 Mayıs 2014, Ege Üniversitesi, ‹zmir.
  • Kara, F. ve Kiper, M. (2004). Üniversite-sanayi işbirliği ve seramik araştırma merkezi. 1. Ulusal Mühendislik Kongresi, 20–21 Mayıs 2004, Dokuz Eylül Üniversitesi, ‹zmir.
  • Suvacu, E. (2014). Değer yaratma ve sürdürülebilir gelişme için üniversite-sektör işbirliği. Konferans, 20 Mayıs 2014, Hitit Üniversitesi, Çorum.
  • fieker, U. (2013). 2023’e 10 kala Ar-Ge ve yenilikte fianlıurfa, Diyarbakır, kamu-üniversite-sanayi işbirliği bölgesel toplantısı. Panel, 30 Kasım 2013, fianlıurfa.
  • Topçu, M. (2013). ‹novasyon, üniversite sanayi işbirliği ve Denizli örneği. Konferans, 21 Mart 2013, Hitit Üniversitesi, Çorum.
  • Uygun, Z., Demir, T. ve Erdoğan, K. (2014). Bilim, teknoloji ve yenilik perspektifinde Türkiye ve seçilmiş ülkeler üzerine notlar. Kalkınmada Anahtar Verimlilik, 26(301), 22–25.
  • Uzkurt, C. (2013). Gelişmekte olan ülkelerin Ar-Ge ve inovasyon ekosistemlerinin temel dinamikleri. Kalkınmada Anahtar Verimlilik, 25(295), 6–10.
  • Yüksel, A., Uçkun, G., Dinçel, G. ve Demir, B. (2013). ‹novasyon yeteneğinin artırılmasında üniversite sanayi işbirliği ve meslek yüksekokullarının rolü. Electronic Journal of Vocational Colleges, Aralık 2013 UMYOS Özel Sayısı, 21–28.
APA ALKAN R (2014). Üniversite-Sanayi işbirliği için Bazı Öneriler. , 61 - 68.
Chicago ALKAN Reha Metin Üniversite-Sanayi işbirliği için Bazı Öneriler. (2014): 61 - 68.
MLA ALKAN Reha Metin Üniversite-Sanayi işbirliği için Bazı Öneriler. , 2014, ss.61 - 68.
AMA ALKAN R Üniversite-Sanayi işbirliği için Bazı Öneriler. . 2014; 61 - 68.
Vancouver ALKAN R Üniversite-Sanayi işbirliği için Bazı Öneriler. . 2014; 61 - 68.
IEEE ALKAN R "Üniversite-Sanayi işbirliği için Bazı Öneriler." , ss.61 - 68, 2014.
ISNAD ALKAN, Reha Metin. "Üniversite-Sanayi işbirliği için Bazı Öneriler". (2014), 61-68.
APA ALKAN R (2014). Üniversite-Sanayi işbirliği için Bazı Öneriler. Yükseköğretim Dergisi, 4(2), 61 - 68.
Chicago ALKAN Reha Metin Üniversite-Sanayi işbirliği için Bazı Öneriler. Yükseköğretim Dergisi 4, no.2 (2014): 61 - 68.
MLA ALKAN Reha Metin Üniversite-Sanayi işbirliği için Bazı Öneriler. Yükseköğretim Dergisi, vol.4, no.2, 2014, ss.61 - 68.
AMA ALKAN R Üniversite-Sanayi işbirliği için Bazı Öneriler. Yükseköğretim Dergisi. 2014; 4(2): 61 - 68.
Vancouver ALKAN R Üniversite-Sanayi işbirliği için Bazı Öneriler. Yükseköğretim Dergisi. 2014; 4(2): 61 - 68.
IEEE ALKAN R "Üniversite-Sanayi işbirliği için Bazı Öneriler." Yükseköğretim Dergisi, 4, ss.61 - 68, 2014.
ISNAD ALKAN, Reha Metin. "Üniversite-Sanayi işbirliği için Bazı Öneriler". Yükseköğretim Dergisi 4/2 (2014), 61-68.