Yıl: 2002 Cilt: 65 Sayı: 1 Sayfa Aralığı: 30 - 33 Metin Dili: Türkçe İndeks Tarihi: 29-07-2022

Profesyonel ve amatör futbolcuların hematolojik ve solunum parametrelerinin karşılaştırılması

Öz:
Profesyonel ve amatör futbolcuların hematolojik ve solunum parametrelerini karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmamızda 2000 yılı sonuna kadar İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Spor Hekimliği ABD'na Tam Kondüsyon Testi için başvuran 16-38 yaş arası 265 profesyonel ve 81 amatör erkek futbolcunun hematolojik ve solunum parametreleri değerlendirilmiştir. Hematolojik parametreler Anabilim Dalımız Hematoloji laboratuvarında parmak ucundan kan alınarak belirlenmiştir. Solunum Fonksiyon Testleri ise SensorMedics 2400 cihazı ile yapılmıştır. Hematolojik açıdan amatör futbolcularda, eritrosit sayısının profesyonellere göre anlamlı olarak yüksek olduğu, lökosit sayısındaki artışın ise istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptandı. Solunum fonksiyon testleri açısından; profesyonel futbolcularda FVC, PEF, FIVC, PIF, 1C, değerlerinde, amatör futbolcularda ise FEV1/VC, FEF% 75-85 değerlerinde anlamlı artışlar saptandı.
Anahtar Kelime: Futbol Hematolojik testler Spor Solunum fonksiyon testleri

Konular: Solunum Sistemi Genel ve Dahili Tıp

A comparison of haemotological and respiratory parameters between professional and amateur football players

Öz:
A comparison of haematological and respiratory parameters between professional and amateur football players. The study aimed to compare the haematological and respiratory parameters of professional and amateur football players. Haematological parameters were determined by taking blood from the finger ends in the haematology laboratory of our department. Respiratory function tests were conducted via SensorMedics 2400 device. Amateur football players were haematologically found to have significantly higher erythrocyte values compared with professionals, and the increase in leukocyte value of amateurs was determined not to be statistically significant. As per respiratory function tests, FVC, PEF, FIVC, PIF, 1C values in professional football players, and FEV1/VC, FEF% 75-85 values in amateur football players showed significant increases.
Anahtar Kelime: Sports Respiratory Function Tests Soccer Hematologic Tests

Konular: Solunum Sistemi Genel ve Dahili Tıp
Belge Türü: Makale Makale Türü: Diğer Erişim Türü: Erişime Açık
  • 1. Akgün Necati: Egzersiz Fizyolojisi. 5. Baskı. Ege Üniversitesi Basımevi, (1994), sayfa: 179.
  • 2. Astrand PO, Rodahl K: Textbook of Work Physiology, Physiologıcal Bases of Exercise, editör: D. Provenzano; McGraw-Hill International Editions. 3. Baskı, Singapur, (1986), sayfa:209.
  • 3. Foss ML, Keteyian SJ: Fox's Physiological Basis for Exercise and Sport. In: Wm.C. Brown Comm. Ed. WCB/McGraw-Hill, (1998), sayfa:172
  • 4. Jensen K, Secher NH, Fiskestrand A, Christensen NJ, Lund JO: Influence of body weight on physiologic variables measured during maximal dynamic exercise. Acta Physiologica Scandinavica. 121:39 (1984).
  • 5. Katch VL, Katch FI, McArdle WD: Essentials of Exercise Physiology. Second ED. Editör: Eric Johnson, Lippincott Williams and Wilkins, (2000), sayfa: 223.
  • 6. Raven P, Gettman L, Pollock M, Cooper K: A physiological evaluation of professional soccer players. Brit. J Sports Med,109-209 ( 1976).
  • 7. Reilly T, Secher N, Snell P, Williams C: Physiolgy of Sports, editör: T Reilly. E. and FN SPON. Printed in Great Britain, (1990), sayfa:371
APA ALBAYRAK S, KAYSERİLİOĞLU A, DİNÇER C, KAŞIKCIOĞLU E, UNAL M (2002). Profesyonel ve amatör futbolcuların hematolojik ve solunum parametrelerinin karşılaştırılması. , 30 - 33.
Chicago ALBAYRAK Safinaz Yıldız,KAYSERİLİOĞLU Abidin,DİNÇER Canan,KAŞIKCIOĞLU Erdem,UNAL Mehmet Profesyonel ve amatör futbolcuların hematolojik ve solunum parametrelerinin karşılaştırılması. (2002): 30 - 33.
MLA ALBAYRAK Safinaz Yıldız,KAYSERİLİOĞLU Abidin,DİNÇER Canan,KAŞIKCIOĞLU Erdem,UNAL Mehmet Profesyonel ve amatör futbolcuların hematolojik ve solunum parametrelerinin karşılaştırılması. , 2002, ss.30 - 33.
AMA ALBAYRAK S,KAYSERİLİOĞLU A,DİNÇER C,KAŞIKCIOĞLU E,UNAL M Profesyonel ve amatör futbolcuların hematolojik ve solunum parametrelerinin karşılaştırılması. . 2002; 30 - 33.
Vancouver ALBAYRAK S,KAYSERİLİOĞLU A,DİNÇER C,KAŞIKCIOĞLU E,UNAL M Profesyonel ve amatör futbolcuların hematolojik ve solunum parametrelerinin karşılaştırılması. . 2002; 30 - 33.
IEEE ALBAYRAK S,KAYSERİLİOĞLU A,DİNÇER C,KAŞIKCIOĞLU E,UNAL M "Profesyonel ve amatör futbolcuların hematolojik ve solunum parametrelerinin karşılaştırılması." , ss.30 - 33, 2002.
ISNAD ALBAYRAK, Safinaz Yıldız vd. "Profesyonel ve amatör futbolcuların hematolojik ve solunum parametrelerinin karşılaştırılması". (2002), 30-33.
APA ALBAYRAK S, KAYSERİLİOĞLU A, DİNÇER C, KAŞIKCIOĞLU E, UNAL M (2002). Profesyonel ve amatör futbolcuların hematolojik ve solunum parametrelerinin karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası, 65(1), 30 - 33.
Chicago ALBAYRAK Safinaz Yıldız,KAYSERİLİOĞLU Abidin,DİNÇER Canan,KAŞIKCIOĞLU Erdem,UNAL Mehmet Profesyonel ve amatör futbolcuların hematolojik ve solunum parametrelerinin karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası 65, no.1 (2002): 30 - 33.
MLA ALBAYRAK Safinaz Yıldız,KAYSERİLİOĞLU Abidin,DİNÇER Canan,KAŞIKCIOĞLU Erdem,UNAL Mehmet Profesyonel ve amatör futbolcuların hematolojik ve solunum parametrelerinin karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası, vol.65, no.1, 2002, ss.30 - 33.
AMA ALBAYRAK S,KAYSERİLİOĞLU A,DİNÇER C,KAŞIKCIOĞLU E,UNAL M Profesyonel ve amatör futbolcuların hematolojik ve solunum parametrelerinin karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası. 2002; 65(1): 30 - 33.
Vancouver ALBAYRAK S,KAYSERİLİOĞLU A,DİNÇER C,KAŞIKCIOĞLU E,UNAL M Profesyonel ve amatör futbolcuların hematolojik ve solunum parametrelerinin karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası. 2002; 65(1): 30 - 33.
IEEE ALBAYRAK S,KAYSERİLİOĞLU A,DİNÇER C,KAŞIKCIOĞLU E,UNAL M "Profesyonel ve amatör futbolcuların hematolojik ve solunum parametrelerinin karşılaştırılması." İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası, 65, ss.30 - 33, 2002.
ISNAD ALBAYRAK, Safinaz Yıldız vd. "Profesyonel ve amatör futbolcuların hematolojik ve solunum parametrelerinin karşılaştırılması". İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mecmuası 65/1 (2002), 30-33.