Yıl: 2014 Cilt: 17 Sayı: 32 Sayfa Aralığı: 105 - 125 Metin Dili: Diğer İndeks Tarihi: 29-07-2022

TÜKETİCİ OTOMOBİL TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN BİLGİ VE İLETİŞİM KANALLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME

Öz:
Tüketicilerin düşünce tarzlarına ve marka tercihlerine etki eden en önemli unsurlardan bir tanesi de bilgi ve iletişim kanallarıdır. Otomobil tercihinde etkili olan temel faktörler (Rijnsoever, Castaldi ve Dijst, 2009); geleneksel medya kanalları, ağızdan ağıza iletişim, internet, kişisel deneyim, otomobil bayileri, galeriler ve satışçılar olarak özetlenebilir. Bu çalışmanın amacı; tüketicilerin otomobil tercihlerinde etkili olan bilgi ve iletişim kanallarının tüketiciler açısından önem düzeylerinin belirlenmesi ve hangilerinin daha etkili olduğunun ortaya çıkartılmadır. Bu çerçevede Antalya, Isparta ve Burdur şehirlerinde 477 kişi üzerinde toplanan veriler yapısal eşitlik modellemesi (YEM) ile analiz edilmiş ve iletişim kanalları kullanımının marka tercihindeki rolleri test edilmiştir. Elde edilen bulgularda, kişisel deneyim ve otomobil bayileri, galeriler ve satışçıların tüketicilerin otomobil marka tercihinde doğrudan, geleneksel medya, ağızdan ağıza iletişim ve internetin de dolaylı bir etkiye sahip oldukları görülmüştür.
Anahtar Kelime:

An Investigation of the Information and Communication Channels that Influence Consumer Automobile Preferences

Öz:
Information and communication channels are one of the most important elements that influence consumers brand preferences and making decisions. Main factors (Rijnsoever, Castaldi and Dijst, 2009) that influence automobile preferences can be sorted as traditional media, word of mouth, internet, car dealers and sales representatives and personal experiences. Primary purpose of this study is to reveal the level of significances of information and communication channels that influence consumers preferences and which ones are most efficient. With this aim, face to face survey method has been conducted and 477 people have participated to the survey in three provinces Antalya, Isparta and Burdur. The collected data have been analyzed through Structural Equation Modeling (SEM) method to test the role of communication channels on brand preference. Obtained findings show that two factors (personal experiences and car dealers and sales representatives) have direct effect whereas the other factors (traditional media, word of mouth, internet) router and have indirect effect on automobile preferences of consumers.
Anahtar Kelime:

Belge Türü: Makale Makale Türü: Araştırma Makalesi Erişim Türü: Erişime Açık
APA KÖKSAL Y, TÜREDİ M (2014). TÜKETİCİ OTOMOBİL TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN BİLGİ VE İLETİŞİM KANALLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME. , 105 - 125.
Chicago KÖKSAL Yüksel,TÜREDİ Mukadder Kahraman TÜKETİCİ OTOMOBİL TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN BİLGİ VE İLETİŞİM KANALLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME. (2014): 105 - 125.
MLA KÖKSAL Yüksel,TÜREDİ Mukadder Kahraman TÜKETİCİ OTOMOBİL TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN BİLGİ VE İLETİŞİM KANALLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME. , 2014, ss.105 - 125.
AMA KÖKSAL Y,TÜREDİ M TÜKETİCİ OTOMOBİL TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN BİLGİ VE İLETİŞİM KANALLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME. . 2014; 105 - 125.
Vancouver KÖKSAL Y,TÜREDİ M TÜKETİCİ OTOMOBİL TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN BİLGİ VE İLETİŞİM KANALLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME. . 2014; 105 - 125.
IEEE KÖKSAL Y,TÜREDİ M "TÜKETİCİ OTOMOBİL TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN BİLGİ VE İLETİŞİM KANALLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME." , ss.105 - 125, 2014.
ISNAD KÖKSAL, Yüksel - TÜREDİ, Mukadder Kahraman. "TÜKETİCİ OTOMOBİL TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN BİLGİ VE İLETİŞİM KANALLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME". (2014), 105-125.
APA KÖKSAL Y, TÜREDİ M (2014). TÜKETİCİ OTOMOBİL TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN BİLGİ VE İLETİŞİM KANALLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(32), 105 - 125.
Chicago KÖKSAL Yüksel,TÜREDİ Mukadder Kahraman TÜKETİCİ OTOMOBİL TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN BİLGİ VE İLETİŞİM KANALLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 17, no.32 (2014): 105 - 125.
MLA KÖKSAL Yüksel,TÜREDİ Mukadder Kahraman TÜKETİCİ OTOMOBİL TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN BİLGİ VE İLETİŞİM KANALLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol.17, no.32, 2014, ss.105 - 125.
AMA KÖKSAL Y,TÜREDİ M TÜKETİCİ OTOMOBİL TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN BİLGİ VE İLETİŞİM KANALLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014; 17(32): 105 - 125.
Vancouver KÖKSAL Y,TÜREDİ M TÜKETİCİ OTOMOBİL TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN BİLGİ VE İLETİŞİM KANALLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2014; 17(32): 105 - 125.
IEEE KÖKSAL Y,TÜREDİ M "TÜKETİCİ OTOMOBİL TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN BİLGİ VE İLETİŞİM KANALLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME." Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17, ss.105 - 125, 2014.
ISNAD KÖKSAL, Yüksel - TÜREDİ, Mukadder Kahraman. "TÜKETİCİ OTOMOBİL TERCİHİNDE ETKİLİ OLAN BİLGİ VE İLETİŞİM KANALLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME". Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 17/32 (2014), 105-125.